6 belangrijke tekenen dat je aan te hoge bloedsuiker lijdt

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het is mogelijk dat je snel gewicht verliest zonder duidelijke aanleiding als je bloedsuiker te hoog is. Dit komt omdat je lichaam meer calorieën zal verbruiken.
6 belangrijke tekenen dat je aan te hoge bloedsuiker lijdt

Laatste update: 12 oktober, 2018

Het lichaam stuurt ons meer signalen dan we denken. Vooral op het gebied van bepaalde problemen die verband houden met een te hoog cholesterol of te hoge bloedsuiker.

We hebben de neiging om hoge bloedsuiker met diabetes in verband te brengen, maar om eerlijk te zijn, is dit niet het enige probleem.

In werkelijkheid kan iedereen aan dit probleem lijden. En dan in de eerste plaats zonder het te herkennen. Dus als je denkt dat dit bij jou het geval kan zijn, let dan goed op. Probeer de signalen die je lichaam je stuurt, op te vangen.

1. De hele dag door hongerig zijn

Dit is een symptoom waar meer mensen last van hebben dan je misschien denkt. Als je de hele dag door hongerig bent, kan dat een teken zijn. Het kan zo zijn dat er iets niet goed functioneert.

Als we een te hoge bloedsuiker hebben, voorkomt dit dat glucose in onze cellen kan worden vrijgelaten. Het resultaat hiervan is dat het lichaam niet de energie  krijgt die het nodig heeft. Daardoor is het lichaam genoodzaakt om de hele dag door om voedsel te vragen. Dit is wat het doorlopende gevoel van honger veroorzaakt.

2. Erg vermoeid zijn

Erge vermoeidheid kan een teken zijn van te hoge bloedsuiker

Als we merken dat we erg vermoeid zijn, wijten we dit altijd ergens aan. We hebben het te druk of we hebben te veel werk. Misschien wijten we dit aan andere problemen zoals bloedarmoede. Maar in werkelijkheid kan dit ook komen door een te hoge bloedsuiker.

Als we dit probleem hebben, is het lichaam niet in staat om glucose op een adequate manier te conserveren en op te nemen. Daardoor wordt de energie niet efficiënt gebruikt. De cellen van het lichaam ontvangen niet genoeg voedsel dat zij nodig hebben.

Het gevolg is dat de persoon zich zeer vermoeid voelt, zelfs als hier helemaal geen reden voor is.

3. Zeer vaak naar de wc moeten

Heel vaak moeten plassen is een symptoom van diabetes.

Als we een te hoge bloedsuiker hebben, heeft dit invloed op de nieren. Die proberen om de suikerspiegel weer in balans te brengen, zowel in het bloed als in de cellen.

Wat er uiteindelijk gebeurt, is dat het lichaam het bloed in het intracellulaire vocht oplost. Op die manier probeert het om de suikerspiegel naar beneden te krijgen.  We merken dit op doordat we veel vaker naar de wc moeten.

4. Snel gewicht verliezen

Snel gewichtsverlies kan een teken van te hoge bloedsuiker zijn

Als je een te hoge bloedsuiker hebt, kun je afvallen. Zelfs veel afvallen, in een korte tijd. Dat lijkt raar, vind je ook niet?

Geloof het of niet, dit kan gebeuren. Zelfs al eet je veel en calorierijke producten. Dit gewichtsverlies heeft diverse oorzaken:

  • Vochtverlies. Door het veelvuldige plassen gaat er veel vocht verloren. Het watergehalte in het lichaam daalt en dat zorgt ervoor dat je gewicht verliest.
  • Grote hoeveelheden urine met veel glucose erin zorgen ervoor dat het lichaam meer calorieën verbrandt. Door dit alles probeert je lichaam om het overschot aan glucose kwijt te raken.
  • Bovendien kan je lichaam over gaan op het verbranden van vet. Dit gebeurt als de insulinespiegels niet hoog genoeg zijn voor je metabolisme.

5. Wazig zien kan een teken van te hoge bloedsuiker zijn

Als je soms wazig ziet, kan dit ook komen door een te hoge bloedsuiker. In dit geval is dat het gevolg van uitdrogen door het verhoogde bloedsuikergehalte.

Als dit gebeurt, lijdt je hele lichaam hieronder. Dat geldt ook voor de cellen in je ogen. Doordat er zo veel suiker in het oogvocht zit, zie je wazig en is het moeilijk om te focussen.

6. Geïrriteerd zijn

Geirriteerdheid door te hoge bloedsuiker

Als je je vaker en meer geïrriteerd dan ooit tevoren voelt, moet je nadenken over de oorzaak. Het is een van de symptomen die gepaard gaan met te hoge bloedsuiker. Vaak gaat het gepaard met de andere symptomen die we hebben beschreven.

Dit komt omdat mensen met hoge bloedsuikers angstiger en zenuwachtiger zijn. Bovendien zijn ze vaker en meer geïrriteerd. Het kan zelfs de kans op een depressie vergroten.

De hersenen hebben een continue en adequate voorziening van glucose nodig om goed te kunnen werken. Als er grote veranderingen zijn in de aanvoer hiervan, heeft dat gevolgen voor het functioneren. Daardoor zal het humeur opeens veel slechter worden.

Bovendien is suiker gerelateerd aan de opname van een andere voedingsstof die verantwoordelijk is voor ons humeur: chroom. Zonder deze voedingsstof kunnen we onze insulinespiegels niet op peil houden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.