Zeven redenen waarom je last kunt hebben van pijnlijke gewrichten

Je gewrichten maken een zeer belangrijk deel uit van je lichaam en helpen je om te bewegen. Kom er in dit artikel achter waarom je last kunt hebben van pijnlijke gewrichten.
Zeven redenen waarom je last kunt hebben van pijnlijke gewrichten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je gewrichten maken deel uit van het locomotorisch systeem van het menselijke lichaam en zijn de reden waarom je kunt bewegen. Soms kun je echter last hebben van pijnlijke gewrichten.

In dit geval is het in eerste instantie belangrijk om te weten dat dit probleem meerdere oorzaken kent. In dit artikel zullen we de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje zetten.

De mogelijke oorzaken van pijnlijke gewrichten

1. Infecties

Pijnlijke gewrichten door koorts

Dit is een van de meest voorkomende redenen waarom je gewrichten pijn kunnen doen.

Als je een wond hebt gehad die destijds niet goed is schoongemaakt, dan kan het zijn dat deze wond geïnfecteerd is geraakt met veelvoorkomende bacteriën, zoals Staphylococcus aureus of Streptococcus.

Allereerst zul je pijn ervaren en daarna zul je last krijgen van koorts en rillingen, veroorzaakt door de infectie.

In dit geval is medische interventie absoluut noodzakelijk. Je dokter zal hoogstwaarschijnlijk intraveneuze antibiotica voorschrijven om de bacterie te bestrijden.

Het is dan ook belangrijk om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Doe je dit niet, dan kan de infectie erger worden en zich verspreiden naar andere delen van je lichaam en zo bloedvergiftiging veroorzaken, wat dodelijk kan zijn.

Het goede nieuws is dat medische behandeling voor dit probleem zeer eenvoudig is, makkelijk is om toe te passen en vrij goedkoop is als er op tijd mee begonnen wordt.

2. Jicht

Wanneer je te veel proteïnen consumeert, maakt het lichaam meer urinezuur aan om het teveel ervan te elimineren. Als je proteïne-inname echter zeer groot is, dan zal je lichaam helaas niet in staat zijn om het allemaal te verwijderen.

Dit betekent dat de proteïnen zich alsmaar op blijven stapelen, waardoor er op een gegeven moment zwellingen ontstaan in de gewrichten.

Deze aandoening wordt ook wel jicht genoemd. De symptomen van jicht zijn:

 • Warm gevoel in het aangetaste gebied
 • Zwelling
 • Gevoeligheid voor aanraking
 • Roodheid in het aangetaste gebied

Het is belangrijk om te weten dat jicht niet alleen veroorzaakt kan worden door een teveel aan proteïnen, maar dat dit wel een van de voornaamste oorzaken is. 

Enkele andere factoren die in verband kunnen worden gebracht met de ontwikkeling van jicht zijn alcoholconsumptie, te veel suiker en overgewicht.

3. De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is nog een reden waarom je gewrichten pijn kunnen doen. Dit is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door tekenbeten.

De symptomen zijn onder andere:

 • Uitslag
 • Koorts
 • Pijntjes
 • Stijve nek
 • Vermoeidheid

Als je denkt dat je last hebt van dit probleem, dan is het belangrijk om een dokter te raadplegen om de juiste diagnose te krijgen. 

Gelukkig is het juiste antibioticum voldoende om de infectie te elimineren en te voorkomen dat deze zich verspreidt naar andere gewrichten en inwendige organen.

4. Lupus

Haaruitval

Lupus is een auto-immuunziekte en is ook een van de mogelijke redenen waarom je last kunt hebben van pijnlijke gewrichten.

Als deze ziekte niet op de juiste manier behandeld wordt, kan het uiteindelijk al je gewrichten aantasten.

Dit is zelfs een zeer veelvoorkomend gevolg van deze ziekte, aangezien het immuunsysteem verschillende delen van het eigen lichaam begint aan te vallen alsof het schadelijke factoren zijn.

Dit betekent dat lupus niet alleen de gewrichten, maar ook de huid, het bloed, de nieren, het hart, de longen en andere organen kan aantasten.

Mensen die last hebben van deze ziekte ervaren doorgaans de volgende symptomen:

 • Uitslag
 • Haaruitval
 • Mondzweertjes
 • Ademhalingsproblemen
 • Geheugenproblemen

5. Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare ziekte die de genitaliën en gewrichten aantast en veroorzaakt wordt door een aandoening die ook wel bekend staat als septische artritis.

Als je last hebt van deze ziekte en je gewrichten pijn doen, dan is het belangrijk om een gynaecoloog te raadplegen om te kijken of je van behandeling moet veranderen.

Als je nog niet zeker weet of je inderdaad last hebt van deze ziekte, maar je wel een zeer actief seksleven hebt gehad en daarbij niet altijd even veilig bent geweest, dan is het belangrijk om goed te letten op de volgende symptomen:

 • Koorts
 • Pijn in de onderbuik en de gewrichten
 • Pijn in de handen en polsen als gevolg van zwelling
 • Brandend gevoel bij het plassen
 • Uitslag

6. Reumatoïde artritis

Ook reumatoïde artritis kan de oorzaak zijn van je pijnlijke gewrichten. Deze vorm van artritis is een auto-immuunziekte die vooral gekenmerkt wordt door zwelling in de gewrichten en stijve gewrichten in de ochtend.

Enkele andere symptomen kunnen zijn, koorts, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Reumatoïde artritis is aanvankelijk meestal vrij mild, maar kan na verloop van tijd leiden tot misvormingen in de handen.

De behandeling voor deze ziekte is meestal langdurig en houdt in:

 • Fysiotherapie
 • Medicijnen
 • Oefeningen
 • Operatieve ingreep

Het zou het beste zijn wanneer je er vroeg bij bent en deze ziekte zo vroeg mogelijk kan beginnen te behandelen, zodat de effecten zo min mogelijk oncomfortabel zijn.

7. Herhaaldelijke bewegingen

Pijnlijk polsgewricht

Het kan zijn dat de mogelijke oorzaken die we hierboven besproken hebben geen van alle op jou van toepassing zijn. In dit geval is het belangrijk om goed te letten op de manier waarop je beweegt.

Hierdoor kun je erachter komen of je het lichaamsdeel waar je momenteel last van hebt vaak op dezelfde manier beweegt.

Soms raken we dusdanig gewend aan bepaalde bezigheden of gewoonten dat we er helemaal niet meer bewust mee bezig zijn.

Bovendien zijn we hierdoor nog minder geneigd om ze in verband te brengen met de gezondheidsproblemen die we ervaren.

Herhaaldelijke bewegingen kunnen de volgende problemen veroorzaken:

 • Peesontsteking. In dit geval ontstaat er zwelling in de pees die de spier verbindt aan het bot. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer in staat bent om dit gewricht goed te bewegen.
 • Zwelling in de gewrichtsbanden. De gewrichtsbanden maken deel uit van het locomotorisch systeem en wanneer ze beschadigd raken, kan dit de beweeglijkheid van onze gewrichten aantasten.

Als je de laatste tijd merkt dat je last hebt van pijnlijke gewrichten, dan raden wij aan om een dokter te raadplegen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en op zoek te gaan naar een oplossing.

In eerste instantie denk je misschien dat het allemaal nog niet zo ernstig is. Na verloop van tijd kunnen dit soort problemen echter escaleren en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.