Verminder stress met beeldende therapie

In dit geval hebben we het over steenkunst. Om hier de beste resultaten mee te bereiken, kun je het beste op zoek gaan naar gladde steentjes. Ook ronde stenen zijn in dit geval een perfecte optie.
Verminder stress met beeldende therapie

Laatste update: 01 februari, 2019

In onze artikelen hebben we het al meerdere malen gehad over het idee om stress tegen te gaan door te kleuren. Beeldende therapie als schilderen, mandala’s inkleuren, tekenen en schrijven is zeer bevrijdend; creatieve en ontspannende activiteiten die ons een goed gevoel kunnen geven en ons hoofd leeg kunnen maken.

Creatieve bezigheden kunnen ons vermaken, helpen ons om onze verbeelding en mentale flexibiliteit te gebruiken, zorgen ervoor dat we onze aandacht ergens op leren te richten en helpen ook bijna zonder te weten hoe om onze problemen te verminderen.

Wat is beeldende therapie?

In dit geval gaan we nog een stapje verder. Als je ooit iemand hebt horen zeggen “Dat is slechts een steentje”, dan zul je dit steentje vanaf nu in een ander licht gaan zien. Een klein steentje kan een hoop betekenen.

Steenkunst kan een ware rijkdom aan mogelijkheden bieden. Het biedt onder andere schoonheid en geweldige momenten waarin je alleen met jezelf en je artistieke talenten kunt zijn.

In dit artikel zullen we omschrijven wat beeldende therapie, een nieuwe, aangename en stressverminderende vorm van therapie, inhoudt.

Steenkunst zal zeer gunstig zijn

Veel mensen hebben de gewoonte om steentjes te versieren tijdens het mediteren en merken dat dit een krachtige manier is om te ontspannen en in contact te komen met zichzelf. Net als het inkleuren van mandala’s, waarbij we helemaal opgaan in verschillende ronde vormen, doen we in dit geval hetzelfde, maar dan op een andere ondergrond; steentjes.

Let op wat je allemaal nodig hebt om steenkunst te beoefenen en de geweldige suggesties die we in dit artikel delen zelf uit te proberen.

Materialen die je nodig hebt voor steenkunst

Steenkunst

Het eerste wat je moet weten, is dat niet alle steentjes geschikt zijn. Vervolgens moet je op zoek gaan naar een zeer bijzondere soort verf en bepaalde materialen die ervoor zullen zorgen dat je steentjes net zo mooi worden als je in gedachten hebt.

Let op wat je allemaal nodig hebt en maak je geen zorgen: deze materialen zijn veel goedkoper dan je wellicht denkt.

Niet alle steentjes zijn geschikt

 • Deskundigen op het gebied van steenkunst maken het liefste gebruik van riviersteentjes, steentjes die een ronde vorm hebben.
 • Zoals je waarschijnlijk wel weet, zorgt watererosie ervoor dat steentjes mooi glad worden, waardoor wij ze weer beter kunnen versieren.

Verf

 • Acrylverf is vooral erg geschikt voor grovere steentjes.
 • Het is belangrijk om op zoek te gaan naar acrylstiften die niet doorschijnend zijn. De stiften die kinderen gebruiken zullen in dit geval niet werken, omdat ze vaak doorschijnend zijn en snel vervagen.
 • Ondoorschijnende stiften hebben een zeer mooi effect op steentjes en kunnen daarnaast ook worden gebruikt om te tekenen. Kies stiften die een dunne punt hebben, 0,7 mm.

Lak

 • Voor de perfecte afwerking heb je een speciale soort lak nodig. Ga daarom bij de knutselwinkel op zoek naar lak die een zeer lichte, glanzende werking heeft. Dit zal ervoor zorgen dat de kleuren veel feller worden en bovendien zullen ze stralen en zal je creatie veel langer mooi blijven.

Kwastjes

 • Gebruik het liefste platte kwastjes. Hiermee zul je namelijk makkelijk over je steentjes kunnen gaan en je verbeelding tot uitwerking kunnen brengen.

Wat voor creaties kan ik allemaal maken?

Blauwe steen

Mandala’s

Je kunt eigenlijk alles tekenen wat je maar wilt. De meeste mensen kiezen ervoor om mandala’s te maken, omdat dit het meest ontspannend is. Zoals je waarschijnlijk al weet, kan deze kunstvorm, die gebaseerd is op ronde figuurtjes, een hoop voordelen bieden:

Mandala’s bieden de volgende voordelen:

 • Concentratie verbeteren
 • Bewustzijn vergroten
 • In contact komen met jezelf
 • Spanning en dagelijkse problemen verminderen
 • Zelfacceptatie bevorderen
 • Goed gevoel bevorderen

Om zelf mandala’s te maken, hoef je jezelf eigenlijk alleen maar te houden aan het principe van ronde vormen. Begin met een rondje in het midden en werk van daaruit verder! 

Dierenkunst

Dierenkunst

Natuurlijk hangt de manier waarop we onze stenen versieren af van ons talent en onze artistieke ervaring.

 • Soms beginnen we gewoon voor de lol en komen we er na een poosje achter dat we eigenlijk een klein meesterwerkje aan het creëren zijn.
 • Als je ervan houdt om dieren te tekenen, onthoud dan dat je het beste kunt beginnen door eerst een basis op de steen te tekenen. Begin met één kleur, zodat je later verschillende tinten en schaduwen kunt toevoegen om het gewenste dier te vormen.

Het geheim is om gebruik te maken van de vorm van de steen die je gebruikt.

Grappige ontwerpen

Stenen met grappige ontwerpen

Je kunt kiezen uit ontelbaar veel verschillende opties en mogelijkheden. Eigenlijk zijn je eigen verbeeldingskracht en de grootte van je steen je enige beperkingen.

 • Vergeet echter niet dat wit in het geval van steenkunst de kleur is die nooit kan missen.
 • Soms kan het al genoeg zijn om een simpel zonnetje, blaadje, bloemetje, hartje of pijltje te tekenen om een geweldige en originele creatie neer te zetten.
 • Steenkunst kan een geweldige activiteit zijn om samen met je kinderen uit te voeren. Vervolgens kun je de geslaagde creaties gebruiken als kleine cadeautjes voor vrienden en familie.

Zoals je kunt zien, is steenkunst niet alleen erg simpel, maar vooral ook erg leuk (en natuurlijk lekker voordelig). Alle kwastjes, verf en lak zullen bij elkaar waarschijnlijk niet meer dan twintig euro kosten.

Het versieren van steentjes is deze twintig euro, dankzij de vele voordelen die het biedt, zeker waard. Zonder het door te hebben kan deze hobby zomaar overgaan in een ware verslaving. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.