6 dagelijkse gewoontes die veroudering versnellen

Stress en depressie kunnen er beide voor zorgen dat je sneller oud wordt. Leer je negatieve emoties onder controle te houden en stel betere prioriteiten om je gezondheid te beschermen.
6 dagelijkse gewoontes die veroudering versnellen

Laatste update: 12 januari, 2019

We kunnen niet voorkomen dat de tijd voorbijgaat. De mate waarin dit verstrijken van tijd jou persoonlijk beïnvloedt, hangt echter af van je dagelijkse gewoontes. Sommige mensen kiezen ervoor om dure crèmes of andere behandelingen tegen veroudering te gebruiken om het verschijnen van rimpels te voorkomen.

Maar wat nu als we je zouden vertellen dat er makkelijkere manieren bestaan om met het verouderingsproces om te gaan?

We nodigen je uit dit artikel te lezen en erachter te komen welke 6 dagelijkse gewoontes sneller voor veroudering zorgen. Ben je er klaar voor?

6 dagelijkse gewoontes die veroudering versnellen

1. Als eerste, hoe ziet je dieet eruit?

Hamburger en Friet

Natuurlijk kan het weleens voorkomen dat je gewoon echt geen tijd hebt om te koken. Misschien komt dit door je werk, je dagelijkse verantwoordelijkheden of is de dag gewoon zo verlopen.

In dit geval wordt je gedwongen om iets te eten dat snel toegankelijk is en meestal is dit iets ongezonds. Dit zijn vaak dingen als fastfood, kant-en-klare magnetronmaaltijden of bevroren voedsel.

Een ander veelvoorkomend gebruik, meestal gerelateerd aan stress, is dat mensen vaak maaltijden eten die veel van het volgende bevatten:

 • Smaakstoffen
 • Vetten
 • Zout
 • Vlees
 • Geraffineerde bloem
 • Suiker.

Deze ingrediënten zijn wellicht vullend, maar ze kunnen ook ontstekingen, gewichtstoename en verhoogde cholesterolgehaltes veroorzaken.

De gewoontes die we zojuist omschreven hebben, komen in onze hedendaagse samenleving helaas maar al te vaak voor. Ze zijn echter wel een goed voorbeeld van een slecht dieet dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en vroegtijdige veroudering. Als je lichaam te veel gifstoffen binnenkrijgt kan dit namelijk je stofwisseling aantasten.

Wanneer het lichaam vocht vasthoudt, betekent dit dat het niet in staat is op de juiste manier gifstoffen te elimineren. Het gevolg hiervan is een doffe en ongezonde huid. Het zorgt allemaal voor een snellere veroudering.

Wat is dan dus de oplossing? We willen steeds meer mensen ervan bewust maken dat gezonde eetgewoontes verbonden zijn aan uiterlijke schoonheid. De antioxidanten die gezonde voedingswaren bevatten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en de tekenen die verraden dat de jaren alsmaar verstrijken.

 • Drink natuurlijke sappen gemaakt van sinaasappels, citroenen, ananas en aardbeien.
 • Probeer elke dag een rijke en diverse salade te maken, waarbij je gebruik maakt van verse groenten, mager vlees, vis en noten.
 • Daarnaast is het absoluut noodzakelijk dat je gedag zegt tegen zout en geraffineerde suiker. Het verschil die deze veranderingen opleveren zul je dan terugzien in je spiegelbeeld.

2. Kijk uit voor de zon

Zonnestralen

Natuurlijk zijn we vrijwel allemaal dol op de zon, vooral in de zomermaanden. Het is echter wel belangrijk te onthouden dat, hoewel oplettende blootstelling aan de zon op bepaalde momenten van de dag je lichaam kan voorzien van vitamine D, het niet goed is om al te veel uren in de volle zon door te brengen.

 • Blootstelling aan zonlicht versnelt het verouderingsproces en is een ware vijand voor de gezondheid van je huid wanneer je regelmatig naar buiten gaat zonder zonnebescherming.
 • We raden sterk aan dat je het gebruik van zonnebescherming opneemt in je dagelijkse huidverzorgingsregime. Zo bestaan er bijvoorbeeld geweldige soorten dagcrèmes of make-up die gebruik maken van zonnefactor om je huid te voorzien van de bescherming die het nodig heeft. Het is het zeker waard om deze producten op zijn minst te overwegen.

3. Stress en negatieve emoties

Huilende Vrouw

Je krijgt last van vroegtijdige veroudering als je langere periodes ononderbroken emotioneel lijdt. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar het is een erg reëel proces, waar je je zeker van bewust moet zijn.

 • Langdurige stress, die op een gegeven moment chronisch wordt wanneer het zich elke dag voordoet, kan ervoor zorgen dat je hele kwaliteit van leven achteruit gaat. Na verloop van tijd zul je zelfs niet meer in staat zijn te genieten van de meest simpele dingen zoals het gezelschap van dierbaren of die kleine, ware geluksmomentjes.
 • Als je niet in staat bent om op een gepaste manier met je verdriet en lijden om te gaan, dan zal dit op een gegeven moment invloed hebben op je gezondheid. Depressie gaat altijd gepaard met lichamelijke problemen als migraine, spijsverteringsstoornissen en pijn van het bewegingsapparaat. Deze combinatie van lichamelijk en mentaal lijden zal er uiteindelijk hoe dan ook toe leiden dat je sneller oud wordt. Dit kun je niet voorkomen.
 • Probeer je stresslevels onder controle te houden. Stel prioriteiten en koester je positieve emoties door een rustig en vredig leven te leiden dat gevuld is met hoop, dromen en uitdagende projecten. Als je in staat bent om een leven te leiden waarin dit soort dingen overheersen, dan zal je innerlijke balans een uiterlijke schoonheid ervaren.

4. Zorg ervoor dat je altijd goed gehydrateerd bent

Water Drinken

Hoeveel water drink je gemiddeld per dag? Voldoende hydratatie is namelijk van essentieel belang voor een gezond lichaam, een gezonde huid en je algehele welzijn.

Door het lichaam te voorzien van voldoende water zal het in staat zijn beter te functioneren, waardoor het dus meer gifstoffen en andere afvalstoffen kan elimineren die ontstekingen en vroegtijdige veroudering veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om per dag ongeveer zes tot acht glazen water te drinken. Als je niet houdt van de smaak van water kun je er wat citroensap aan toevoegen. Dit is echt heerlijk!

Misschien ook interessant om te lezen:
Problemen door onvoldoende water drinken

5. Zit je in een sleur? Breng dan wat leven in de brouwerij!

Strandwandeling

We weten dat het niet makkelijk is. We hebben allemaal dagelijkse verplichtingen waar we niet onderuit kunnen, maar het is belangrijk om je routine zo nu en dan even om te gooien zodat je niet in een sleur belandt.

Eentonigheid en het ontbreken van nieuwe stimuli die je leerproces of groei prikkelen zorgen ervoor dat je lichaam en hersenen op een lager niveau functioneren.

Een leven dat niet verrijkt wordt door opwindende stimuli kan ertoe leiden dat je down en ongemotiveerd wordt. De hersenen moeten dagelijks worden geactiveerd om jong en gezond te blijven. Besteed dus één of twee uur per dag aan jezelf.

 • Maak een wandeling.
 • Schrijf je in voor een cursus.
 • Lees een boek.
 • Geniet van de wind…

Plan zelfs van tijd tot tijd een uitstapje waardoor je nieuwe gewaarwordingen en plaatsen ervaart. De ervaring, kennis en verrijking die je hierdoor opdoet, zullen ervoor zorgen dat je jong zult blijven en zult stralen.

6. Hoe zit het met je nachtrust?

Slapeloosheid

Door voldoende, ongestoorde nachtrust te krijgen ben je in staat om ’s ochtends met een uitgerust gevoel en een stralende uitstraling wakker te worden. Volg deze richtlijnen om voldoende slaap te krijgen:

 • Zorg ervoor dat je minstens twee uur voor het slapengaan een lichte maaltijd eet.
 • Zet je computer en mobiele telefoon minstens twee uur voordat je naar bed gaat uit.
 • Maak een korte avondwandeling van ongeveer een half uur.
 • Neem een warme douche.
 • Drink een kopje thee met citroenbalsem of rozenwater.
 • Lees een boek waar je geest rustig van wordt en dat op natuurlijke wijze slaap opwekt.

Probeer je deze gewoontes vandaag nog eigen te maken en begin te genieten van een betere leefkwaliteit. Dit zal er dus zeker voor zorgen dat het verloop van de tijd wat vriendelijker voor je zal zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.