6 redenen waarom je last kunt hebben van pijn in je rug

Zowel een gebrek aan lichaamsbeweging als overdreven veel lichaamsbeweging kan een risicofactor zijn bij rugpijn, daarom is het zo belangrijk om elke activiteit aan te passen aan onze mogelijkheden.
6 redenen waarom je last kunt hebben van pijn in je rug
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijn in je rug bestaat doorgaans uit een reeks symptomen die een ongemakkelijk gevoel in de wervelkolom veroorzaken. Dit probleem is vooral belemmerend voor iemands bewegelijkheid.

Iedereen kan last hebben van rugpijn. In feite lijdt ongeveer tweederde van de volwassen bevolking er soms aan.

De oorzaken van pijn in je rug

De meeste triggers voor lage rugpijn zijn te wijten aan veranderingen in de structuur die de wervelkolom vormt.

Dit kan onder andere invloed hebben op:

  • Gewrichtsbanden
  • Spieren
  • Tussenwervelschijven
  • Rugwervels

Specifieke factoren

Pijn in je rug kan je dagelijkse routine belemmeren

Pijn in je rug kan het gevolg zijn van specifieke oorzaken, zoals trauma, slechte houding en spierzwakte. De schade kan ook te wijten zijn aan overmatige inspanning en mechanische overbelasting, wat vaak rugpijn veroorzaakt.

Niet-specifieke factoren

Aan de andere kant hoeft de pijn in je rug natuurlijk niet het gevolg te zijn van een van de bovengenoemde oorzaken.

In dit geval is de pijn meestal meer of minder intens in bepaalde houdingen. De pijn kan ook erger of minder erg worden bij het uitvoeren van bepaalde fysieke activiteiten.

In deze gevallen is het noodzakelijk om verschillende biologische, sociale, structurele en zelfs psychologische elementen te analyseren.

Risicofactoren

1. Stress en depressie

Zeer droevige vrouw

Volgens verschillende studies worden zowel chronische pijn als lage rugklachten geassocieerd met gemoedstoestanden als stress, depressie en angst.

  • Hoewel de oorzaak van de pijn in principe fysiek is, is aangetoond dat psychologische factoren een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling en behandeling van deze ongemakken. Om deze reden is het raadzaam om een ​​pauze te nemen en te ontspannen.
  • Het is noodzakelijk om een ​​goed slaapschema aan te houden en leuke activiteiten op te nemen in je dagelijkse routine.

2. Leeftijd

Naarmate de jaren verstrijken begint het lichaam op natuurlijke wijze te verslijten, inclusief de wervelkolom en de gewrichten.

Om deze reden komt rugpijn vaker voor bij oudere mensen die gewoonlijk last hebben van aandoeningen als artrose of wervelkanaalstenose.

Jongere mensen worden daarentegen eerder beïnvloed door meer gerichte problemen. Zoals bijvoorbeeld in het geval van hernia of degeneratieve ziekte van de tussenwervelschijven.

3. Genetica

Vrouw die genen bestudeert op haar computer

Het kan zijn dat de pijn in je rug het gevolg is van een genetische aanleg. Dit geldt vooral voor mensen die al vanaf jonge leeftijd last krijgen van symptomen van rugpijn en discopathie.

Volgens sommige studies blijkt het gemuteerde gen ‘koolhydraatsulfotransferase 3 (CHST3)’ verantwoordelijk te zijn voor een wel 30% hoger risico op degeneratie van de lumbale wervelkolom.

Deze onderzoeken tonen ook aan dat als een van de ouders dit gen heeft, er een kans van 50% bestaat dat het kind er ook last van zal krijgen.

Om deze reden is het het beste om een ​​gezonde levensstijl te ontwikkelen en intensieve lichaamsbeweging te vermijden. Als je al van jezelf weet dat je over het bovengenoemde gen bezit, dan zou je gewichtheffen volledig moeten vermijden.

4. Arbeidsrisico’s

De Wereldgezondheidsorganisatie is van mening dat er een verband bestaat tussen musculature aandoeningen en zware fysieke inspanning op het werk.

Onder activiteiten die veel inspanning vereisen, verstaat men activiteiten waarbij er een zware last moet worden gedragen. Dit houdt in het verplaatsen, duwen of zelfs gebruiken van machines of gereedschappen.

Rugpijn kan echter ook worden veroorzaakt door het aantal herhalingen en het aantal uren per dag dat iemand gewoonlijk wordt blootgesteld aan dergelijke inspanningen.

Hoewel incidentele stressblessures acuut maar kort zijn, kan een regelmatige blootstelling aan stress resulteren in chronische verwondingen en aandoeningen.

Enkele voorzorgsmaatregelen die je in deze gevallen kunt overwegen zijn het dragen van zware dingen dichtbij het lichaam en het buigen van de knieën om de rug recht te houden.

Het is daarnaast ook raadzaam om een ​​gematigd tempo te handhaven bij het uitvoeren van risicovolle activiteiten.

5. Een sedentaire levensstijl

Vrouw die last heeft van pijn in haar nek van al het zitten

Wereldwijd zorgt lichamelijke inactiviteit voor een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en is het natuurlijk schadelijk voor het bewegingsapparaat. 

Het is van essentieel belang om actief te blijven omdat spieren hun functionele capaciteit behouden wanneer ze in beweging worden gehouden. Dit geldt ook voor pezen en botten.

Doe je dit niet, dan zullen de biologische structuren verzwakken en zullen ze niet de kracht hebben om de wervelkolom te ondersteunen en de gewrichten en gewrichtsbanden stabiel te houden.

Uiteindelijk zal een gebrek aan spierkracht ervoor zorgen dat het risico op (aanhoudende) pijn groter wordt.

Ja, soms is het moeilijk om actief te blijven, vooral als je een baan hebt waarvoor je de hele dag moet zitten. Echter, de trap nemen in plaats van de lift of de auto minder gebruiken en in plaats daarvan gaan lopen, zijn goede strategieën om de fysieke activiteit te verhogen.

6. Slechte houding

Een slechte houding is een van de meest voorkomende oorzaken van rugpijn als er geen sprake is van blessures. Dit komt doordat hierdoor het gewicht van het hoofd onevenredig verdeeld wordt.

Dientengevolge raken de spieren van de rug gespannen en onderworpen aan overbelasting om het lichaam in evenwicht te houden.

De juiste houding tijdens het staan ​​houdt in dat je het hoofd, de schouders, de heupen en de enkels op één lijn houdt.

Als je zit is het belangrijk om je voeten op de grond te laten rusten. Zorg er daarnaast voor dat je knieën in een rechte hoek staan, houdt je rug tegen de rugleuning van je stoel en zorg ervoor dat je niet voorover hangt.

Daarnaast is het belangrijk om je taille zo min mogelijk te draaien of te buigen. Dit soort bewegingen maken de kans op pijn in je rug namelijk groter.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.