Bron van energie nodig? Voeg deze 7 voedingsmiddelen toe aan je dieet

Voel je je moe? Heb je problemen om je concentratie te behouden en actief te blijven? Ontdek 7 geweldige en gezonde voedingsmiddelen. Ze geven je niet alleen extra energie, maar verbeteren ook je algemene gezondheid.
Bron van energie nodig? Voeg deze 7 voedingsmiddelen toe aan je dieet

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dit probleem komt heel vaak voor. Mensen hebben onvoldoende energie en slepen zichzelf voort gedurende de werkdag. In dit artikel gaan we het hebben over voedingsmiddelen die een bron van energie zijn.

Wat kunnen de oorzaken zijn van een gebrek aan energie? Misschien heb je onvoldoende tijd om te rusten of eet je ongezond en niet genoeg. Misschien leid je een zittend leven.

Door een gebrek aan energie worden je lichamelijke en mentale vermogens zwakker. Je zal dus minder productief zijn. Je slaagt er ook niet meer in om al je dagelijkse activiteiten af te werken.

Bovendien kan een laag energiepeil leiden tot meer stress en angst. Natuurlijk zal hierdoor je levenskwaliteit nog meer dalen.

Om het probleem op te lossen, grijpen sommige mensen dan naar energie- en sportdranken. Die drankjes zijn echter schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken bovendien gewichtstoename. Men heeft aangetoond dat ze het lichaam beschadigen, vooral als je ze vaak drinkt.

We stellen je nu zeven geweldige voedingsmiddelen voor. Eet ze regelmatig. Ze geven het lichaam extra energie.

1. Noten, een bron van energie

Noten
Een prachtig voorbeeld van energierijk voedsel zijn noten. Noten bevorderen de lichamelijke en mentale prestaties. Bovendien stillen ze een plots hongergevoel en versnellen ze het metabolisme.

Noten hebben veel voedingswaarde en belangrijke hoeveelheden calorieën en energie. Ze bevatten ook veel eiwitten van hoge kwaliteit. Bovendien bevatten ze antioxidanten en noodzakelijke vetzuren.

Eet regelmatig een kleine hoeveelheid natuurlijke noten. Je lichamelijke en mentale vermogens zullen erdoor verbeteren. Ze stimuleren ook de afscheiding van chemische elementen, wat gunstig is voor de algemene gezondheid.

2. Pure chocolade

Pure chocolade, dat voor minstens zestig procent uit cacao bestaat, is een uitstekend middel om je lichaam meer energie te geven en je humeur te verbeteren. 

Dit voedingsmiddel bevat belangrijke vetzuren en koolhydraten. Die voorzien het lichaam van ‘brandstof’, wat de concentratie en de spierkracht versterkt.

De antioxidanten in pure chocolade beschermen bovendien de cellen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen. Daardoor voorkom je dat de organen vroegtijdig aftakelen.

Een ander interessant effect van pure chocolade is dat het stimulerend werkt en je een gevoel van welbehagen geeft. Dit komt omdat het de productie van serotonine en endorfine in het lichaam doet stijgen. Die hormonen worden ook wel de gelukshormonen genoemd.

3. Kokosolie

Olie

Kokosolie bestaat uit vetzuren met middellange ketens. Ze zorgen ervoor dat de belangrijkste lichaamssystemen goed werken.

Bovendien heeft het ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Die elementen houden de belangrijke processen van het lichaam onder controle. Ze verhinderen ook dat chronische aandoeningen ontstaan in hart en bloedvaten, in het zenuwstelsel en in het cognitieve systeem.

De hoge concentratie van vitaminen en mineralen in kokosolie zorgen er ook voor dat het immuunsysteem beter werkt. Daarnaast beschermen ze het lichaam tegen vele besmettelijke ziekten.

Een bijkomend effect van kokosolie is dat de koolhydraten en gezonde vetten het lichaam voorzien van energie. Zo krijg je dus ondersteuning, wanneer je lichamelijk en mentaal vermoeid bent.

4. Honing

Honing

Honing is bekend vanwege zijn toepassing in de geneeskunde en cosmetica. Het is ook een voedingsmiddel dat veel energie biedt. Daarom kan het de algemene gezondheid van het lichaam verbeteren.

De natuurlijke suikers in honing worden door het lichaam gemakkelijk omgezet in energie. Door die snelle omzetting kan de vrijgemaakte energie zeer goed gebruikt worden. Tegelijkertijd wordt hierdoor het metabolisme versneld.

Honing bevat ook krachtige verteringsenzymen en antioxidanten. Zodra die elementen opgenomen zijn in het lichaam, helpen ze om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

5. Druiven

Hoewel druiven weinig calorieën bevatten, zijn ze toch een belangrijke bron van energie. Dat hebben ze te danken aan hun natuurlijke suikers.

Samen met de krachtige antioxidanten bevorderen ze de algemene gezondheid van het lichaam. Bovendien verminderen ze de kans op ziekten.

6. Mango

We kennen mango omwille van zijn heerlijke smaak en de toepassing in recepten. Maar mango’s verschaffen ook veel energie. Je kan deze vrucht bij vele gezondheidskwesties gebruiken.

Mango’s bevatten opmerkelijke hoeveelheden vitamine C. Deze antioxidant versterkt het immuunsysteem en de huid.

Bovendien vertragen mango’s de schadelijke effecten van gifstoffen en vrije radicalen. Op die manier voorkomen ze veroudering van de cellen. Ze houden ook bepaalde ziekten tegen.

In mango’s vinden we ook vitamine E en ijzer. Beide elementen heb je nodig om de weefsels te beschermen, de bloedcirculatie te bevorderen en bloedarmoede te bestrijden.

7. Eieren

Waarom eten mensen eieren bij het ontbijt? Eieren zijn een bron van energie voor het lichaam. Zo komt het lichaam probleemloos de dag door, want eieren bevatten een grote hoeveelheid eiwitten van hoge kwaliteit. Deze eiwitten helpen, naast andere dingen, ook om spiermassa op te bouwen en de lichamelijke kracht te vergroten.

Daarnaast bezitten eieren ook veel koolhydraten en belangrijke vetten. Die bevorderen de omzetting van voeding in energie.

Eet eieren met mate. Ze stillen de honger en helpen je om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Voeg deze lekkere voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse dieet. Moeilijk is het niet. Geniet er elke dag van. Ze zijn een geweldige bron van energie en ze verbeteren je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Wallace TC., Health effects of coconut oil a narrative review of current evidence. J Am Coll Nutr, 2019. 38 (2): 97-107.
  • Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid, 1–10. Retrieved from https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2013-07-24-cap-5-proteinas.pdf
  • Lopez, I. (2013). Nutricion. Nutrición Humana 1.120(Fernández), 1–51.
  • Melgarejo, M. (2004). El verdadero poder de las bebidas energéticas. Revista Enfasis Alimentación6, 6. Retrieved from http://www.nutrinfo.com/pagina/info/ene01-05.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.