Te strakke kleding kan voor problemen met je gezondheid zorgen

Wist je dat strakke kleding verantwoordelijk kan zijn voor veel gezondheidskwesties waar je last van hebt? Het veroorzaakt niet alleen problemen met de bloedsomloop, maar het kan ook leiden tot een verstoring van je spijsvertering.
Te strakke kleding kan voor problemen met je gezondheid zorgen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het dragen van strakke kleding kan vaak een weerslag hebben op je gezondheid. Misschien merk je het zelf niet, maar het kan geleidelijk leiden tot problemen met de bloedsomloop, het lymfatisch systeem en de spieren.

Strakke kleding is misschien in de mode, maar dit soort kleren oefent druk uit op je organen. Dit kan complicaties veroorzaken die uiteindelijk je levenskwaliteit zullen aantasten.

Is het wel gezond?

Het probleem is dat zo veel mensen de gewoonte hebben om strakke kleren te dragen, ook al zijn ze niet comfortabel. Je ziet dit soort kleren overal. Precies om die reden is het belangrijk dat je weet welke risico’s je loopt als je te strakke kleding draagt. We leggen je ook uit waarom het beter is om een andere stijl te kiezen.

Lees hierover meer in dit artikel.

1. Problemen met de bloedsomloop

Spataderen

Wanneer je lange broeken draagt die veel te strak zitten, dan kan dit een invloed hebben op je bloedsomloop. Het kan problemen veroorzaken die vooral optreden in de onderste helft van je lichaam.

Omdat de druk van de kleding de stroom van het bloed naar je hart verstoort, zal een ontsteking nog groter worden. Het is ook mogelijk dat aandoeningen zoals spataderen en spinnenaderen zich ontwikkelen.

Dit kan ook pijn veroorzaken in de gewrichten en andere ongemakkelijke symptomen opleveren, die je in je dagelijkse leven beperken.

2. Zuurreflux

Wanneer je lange broeken of andere kleren draagt die veel te strak zitten, dan kan dit een goede werking van de kleinere sluitspier van de slokdarm verstoren. Die sluitspier moet ervoor zorgen dat het maagzuur de slokdarm en de mond niet kan bereiken.

Als de werking van die sluitspier verstoord wordt, dan krijg je zuurreflux. Kenmerkend voor dit probleem is dat je een brandend gevoel op de borst en in de keel ervaart.

3. Problemen met de ademhaling

Ademtekort

De gezondheid van je ademhaling hangt van vele interne en externe factoren af. Maar te strakke kleren zijn een van de externe factoren die hierin een rol spelen.

Deze kleren geven druk op je ademhalingssysteem. Daardoor verloopt de ademhaling niet zoals het normaal zou moeten. Het vermogen van je middenrif om de kooldioxide af te voeren, wordt gehinderd.

4. Vroegtijdige veroudering

Soms zal het niet van toepassing zijn, maar andere keren wel. Te strakke kleding kan moeilijkheden met de bloedsomloop en met het lymfatische systeem veroorzaken. Het gevolg is dat het verouderingsproces in je cellen zal versnellen.

Dat komt omdat de bloedstroom aangetast is. De bloedsomloop bezit niet langer evenveel kracht om de zuurstof naar weefsels in het lichaam te brengen.

Bovendien zullen de gifstoffen uiteindelijk in je bloed vastgehouden worden.

5. Cellulite als gevolg van te strakke kleding

Cellulite

Wanneer je te strakke kleding draagt, dan verhinder je dat de cellen in je lichaam voldoende zuurstof krijgen. Het is mogelijk dat dit een rol zal spelen in het ontstaan van cellulite.

De reden is dat het ervoor zorgt dat er zich nog meer vloeistof opstapelt. Daardoor ontwikkelen er zich vetknobbeltjes op bepaalde plaatsen van je lichaam. Ze verschijnen vooral op je billen en op je dijen.

6. Rugpijn

Wanneer je kleding draagt die je belemmert in je bewegingen, dan loop je een groter risico op rugpijn en nekpijn. Dat komt omdat je spieren harder moeten werken.

Te strakke kleren persen je zenuwen samen. Daardoor vermeerdert de ontsteking. De symptomen van deze ontsteking zijn stijfheid, pijn en een tintelend gevoel.

7. Een trage vertering

Spijsverteringsproblemen

Wanneer je lange broek, je rok of je riem je buik te veel samenperst, dan kan je maag trager gaan werken. Het gevolg is dat je meer tijd nodig zal hebben om je voeding te verteren. Dat kan buikpijn veroorzaken, die gepaard kan gaan met een opgezette buik en constipatie.

8. Vaginale infectie

Een van de factoren die geassocieerd worden met het ontstaan van een vaginale infectie, is het dragen van kleding die te strak om je lichaam zit. De reden is dat die strakke kleding de zuurtegraad van de vagina kan aantasten.

Strakke kleding zorgt ervoor dat het vocht en de warmte die deze lichaamszone afgeeft, niet kunnen afgevoerd worden en dus op die plaats blijven. Dit creëert de perfecte omgeving waarin bacteriën en schimmels kunnen groeien.

Het resultaat is dat je misschien veranderingen zal zien in de vaginale afscheiding. Soms gaat dit ook gepaard met een slechte geur en jeuk.

9. Huidproblemen

Huiduitslag

Dit komt maar zelden voor. Toch zijn sommige huidproblemen het gevolg van het dragen van te strakke kleren, vooral als die kleding gemaakt is van materiaal dat een goede bloedsomloop verhindert.

De combinatie van een slechte zuurstofvoorziening van de cellen met een ophoping van vocht en zweet kan leiden tot het optreden van rode vlekken, jeuk en ingegroeide haartjes.

Wist je dat deze risico’s verbonden zijn met het dragen van te strakke kleding? Nu je deze informatie hebt, probeer dus om deze minder te dragen. Kies voor ademende en comfortabele kleding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.