Herken de vroege tekenen van Alzheimer

Een van de symptomen die het begin van Alzheimer kunnen aangeven, is dat je woorden vergeet of niet meer in staat bent een gesprek te volgen doordat je moeite hebt met de woorden.
Herken de vroege tekenen van Alzheimer
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 27 oktober, 2022

Alzheimer is een progressieve hersenziekte die een directe invloed heeft op het geheugen, alsook het denkvermogen en het gedrag. Weet jij wat de tekenen van Alzheimer zijn?

Het is de meeste voorkomende vorm van dementie en wordt gekenmerkt door geheugenverlies en het verlies van intellectuele capaciteiten. Dit heeft een aanzienlijke aanslag op de leefkwaliteit van de persoon die ermee gediagnosticeerd is.

De ziekte beslaat 60-80% van alle gevallen van dementie over de hele wereld. In Nederland alleen al zijn ongeveer 200.000 mensen gediagnosticeerd met Alzheimer. Geschat wordt dat rond het jaar 2030 in Nederland sprake zal zijn van meer dan 400.000 Alzheimerpatiënten.

Hoewel over het algemeen ouderen vaker met deze ziekte geconfronteerd worden, kan de ziekte ook voorkomen bij veel jongere mensen, die al op dertigjarige leeftijd symptomen kunnen vertonen.

Leer de tekenen van Alzheimer te herkennen

Vroege herkenning van de tekenen van Alzheimer is van essentieel belang voor een goede diagnose en een vroegtijdige behandeling. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat de mogelijke symptomen van deze ziekte zijn en dat je deze symptomen leert te onderscheiden van andere mentale problemen.

Plotselinge veranderingen in het geheugen

Een van de eerste tekenen van Alzheimer, vooral in de vroege stadia, is het vergeten van nieuw verworven informatie, zoals belangrijke data en gebeurtenissen.

Over het algemeen zal de aangedane persoon gebruik maken van notities of elektronische apparaten om zichzelf aan dingen te helpen herinneren die hij/zij voorheen in staat was zelf te onthouden.

Moeite met het maken van plannen of het oplossen van problemen

Moeite met het maken van plannen of het oplossen van problemen kan een van de tekenen van Alzheimer zijn

Sommige mensen zijn niet meer in staat om een plan te ontwikkelen of een plan te volgen waarbij ze om moeten gaan met getallen. Mensen met Alzheimer kunnen ook moeite hebben bepaalde eenvoudige dingen bij te houden, zoals het uitvoeren van een familierecept of het betalen van de maandelijkse rekeningen.

Moeite met het uitvoeren van bekende opgaven

Vaak ervaren Alzheimerpatiënten moeilijkheden met het voltooien van hun dagelijkse taken, zowel thuis als op het werk. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met:

  • Het vinden van een bekende locatie.
  • Een budget te hanteren.
  • Het herinneren van de spelregels van een spel dat ze al vaker hebben gespeeld.

Desoriëntatie van tijd en ruimte

Naarmate de ziekte vordert, beginnen mensen dingen te vergeten als de datum, het seizoen en het verstrijken van de tijd. Bij dit symptoom is oplettendheid vereist, daar de persoon kan vergeten waar hij/zij is en hoe hij/zij daar gekomen is.

Gebrek aan interesse in of motivatie voor activiteiten waar voorheen van genoten werd

Gebrek aan interesse in of motivatie voor activiteiten waar voorheen van genoten werd kan een van de tekenen van Alzheimer zijn

De emotionele veranderingen die teweeg worden gebracht door Alzheimer kunnen ervoor zorgen dat een persoon zijn interesse verliest voor dingen waar hij/zij voorheen van genoot. Sociale isolatie en een plotseling gebrek aan interesse zijn doorgaans een indicatie dat iets niet helemaal goed zit.

Taalproblemen

Een van de tekenen van Alzheimer kan zijn dat iemand moeite ervaart met het volgen van of deelnemen aan een gesprek. Dit komt doordat de persoon woorden vergeet en steeds minder goed in staat is spraak en geschrift te begrijpen.

Het komt vaak voor dat Alzheimerpatiënten moeite hebben met het vinden van de juiste woorden en de geschikte vocabulaire. Een voorbeeld is dat de persoon naar een pen verwijst met woorden als een ‘schrijfstok’.

De plaats van dingen vergeten

Het niet meer kunnen herinneren waar dingen normaal gesproken staan is ook een vroeg teken van Alzheimer. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand met Alzheimer het strijkijzer in de koelkast opbergt of vergeten is waar hij/zij iets gelaten heeft dat eigenlijk altijd op dezelfde plek staat.

Het onvermogen om beslissingen te nemen

Het onvermogen om beslissingen te nemen kan een van de tekenen van Alzheimer zijn

Deze ziekte kan ervoor zorgen dat een persoon niet meer goed of helemaal niet meer in staat is om belangrijke persoonlijke beslissingen te nemen, zoals financiële beslissingen.

Alzheimerpatiënten weten niet hoe ze met geld moeten omgaan en kunnen bijvoorbeeld zomaar veel geld weggeven aan een verkoper of telemarketeer.

Verlies van interesse

Een gebrek aan interesse in vertrouwde activiteiten kan een teken zijn dat er meer gaande is. Alzheimer kan ertoe leiden dat iemand interesse verliest om te genieten van tijdverdrijf of betrokken te raken bij sociale activiteiten, projecten of sporten.

Daarnaast kunnen deze veranderingen ervoor zorgen dat iemand de interesse verliest om deel te nemen aan elke vorm van activiteit waar meerdere mensen bij betrokken zijn.

Veranderingen in de gemoedstoestand of persoonlijkheid

Veranderingen in de gemoedstoestand of persoonlijkheid zijn de meest herkenbare veranderingen bij iemand die last heeft van Alzheimer, zowel in de vroege als in de gevorderde stadia van de ziekte.

Vaak zijn alzheimerpatiënten:

  • verward
  • achterdochtig
  • depressief
  • angstig
  • zenuwachtig

Bovendien kunnen ze prikkelbaar zijn en veel boze gevoelens tonen naar de mensen om hen heen. Leer dus de tekenen van Alzheimer te herkennen zodat je er beter mee om kunt gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.