Infecties behandelen op natuurlijke wijze

Het pathogeen dat je lichaam binnendringt is niet de reden waarom je ziek bent. De reden hiervoor is juist een zwak immuunsysteem. Een zwak immuunsysteem maakt het namelijk makkelijker voor infecties om zich in het lichaam te ontwikkelen en te verspreiden.
Infecties behandelen op natuurlijke wijze

Laatste update: 18 november, 2018

Er zijn verschillende vormen van infecties en elke hiervan vereist zijn eigen behandeling en medicatie. Ongeacht de vorm, reageert je lichaam echter altijd hetzelfde op infectie. Hierom is het belangrijk te leren wat de kernelementen zijn van infecties, zodat je infecties  op natuurlijke wijze kunt behandelen.

In dit artikel leggen we uit hoe je infecties kunt behandelen door middel van een paar simpele stappen die je  kunnen helpen je immuunsysteem sterker maken.

Hoe ontstaan infecties?

Wanneer je een infectie hebt opgelopen, dan wijt je dit waarschijnlijk in eerste instantie aan het pathogeen dat je lichaam is binnengedrongen en waar je afweersysteem nu tegen probeert te vechten.

Het is echter zo dat we de hele dag omringd worden door allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Deze pathogenen hebben op elke persoon waar ze mee in aanraking komen een andere invloed.

De natuurlijke geneeskunde stelt dat een infectie niet te wijten is aan de pathogenen zelf, maar aan het gegeven dat ons immuunsysteem niet sterk genoeg is om deze pathogenen af te weren. Hierdoor kunnen deze micro-organismen zich namelijk zonder enig obstakel in ons lichaam ontwikkelen.

Voorkom infecties voordat je overgaat op behandeling

De eerste stap om een infectie te behandelen is om deze te voorkomen. Om dit te kunnen doen is het van belang een sterk immuunsysteem te hebben dat pathogene micro-organismen ervan weerhoudt zich in je lichaam te verspreiden.

Maar hoe versterk je je immuunsysteem?

 • Eet goed gebalanceerde maaltijden en vermijd suikers, verwerkt en gefrituurd voedsel en voedingsadditieven.
 • Drink tussen je maaltijden door voldoende water, sap en natuurlijke theesoorten.
 • Vermijd slechte gewoontes, stress en negativiteit.
 • Beperk je gebruik van medicijnen.
Infecties voorkomen is beter dan infecties behandelen

De darmflora

Je darmen zijn direct verbonden met je immuunsysteem. Wanneer je darmen dus niet goed functioneren, loop je meer risico op het oplopen van alle soorten infecties.

Onderneem daarom, wanneer je last hebt van één van onderstaande problemen, de volgende stappen:

 • Als je last hebt van diarree, drink en eet dan voedsel dat een samentrekkende werking heeft: groene thee, appel, druiven enz.
 • Heb je last van constipatie, richt je dan vooral op voedsel met een laxerende werking: lijnzaad, pruimen, havermout, zout water, olijfolie enz. Als deze middelen voor jou niet werken, kun je ook een behandeling proberen die een intensievere laxerende werking heeft.
 • Als je last hebt van je darmen door zenuwachtigheid, kies dan voor het drinken van thee als citroenmelissethee en passiebloemthee. Of probeer emotieve therapie (Bachbloesem-homeopathie) en ontspannende lichamelijke oefeningen (yoga, Tai Chi, wandelen of sporten in de sportschool).
 • Indien je je darmflora wilt herstellen, kun je probiotica proberen. Deze kun je verkrijgen bij de apotheek of reformwinkels.
Infecties behandelen met bijvoorbeeld havermout om je darmflora in balans te krijgen

Infecties behandelen door je afweersysteem te versterken

We hebben al aangegeven hoe belangrijk het hebben van een sterk afweersysteem is. Alle factoren die je afweersysteem kunnen verzwakken kun je het beste vermijden. Gelukkig bestaan er ook aanvullende voedingsmiddelen en supplementen die je kunnen helpen je immuunsysteem nog sterker te maken. Laten we eens kijken:

 • Rauwe knoflook
 • Ui
 • Oregano: in de vorm van thee of etherische olie opgelost in honing of olijfolie. Gebruik de etherische olie alleen inwendig, niet uitwendig.
 • Echinacea: in de vorm van thee.
 • Tijm: in de vorm van thee.
 • Gember: het liefst vers.
 • Citroen: ook de schil.

Probeer deze producten in je dagelijkse dieet op te nemen.

Infecties behandelen door je afweersysteem te versterken met bijvoorbeeld gember

Wat als je koorts hebt?

Veel mensen zijn bang om koorts te krijgen, maar zolang je koorts niet te hoog oploopt of te lang aanhoudt is het slechts een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Je lichaamstemperatuur stijgt om de schadelijke micro-organismen die je lichaam zijn binnen gedrongen te kunnen doden.

Als je dus last hebt van een lichte verhoging, probeer dan niet meteen naar medicijnen te grijpen om je temperatuur weer te verlagen. Blijf liever rustig en probeer de koorts op natuurlijke wijze te behandelen. Hoe kun je dit doen? Zorg ervoor dat je veel gaat zweten door het volgende te doen:

 • Drink thee die hete bestanddelen bevat als gember of kaneel.
 • Bedek jezelf met veel wollen dekens of dekbedden.
 • Als je honger hebt, kun je een kom soep eten met wat cayennepeper en rauwe knoflook.

Infecties behandelen met andere supplementen

Bij elke vorm van infectie raden we ook aan de volgende supplementen in te nemen:

 • Druivenpitextract
 • Knoflookcapsules
 • Vitamine C
 • Propolis
 • Echinacea-extract

Je kunt ook natuurlijke siropen kopen, die vaak de bovengenoemde supplementen bevatten.

Dit artikel is bedoeld om je enkele tips te geven. Dit neemt niet weg dat het verstandig is om daarnaast ook inzicht te krijgen van een medisch deskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.