De voordelen van 's avonds lezen voor je hersenen

Je hebt misschien gehoord van de voordelen van lezen voor je hersenen, maar hoe zit het met 's avonds lezen? We zullen in dit artikel een kijkje nemen naar alle voordelen hiervan!
De voordelen van 's avonds lezen voor je hersenen
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 07 november, 2022

Er zijn veel voordelen van ‘s avonds lezen voor je hersenen. Iedereen weet dat lezen een belangrijke activiteit is, maar hoe zit dat in combinatie met de hersenen? Wat doet lezen voor de hersenen?

Door de technologie die kinderen nu al van jongs af aan meekrijgen, is lezen vervangen door:

  • videogames
  • sociale netwerken
  • films
  • tv-programma’s

Deze activiteiten kosten niet zo veel moeite als lezen. Er zitten echter talloze voordelen aan lezen en zelfs nog meer als je ‘s avonds leest.

‘s Avonds lezen helpt je geheugen

lezen voor je hersenen

Je herinnert je waarschijnlijk wel vanuit je studententijd dat ‘s avonds lezen de beste manier is om de informatie die je bestudeert te onthouden. Misschien heb je ervoor gekozen om dit advies aan te nemen of niet. Wat is echter de waarheid achter deze verklaring?

Iedereen weet dat het brein ‘s avonds harder werkt. Hoe komt dat?

Terwijl je rust en slaapt, kan al je energie op dit orgaan van het lichaam worden gericht. Als je voor het slapen gaan hebt gelezen, dan kan je de informatie veel beter onthouden. Als je het ooit hebt geprobeerd, dan heb je dit feit waarschijnlijk voor jezelf geverifieerd. Het is waar!

Bovendien kunnen mensen zich ‘s avonds ook beter concentreren. Dus het zal zeer voordelig voor je zijn om voordeel te halen uit het lezen en tegelijk iets nuttigs te leren.

Lezen traint je hersenen

Een ander voordeel van ‘s avonds lezen is dat het je hersenen een beetje training geeft. Net zoals je fysieke activiteiten kunt uitvoeren om een gezonder, flexibeler lichaam te krijgen, kun je je hersenen ook trainen om:

  • een beter geheugen te krijgen
  • sneller herinneringen op te kunnen roepen

Als je leest voordat je naar bed gaat, dan traint het je hersenen. Concentreren op wat je leest, traint je hersenen terwijl je slaapt en dan zijn de hersenen aan het werk.

Hoe helpt lezen bij het trainen van je hersenen?

Het helpt je om sneller te kunnen reageren. Dit kan erg handig zijn als je een openbare toespraak geeft of als er iets onverwachts gebeurt en je snel moet handelen.

Het trainen van je hersenen zal ook je intelligentie verbeteren. Vergeet niet dat je hersenen veel na moeten denken tijdens het lezen, waardoor je je verbeeldingskracht vergroot. Dit kan je ook helpen om creatiever te worden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen

Het kan helpen bij het voorkomen van ziektes

vrouw leest een boek

Tot slot kan ‘s avonds lezen je helpen om bepaalde ziektes te voorkomen. Als lezen een normale gewoonte wordt, dan profiteer je van bijna alles wat we tot nu toe hebben beschreven.

Dit kan met name handig zijn als je bijvoorbeeld het risico loopt om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Door je hersenen te trainen en je geheugen te verbeteren, ben je meer beschermd tegen de mogelijke symptomen van deze ziekte.

En wat gebeurt er als je uiteindelijk de ziekte van Alzheimer ontwikkelt?

Hoewel bepaalde dingen onvermijdelijk zijn, ongeacht wat je doet, kan lezen ertoe leiden dat deze ziekte wordt uitgesteld of dat het zich langzamer ontwikkeld als het zich manifesteert.

Zoals je kan zien zijn er veel voordelen van ‘s avonds lezen voor je hersenen. Dit is een deel van de dag waarop je in rust bent, dus wat is er beter dan in slaap vallen tijdens het lezen van iets waar je gepassioneerd over bent. Het kan ook de slaap vergemakkelijken.

Hoe dan ook, we willen je aanmoedigen om te lezen, zelfs als het niet op dit tijdstip van de dag is. Als je liever tijdens het ontbijt leest, midden in de ochtend of in de namiddag, doe het dan gewoon! Je krijgt nog steeds veel van de voordelen die ook voor ‘s avonds lezen gelden.

‘s Avonds werken je hersenen harder en zijn ze beter voorbereid om te profiteren van wat je ook leest voordat je in slaap valt. Lezen op elk ander moment van de dag heeft ook veel positieve voordelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.