Dit is wat je moet weten over diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende ziektes vandaag de dag. Leer over wat je moet weten over deze ziekte en hoe deze behandeld wordt.

Diabetes wordt op het moment niet gezien als een van de grootste ziektes van de 21e eeuw, zoals overgewicht. Maar toch is deze aandoening een van de meest voorkomende over de wereld. Het is een teken van hoe gevaarlijk en moeilijk het is om ermee om te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) ziet het als een pandemie doordat er zo veel mensen zijn die eraan lijden. Deze internationale organisatie is zo bezorgd dat ze een Internationale Diabetesfederatie (IDF) hebben opgezet. De IDF bestrijdt de ziekte al sinds 1950.

Laten we een beetje meer leren over deze ziekte.

Wat is diabetes?Insuline Spuiten

Voordat we op de details ingaan, is het een goed idee om te verhelderen wat de ziekte inhoudt.

Diabetes is een chronische en onomkeerbare ziekte van je metabolisme. Volgens de WGO treedt het op wanneer je alvleesklier niet genoeg insuline meer produceert of wanneer je lichaam de insuline niet effectief genoeg gebruikt.

De IDF vertelt ons dat insuline een hormoon is dat de alveesklier produceert. Insuline werkt als een sleutel om glucose toe te staan in ons bloed te komen via het voedsel dat we eten, om energie te produceren.

Je vindt dit misschien interessant: 5 natuurlijke sapjes om je bloedsuiker te reguleren

Typen diabetes

Er zijn drie types van deze ziekte:

Type 1 of insulineafhankelijke diabetes

Volgens de WHO is de oorzaak van deze ziekte nog steeds niet bekend. Het omvat onvoldoende of geen productie van insuline, wat een dagelijkse injectie noodzakelijk maakt. Dit is waar de naam ‘insuline-afhankelijk’ vandaan komt.

Type 2 of niet-insulineafhankelijke diabetes

Dit is de meest voorkomende soort onder de geregistreerde wereldwijde gevallen. Dit type is vaak gerelateerd aan lage activiteit of zwaarlijvigheid.

Het belangrijkste kenmerk is dat het lichaam inefficiënt gebruikmaakt van insuline.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Dit type houdt in dat de bloedsuikerwaarden stijgen tijdens de zwangerschap. In dit geval zijn de bloedglucosewaarden veel hoger dan normaal, maar lager dan de normale norm voor diabetes. Dus, het vormt zijn eigen type diabetes.

Welke landen zijn het meest geraakt door deze ziekte?

Diabetes is een van de meest voorkomende ziekten van de eeuw. Dit komt door het groeiende aantal gevallen over de hele wereld. Echter, sommige landen worden meer geraakt dan anderen.

Hier zijn wat van de landen met de meeste gevallen:

  • China: Het is een van de meest bevolkte landen op de wereld, dus de hoge aantallen zijn begrijpelijk. Er zijn ongeveer 92 miljoen geregistreerde gevallen bekend.
  • India: Dit is een ander land dat onder de meest bevolkte landen valt en er zijn ongeveer 63 miljoen gevallen van deze ziekte bekend in India.
  • De Verenigde Staten: De derde plaats gaat naar deze wereldmacht, met bijna 24 miljoen officiële gevallen van de ziekte.

Ondanks dat deze landen qua economie niet arm zijn, zijn hun cijfers relatief aan de grootte van hun bevolking.

Wanneer we het hebben over de landen met de hoogste gehaltes, verandert de lijst. In dit geval komt Micronesië op de eerste plek met een dikke 37%. Dit percentage omvat de bevolking tussen de leeftijden van 20 en 79 jaar oud.

Technologische ontwikkelingenInsulinepleister

De IDF heeft meerdere onderzoeken geleid, met het doel om de levenskwaliteit van mensen met diabetes te verbeteren. Ze hebben zelfs een insulinepleister gemaakt ter grootte van een muntje, om injecties te vervangen, volgens een onderzoek dat is gepubliceerd door de Nationale Academie van Wetenschap. Hoofdonderzoeker Zhen Gu zegt dat het een snelwerkende pleister is voor diabetes. Hij is gemakkelijk te gebruiken en gebruikt niet-giftige, bio-compatible materialen.

Bekijk Ook