Vijf verrassende voordelen van mango’s

Kom erachter welke geweldige voordelen deze heerlijke en voedzame tropische vrucht allemaal biedt.
Vijf verrassende voordelen van mango’s

Laatste update: 28 januari, 2019

De mango is van oorsprong een tropische vrucht. Tegenwoordig is zijn mango’s echter over de hele wereld verkrijgbaar.

Er zijn maar weinig smaken net zo opwindend, opwekkend en smakelijk als die van de mango. Het vruchtvlees heeft een heerlijke zachte textuur en een zeer aantrekkelijke kleur.

Hoewel er meerdere soorten mango’s bestaan, hebben ze allemaal één ding met elkaar gemeen: ze hebben heerlijk dik vruchtvlees en een grote pit in het midden. Bovendien bieden ze allemaal oneindig veel voordelen voor je gezondheid.

Mango’s zijn meer dan alleen een geweldig ingrediënt voor in shakes, deserts of salades. De medische wereld heeft de laatste jaren positieve interesse getoond in de mogelijke gezondheidsvoordelen van mango’s.

In dit artikel delen we daarom vijf redenen om dagelijks mango te eten. Ga jij het proberen?

Ontdek deze 5 voordelen van mango’s

1. Mango’s zouden helpen tegen een hoge bloeddruk

Mango's kunnen helpen tegen een hoge bloeddruk

Een halve mango per dag kan een hoop doen voor je gezondheid. Mango’s zijn rijk aan kalium en magnesium. Dit zijn twee mineralen die erg handig kunnen zijn om je bloeddruk in balans te brengen.

Bovendien zit deze geweldige vrucht vol vitamines als riboflavine, vitamine B6, A, C, K en foliumzuur. Deze vitamines zouden allemaal goed zijn voor je hart.

Natuurlijk zitten er in mango veel natuurlijke suikers, dus je moet ook niet gaan overdrijven.

2. Mango kan helpen tegen maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een veelvoorkomende oogaandoening waar vooral ouderen vaak last van hebben. Deze aandoening zorgt ervoor dat iemand wazig gaat zien.

Mango’s bevatten bètacaroteen, een stof die zou kunnen helpen om de ogen te beschermen.

Probeer dagelijks een grote kom gevuld met verschillende soorten vruchten te eten, waaronder ook mango. Je algehele gezondheid zal je hier enorm dankbaar om zijn!

3. Mango’s zouden goed zijn tijdens de zwangerschap en bij ijzertekort

Vooral vrouwen hebben vaak last van een ijzertekort. Een heftige menstruatie is hiervan meestal een van de oorzaken.

  • Daarom raden voedingsdeskundigen vaak ook aan om mango te eten als je zwanger bent. Mango’s kunnen het lichaam namelijk helpen te voorzien van het extra ijzer dat zwangere vrouwen nodig hebben.
  • Daarnaast voorzien mango’s het lichaam ook van foliumzuur. Foliumzuur is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de foetus gedurende de zwangerschap.

4. Mango kan goed zijn voor gezonde botten

Mango is goed voor de botten

Vitamine K is een voedingsstof waar veel mensen niet altijd rekening mee houden. Toch is het tegelijkertijd ook een onmisbare voedingsstof. Dit komt doordat vitamine K helpt om onze botten sterker te maken.

In het geval je een tekort aan vitamine K hebt, is de kans op gebroken botten, zoals een gebroken heup, groter.

Mango’s zijn echter rijk aan vitamine K, en helpen het lichaam om meer calcium te absorberen.

5. Mango zou het immuunsysteem versterken

Een mandje mango's

Het kan verstandig zijn om dagelijks een shake te drinken van wortel en mango. Niet alleen vanwege het bètacaroteen, maar ook vanwege de hoeveelheid vitamine A die je hiermee binnenkrijgt.

  • Ook vitamine A is een krachtige antioxidant.
  • Vitamine A zou ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen die ons lichaamsweefsel kunnen beschadigen. Als je deze vrije radicalen niet in de gaten houdt, dan kunnen ze leiden tot vroegtijdige veroudering.

Dit zijn slechts een paar van de vele redenen waarom mango zo’n geweldige keuze is om aan je dieet toe te voegen.

Gebruik achter altijd je gezond verstand en overdrijf nooit. Een gezond dieet zal je steeds beter resultaat bieden dan af te hangen van één bepaald voedingsmiddel. Raadpleeg bij twijfel je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lauricella, M., Emanuele, S., Calvaruso, G., Giuliano, M., & D’Anneo, A. (2017). Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients9(5), 525. doi:10.3390/nu9050525
  • Shah, K. A., Patel, M. B., Patel, R. J., & Parmar, P. K. (2010). Mangifera indica (mango). Pharmacognosy reviews4(7), 42-8.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.