Lichamelijk en geestelijk evenwicht verwerven met 10 tips

Stress kan ons lichamelijk en geestelijk evenwicht aantasten. Bovendien kan het ook onze gezondheid beschadigen. Een goed evenwicht is dus de sleutel.
Lichamelijk en geestelijk evenwicht verwerven met 10 tips

Laatste update: 27 mei, 2018

Wanneer ons dagelijks leven gevuld is met werk, spanningen en slechte gewoonten dan is het niet alleen onze lichamelijke gezondheid die geraakt wordt. Want ook onze emotionele gezondheid verslechtert. Dit is waar lichamelijk en geestelijk evenwicht een rol spelen in de dagelijkse gezondheid.

Ons lichaam toont ons dat we er niet goed voor zorgen of dat we onder stress leven. Dit komt tot uiting in pijn in:

 • Het hoofd, de nek en de schouders
 • De rug en de heupen
 • De handen
 • De kuiten, de enkels en de voeten

Dat is de reden dat we onze stressniveaus moeten laten dalen om te vermijden dat we ziek worden. Bovendien is lichamelijk en geestelijk evenwicht verwerven een prioriteit.

Want evenwicht en harmonie behouden te midden van alle belastende spanning die we dragen, en voor ons lichaam en onze geest zorgen is niet zo moeilijk als het misschien lijkt.

In dit artikel willen we tien eenvoudige adviezen bespreken. Ze helpen je om dit evenwicht te bewaren.

1. Gezonde voeding is belangrijk voor je lichamelijk en geestelijk evenwicht

Het eerste advies om geestelijk evenwicht te behouden is het volgen van een gezond voedingspatroon.

Een dieet moet je lichaam van voedingsstoffen en eiwitten voorzien. Want die heeft het nodig om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Elke persoon is een wereld op zich en daar hoort het lichaam bij. Om die reden is het een goed idee een voedingsdeskundige te raadplegen. Die kan het geschikte dieet voor jou opstellen.

Probeer ervoor te zorgen dat je dagelijks dieet de volgende voedingsmiddelen bevat:

 • Fruit en groenten
 • Kip
 • Vis
 • Granen
 • Water

2. Training

Lichamelijk en geestelijk evenwicht bereiken door training

Dit is het tweede advies om evenwicht te bereiken. Volg  een trainingsprogramma. Lichamelijke oefening geeft ons energie en zorgt voor het lichaam.

Bovendien is trainen een methode om:

 • Stress te verminderen
 • De zenuwen tot rust te brengen
 • De hersenen zuurstof te verschaffen
 • Endorfines vrij te maken

Je kan in een sportschool, het park, thuis of overal trainen waar jij je comfortabel voelt. Draag altijd geschikte kleding.

De ideale manier is informatie te vragen aan een deskundige over het onderwerp. Want die weet hoe hij voor elke persoon een gepast oefenplan moet voorstellen.

De zin “zonder inspanning bereik je niets” is misschien van toepassing op lichamelijke training. Maar probeer toch om lange termijn schade te vermijden.

3. Rusten

Het is voorheen al meer dan eens gebeurd: we moesten tot laat opblijven om te werken of om te studeren.

Maar soms wordt laat opblijven en niet veel rusten een dagelijkse gewoonte. Dit zal een slechte invloed hebben op je gezondheid. Het is belangrijk dat je regelmatig tussen de zeven en de acht uren per dag slaapt.

Want wanneer we slapen, blijven onze hersenen werken. Ze voeren dan onder andere de volgende taken uit:

 • Vernieuwen van de cellen
 • Regelen van de temperatuur
 • Verwijderen van giftige stoffen
 • Vervangen van de energie

Op die manier rusten zowel het lichaam als de geest. Slapen helpt je zelfs om oplossingen voor problemen te vinden.

4. Alles met mate

Lichamelijk en geestelijk evenwicht: alles met mate

Het is ideaal om fruit en groenten te eten. Maar dit betekent niet dat je nooit meer snoep of junkfood mag eten.

Een evenwichtig dieet is inderdaad goed voor het lichaam. Het is echter ook goed om nu en dan toe te geven aan onze trek in iets. Maar we moeten alles met mate aanpakken.

De dingen waar we soms echt zin in hebben, zijn bijvoorbeeld:

 • Snoepgoed
 • Vetten
 • Gefrituurde voeding
 • Alcohol
 • Sigaretten

Onszelf nu en dan verwennen kan ervoor zorgen dat we goed gehumeurd blijven. Het geeft ons ook energie. Nu en dan eens toegeven aan je verlangens zal er niet voor zorgen dat je volledig lichamelijk en geestelijk evenwicht overboord gegooid wordt.

5. Ontspannende activiteiten

Hobby’s houden ons bezig. In onze vrije tijd geven ze ons een gevoel van vervulling. We besteden deze tijd dan niet aan onze problemen of zorgen.

Op die manier kunnen we het lichaam en de geest actief houden met iets dat ons plezier verschaft. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Een sport beoefenen
 • Een instrument bespelen
 • Lezen
 • Een taal leren
 • Tekenen
 • In het park wandelen

Er zijn vele mogelijkheden om een hobby te kiezen. We moeten altijd blijven leren, blijven doorgaan en blijven ontdekken. We kunnen zelfs talenten ontdekken die we diep van binnen verborgen gehouden hebben.

6. Tijd doorbrengen met mensen

Lichamelijk en geestelijk evenwicht: tijd doorbrengen met andere mensen

Contact met andere mensen is noodzakelijk om ons geestelijk evenwicht te bewaren, vooral met de mensen die ons het meest nabij staan.

Want wanneer we dichtbij onze familie en onze vrienden zijn dan helpt dit ons om spanning los te laten. We kunnen onze problemen met hen delen en ze kunnen ons zelfs helpen om oplossingen te vinden. Dit neemt het emotionele gewicht van onze schouders weg.

Als we problemen hebben dan hoeven we niet altijd te wachten tot we ze in ons eentje kunnen oplossen. Door hulp te krijgen en te aanvaarden kunnen we een evenwicht bereiken tussen lichaam en geest.

7. Loskomen van de routine

Probeer voor zover het mogelijk is, spontane dingen te doen. Kies activiteiten die niet in je routine vastliggen.

Dit kan wat moeilijk zijn wanneer we door bepaalde tijdsbelemmeringen of geldbeperkingen beperkt worden. Maar je kan telkens wanneer het mogelijk is, uit je routine stappen.

Je kan een korte reis maken of een afspraak en een massage regelen in een kuuroord. Kies iets dat je helpt om je lichamelijke en geestelijke energie te vernieuwen.

8. Plannen voor de toekomst

Lichamelijk en geestelijk evenwicht: toekomst plannen

Ook het stellen van doelen en kleine projecten zal ons helpen om een evenwicht tussen lichaam en geest te bewaren.

Want dit dient als een stimulans om verder te gaan, weg van onze problemen. Het geeft ons ook vertrouwen in onszelf en persoonlijke vervulling.

Ook dit is een interessant artikel: Zes kenmerken van sterke vrouwen

9. Vermijd negatieve gedachten

Het is erg belangrijk dat we ons niet laten beheersen door negativiteit. Iedereen heeft problemen. Niemand is ervan gevrijwaard.

Maar dit betekent niet dat we onze geest met sombere ideeën en zelfmedelijden moeten vullen. Onthoud dat er voor elk probleem een oplossing bestaat. Na elke storm keert de rust altijd terug.

Een positieve houding en gevoel voor humor hebben een gunstig effect. Indien nodig moet je hulp zoeken, bij familie, vrienden of een psycholoog.

10. Luister naar anderen en help anderen

Lichamelijk en geestelijk evenwicht: luisteren en helpen

Tenslotte kunnen we ons lichamelijk en geestelijk evenwicht ook onderhouden door solidariteit met anderen te tonen en hen te helpen.

Want dit zal ons helpen om ons in de relatie met de mensen om ons heen en met onszelf beter te voelen. Bovendien geeft het onze geest de energie om anderen te helpen.

Het kan ons zelfs tonen dat wij niet de enigen zijn die met uitdagingen geconfronteerd worden. We zullen onze problemen op die manier ook vanuit andere perspectieven zien.

Dit zijn enkele adviezen die ons kunnen helpen om in een lichamelijk en geestelijk evenwicht te blijven. We zullen een inspanning moeten leveren om ons leven op de beste manier te leiden en niet overweldigd te raken door onze problemen.

Maar we moeten in onszelf geloven, in wat we doen en in wat we in de toekomst willen doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Equilibrio, clave para una buena Salud Mental – La Mente es Maravillosa. (n.d.). Retrieved December 19, 2018, from La mente es maravillosa.
 • Beneficios del ejercicio físico para la salud – Ejercicio y deporte. (n.d.). Retrieved December 19, 2018, from WebConsultas
 • Socializar y tener amigos es bueno para la salud del cerebro. (n.d.). Retrieved December 19, 2018, from AARP.org
 • 7 estrategias que desactivan los pensamientos negativos – La Mente es Maravillosa. (n.d.). Retrieved December 19, 2018, from La mente es maravillosa
 • CHEAT MEAL – TODO LO QUE NECESITAS SABER. (n.d.). Retrieved December 19, 2018, from Fitnessreal.es
 • Worley S. L. (2018). The Extraordinary Importance of Sleep: The Detrimental Effects of Inadequate Sleep on Health and Public Safety Drive an Explosion of Sleep Research. P & T : a peer-reviewed journal for formulary management, 43(12), 758–763.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.