16 signalen van hypothyreoïdie: leer ze kennen

De symptomen van hypothyreoïdie vallen ook samen met die van andere aandoeningen. We geven je een overzicht. Als je vaststelt dat een aantal van deze symptomen samen optreden, dan moet je een specialist raadplegen. Die kan de juiste diagnose stellen.

De schildklier bevindt zich in de nek, voor de luchtpijp. Het is een klein orgaan dat de vorm van een vlinder heeft. Zijn functie voor het lichaam is erg belangrijk.

Dit orgaan slaat hormonen op en laat ze vrij. Die hormonen zijn essentieel voor de weefsels en de organen in het lichaam.

De schildklier kan twee stoornissen vertonen. Bij hyperthyreoïdie produceert deze klier te veel hormonen. Wanneer er sprake is van hypothyreoïdie, dan maakt hij onvoldoende hormonen aan.

Vandaag leggen we je uit wat de signalen zijn als je lijdt aan hypothyroïdie.

Wat is hypothyreoïdie?

Schildklieronderzoek

Het kenmerk van hypothyreoïdie is een schildklier die minder presteert. Wat er gebeurt, is dat de schildklier in mindere mate begint te werken. De klier houdt op met de noodzakelijk schildklierhormonen te produceren. Het gevolg is dat je metabolisme vertraagt.

Als je dit probleem laat voortduren zonder er iets aan te doen, dan kan het je gezondheid verzwakken.

Een bijkomend probleem is ook dat mensen met hypothyreoïdie de aandoening niet als dusdanig herkennen. De reden is dat de symptomen lijken op de symptomen van andere ziekten.

16 signalen dat je lijdt aan hypothyreoïdie

Aangezien deze symptomen zo veel voorkomen en tekenen kunnen zijn van andere ziekten, moet je dus alle signalen van hypothyreoïdie kennen. Alleen dan kan je ontdekken of er sprake is van veranderingen in je metabolisme.

Als je dus verschillende van de symptomen uit onderstaande lijst vaststelt, dan is het aan te raden om je arts te raadplegen. Die kan zowel de juiste diagnose als de beste behandeling bepalen.

1. Constipatie

Constipatie kan inderdaad veroorzaakt worden doordat de schildklier de controle verliest. Dat is vooral het geval wanneer je een vezelrijk dieet volgt en veel water drinkt.

2. Veranderingen in je huidskleur

Huidskleur

Patiënten met hypothyreoïdie hebben een droge, bleke en gelige huid. Haarverlies en zwakke nagels kunnen bovendien een ander symptoom zijn.

3. Lichamelijk uitputting

Wanneer je voortdurend vermoeid en uitgeput bent, dan kan dit ook een symptoom zijn van hypothyreoïdie. Vooral als er geen enkele fysieke activiteiten zijn die je vermoeidheid kunnen verklaren. In dit geval moet je een afspraak maken bij je arts, zodat die de nodige onderzoeken en tests kan doen.

4. Vochtophoping

Als je ’s morgens opgezwollen bent, en vooral als je een opgezwollen gezicht hebt, dan kan het zijn dat je vocht vasthoudt. Je hebt bovendien wallen onder de ogen en je voelt je uitgeput.

Dit symptoom kan ook optreden als een ontsteking in je handen en voeten.

5. Intolerantie voor kou

Kou

Iemand met hypothyreoïdie heeft het altijd koud, zelfs als het heel warm is.

6. Gewichtstoename of gewichtsverlies

Het is mogelijk dat je gewicht toch stijgt, terwijl je je dieet heel goed volgt.

Ook het tegenovergestelde is mogelijk. Dan kom je niets bij in gewicht hoeveel je ook eet, zelfs al eet je grote hoeveelheden koolhydraten, vezels en vitaminen.

7. Gebrekkige concentratie

Wanneer hypothyreoïdie al in een gevorderd stadium zit, dan is het niet meer mogelijk om je te concentreren. Je kan zelfs last hebben van een slecht geheugen.

8. Hoofdpijn

Hoofdpijn

Wanneer je lijdt aan hoofdpijn of migraine zonder een duidelijke oorzaak, dan kan het zijn dat hypothyreoïdie de onderliggende oorzaak is.

9. Krop

Een van de kenmerken van hypothyreoïdie is een krop.

Het is een bal die voor de luchtpijp in de nek hangt. Wat je eigenlijk ziet, is een vergrote klier.

10. Veel dorst

Als je vocht vasthoudt, kan je je toch erg dorstig voelen. Tegelijkertijd ziet je huid er droog en dof uit.

11. Weinig haar in je wenkbrauwen

Dit is nog een ander kenmerk van hypothyreoïdie: de wenkbrauwen bevatten weinig haar.

Over de symptomen van deze aandoening bestaat er weinig informatie. Dat is de reden dat weinig mensen weten dat ook dit een teken is van een probleem van het metabolisme.

12. Problemen om een zwangerschap te voldragen

Je kan bij deze aandoening zelfs vruchtbaarheidsproblemen hebben. De oorzaak hiervan is dat hypothyreoïdie leidt tot een onregelmatige menstruatiecyclus.

13. Apathie en onverschilligheid

Apathie

Hypothyreoïdie kan apathie, onverschilligheid, luiheid en slaperigheid veroorzaken. Wanneer mensen door deze ziekte zijn aangetast, voelen ze weinig enthousiasme om de normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Het kan zelfs leiden tot depressie.

14. Aritmie

Deze aandoening kan bradycardie (lage hartslag) veroorzaken. Als het niet behandeld wordt, dan kan het leiden tot een hartstilstand. Aritmie en een onregelmatige hartslag kunnen ook veroorzaakt worden door een stoornis van de schildklier.

15. Verschillende gezondheidsproblemen

Hypothyreoïdie kan leiden tot veranderingen in de bloeddruk. Dit kan zowel een hogere bloeddruk als een bloeddrukval veroorzaken. Bovendien kan het de cholesterol en de pijn in de spieren doen stijgen.

16. Een verminderd seksueel verlangen

Laag Libido

Hypothyreoïdie doet het libido dalen. Als je last hebt van dit probleem, raden we je aan om je arts te raadplegen. Hij of zij kan bevestigen of dit symptoom al of niet een gevolg is van deze aandoening.

Kan je hypothyreoïdie voorkomen?

Op dit moment zijn er nog geen feitelijke gegevens over hoe je deze aandoening kan voorkomen.

Wat je het beste kan doen, is het jodiumpeil van je dieet onder controle houden. Zorg er zeker voor dat de hoeveelheid jodium in je voeding de schildklier niet aantast.

Zoek medisch advies om je te helpen een dieet te volgen dat een laag gehalte jodium bevat. Eet gezond en zorg dat je voldoende en op een gezonde manier beweegt.

Bekijk Ook