Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen

Denk eraan dat liefde voor lezen een erfenis moet zijn. Je moet dus een voorbeeld zijn voor je kinderen zodat ze ook graag leren om te lezen.
Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een liefde voor lezen is een gewoonte die je vanaf jonge leeftijd moet aanmoedigen. Dus vandaag willen we je een aantal manieren laten zien om kinderen aan te moedigen om te lezen en ervan te gaan houden, nog voordat ze weten hoe ze moeten praten. 

Lezen stimuleert je verbeeldingskracht, creativiteit en het helpt je om je vocabulaire te vergroten. Tegelijkertijd vergroot het je schrijfvaardigheid.

Als je kinderen wilt aanmoedigen om te lezen, aarzel dan niet. Het is tenslotte geen moeilijke taak. Maar er zijn enkele belangrijke dingen die je elke dag moet doen. Dit is waar ouders een hele belangrijke rol hebben.

Kinderen aan te moedigen om te lezen door het juiste voorbeeld te geven

Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen: het goede voorbeeld geven

Je kunt er niet aan denken om je kinderen aan te moedigen om te lezen als je niet zelf de gewoonte hebt om te lezen. Denk eraan, kinderen imiteren wat volwassenen doen.

Als het moeilijk voor je is om te lezen, begin dan te lezen zoals ze in de film doen. Lees je kinderen een verhaaltje voor het slapen gaan of op een ander moment van de dag.

Hiermee kom je zowel dichter bij je kinderen als bij boeken. En het maakt je kinderen bekend met lezen en moedigt hen aan om te lezen omdat ze zien dat het iets leuks is.

Als je wilt dat dit het juiste resultaat zal hebben bij de kleinste leden van je gezin, is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk leert van lezen te houden.

Er zijn boeken voor kinderen met veel tekeningen. Ze hebben zelfs verschillende elementen waarmee je kind handelingen kan verrichten en er vertrouwd mee kan raken.

Onthou echter dat je moet proberen te gaan lezen. Het maakt niet uit als het iets is wat je normaal niet doet. Kinderen aan te moedigen om te lezen kun je het beste doen door zelf van lezen een gewoonte te maken.

Als je kinderen je nooit met een boek in de hand zien, hoe zullen ze je dan geloven als je ze vertelt dat ze moeten lezen?

Laat je kinderen kiezen wat ze lezen

Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen? Geef ze keuzes

Ouders denken soms dat alleen zij kunnen kiezen, weten en bepalen wat het beste is voor hun kinderen.

Maar waarom vraag je ze zelf niet wat ze willen lezen? Welk boek willen ze het liefst lezen dit keer? Welke titel trekt ze het meest aan?

Je moet hun eigen verlangens in gedachten houden als je wilt dat je kinderen geïnteresseerd zijn in lezen. Het is niet de bedoeling dat ze denken dat het ‘raar’ is om een boek vast te houden.

Als hun selecties je niet bevallen kun je misschien een overeenkomst sluiten. Eerst kies jij een boek, vervolgens kiezen zij er een, enzovoort.

Op deze manier zullen je kinderen gemotiveerder zijn. Je moet onthouden dat lezen iets leuks moet zijn.

Als je kinderen niet mogen lezen wat ze echt leuk vinden, dan zullen ze het als een verplichting gaan zien. Als gevolg daarvan zullen ze stoppen naar een boek te zoeken zodra het kan en niet meer lezen.

Je wilt niet dat lezen ze een negatief gevoel geeft. Integendeel, je wilt juist het tegenovergestelde.

Dus, wat als je rekening zou houden met hun wensen?

Het belang van het beginnen van een gewoonte

Hoe je kinderen aan te moedigen om te lezen: voorlezen

Het starten van gewoonten is belangrijk als je je kinderen aan wilt moedigen om van lezen te houden. Maar je kunt dit ook in andere gebieden van je leven gebruiken.

Je kunt met je kinderen lezen voordat ze naar bed gaan, na het eten of op elk moment van de dag. Het belangrijkste is dat je het iedere dag doet.

Dit zal je helpen om je kinderen aan te moedigen om van effectief en snel lezen te gaan houden. Daarnaast leren de jongste leden van het gezin zo hoe belangrijk het is om gewoonten te ontwikkelen.

Gewoonten zijn een manier om jezelf te organiseren en structuur te geven aan je dag. Vervolgens levert dit je op de lange termijn resultaten op.

En je weet dat het beter is om eerder te beginnen dan later. Dus, ben jij al begonnen?

Je kinderen leren om van lezen te houden is een van de beste lessen die je ze kunt meegeven.

Vaak maken we excuses om niet te gaan lezen. We zeggen vaak dat we geen tijd hebben om te lezen. In werkelijkheid denken we echter dat lezen een verspilling van tijd is.

Als je thuis jonge kinderen hebt kun je meteen een van de nuttigste gewoonten beginnen. Maar het is heel makkelijk om het te vergeten. Moedig je kinderen daarom vandaag nog aan om met een nieuw boek te beginnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.