Rennen helpt om negatieve emoties tegen te gaan

Rennen helpt het lichaam om endorfines aan te maken, stress tegen te gaan en te ontspannen. Daarnaast verliezen we door te zweten heel veel gifstoffen.
Rennen helpt om negatieve emoties tegen te gaan

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Waarschijnlijk heb je al genoeg keren gehoord dat rennen super goed is voor je gezondheid. Wist je echter ook dat rennen een hoop psychologische voordelen biedt?

Rennen helpt je namelijk om de negativiteit die je in je draagt tegen te gaan.

Er zijn genoeg dingen in deze wereld die ons verdrietig en duister kunnen maken en veel negativiteit in ons op kunnen wekken. Dit kunnen dingen zijn als onze dagelijkse routine, onaangename momenten en negatieve omstandigheden.

We willen vrijwel allemaal positief door het leven gaan.

Wij krijgen een hoop van de dingen die we graag zouden willen doen helaas echter niet altijd gedaan. Grotendeels houden we ons bezig met dingen waar we helemaal geen aandacht voor zouden moeten hebben. Wat nu als we eens zouden proberen om regelmatig een eindje te gaan rennen?

Rennen zorgt ervoor dat mentale blokkades verdwijnen

Boosheid

Als je een baan hebt waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt, dan zijn mentale blokkades zeer ongunstig. Dit geldt ook voor veel van de projecten waar we ons mee bezig houden. Deze projecten vereisen frisse ideeën en vooral een hoop verbeeldingskracht. Mentale blokkades kunnen echter om verschillende redenen ontstaan.

Dit soort blokkades zorgen ervoor dat je emoties ervaart als:

 • Woede
 • Angst
 • Stress
 • Depressie

Depressie valt tenslotte in het spectrum van negatieve emoties.

Hoe ga je hier mee om?

Het is daarom belangrijk om een oplossing te vinden voor dit probleem. Het is niet de bedoeling dat we onze ware gevoelens verborgen houden en een valse glimlach opzetten voor de buitenwereld. Probeer daarom eens te rennen.

Hoe vaak hebben mensen wel niet tegen je gezegd dat je moest gaan rennen op momenten dat je je slecht voelde?

 • Het is namelijk zo dat rennen ons helpt om de plaats waar we mentaal in verkeren te verlaten, waardoor we ons een stuk beter gaan voelen.
 • Door te rennen zijn we beter in staat om die slechte gedachtegang die onze geest heeft overgenomen tegen te gaan.
 • Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat ons bloed in beweging komt. Hierdoor zorgt ons bloed er weer voor dat elk deel van ons lichaam voorzien wordt van een goede dosis zuurstof.
 • Dit bevrijdt ons van de stress en angst die boven ons hoofd hangen.
Strand

De vele voordelen van rennen

Van rennen worden we moe, het put ons zowel lichamelijk als mentaal helemaal uit. Daarom zorgt rennen ervoor dat negatieve emoties verdwijnen. In plaats daarvan voelen we alleen nog maar rustige en positieve emoties.

We zouden daarom allemaal zo vaak mogelijk moeten gaan rennen.

Reguleer je emoties

De meeste van ons houden zich het grootste gedeelte van hun tijd bezig met passieve taken die vervelend en saai zijn, waardoor deze taken ons ook mentaal uitputten. Daarnaast worden we ook nog dagelijks geconfronteerd met giftige mensen. Er is er altijd overal wel eentje aanwezig en hun emoties kunnen werkelijk waar aanstekelijk zijn.

Het is belangrijk om hier iets aan te doen. Rennen geeft ons de kracht om onze emoties onder controle te houden.

Maak ‘s ochtends een rondje…..

Veel mensen kiezen ervoor om ’s ochtends voordat ze naar hun werk gaan even te rennen. Dit is een zeer goede gewoonte, omdat rennen voor het ontbijt ervoor zorgt dat je meer eetlust hebt. Bovendien zorgt het ervoor dat je je dag begint met een bom van energie en een goed humeur. Op die manier zul je er al helemaal klaar voor zijn voordat de dag überhaupt begonnen is.

Vlinder

Of  ‘s middags als dat je beter bevalt

Sommige mensen kiezen er echter liever voor om ’s middags te rennen, na hun werk. Op die manier zorgt rennen ervoor dat ze zichzelf kunnen ontdoen van de stress die zich gedurende dag heeft opgehoopt, waardoor ze ’s avonds ook beter kunnen slapen.

In principe maakt het niet uit op welk moment van de dag je ervoor kiest om te gaan rennen. Wat vooral belangrijk is, is dát je gaat rennen. Zowel je lichaam als je geest zullen hier namelijk de vruchten van plukken.

Lichaamsbeweging en geluk

Heb je je weleens afgevraagd waarom mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen doorgaans gelukkiger lijken? Veel van deze mensen zullen naar je glimlachen en zijn over het algemeen altijd tevreden. Dit komt doordat ze hun lichaam en geest geen tijd geven om zich te laten vervuilen met negativiteit.

Ze ruimen al deze negativiteit uit de weg door te sporten.

Deze mensen hebben net als iedereen te maken met dagelijkse problemen. Ook zij zijn geregeld het slachtoffer van allerlei ongunstige omstandigheden die hun leven gemakkelijk overhoop kunnen halen.

Bekijk zaken op een andere manier

Door te bewegen, zijn ze echter in staat om dit soort dingen op een andere manier te bekijken. Je geest zal veel helderder zijn en je zult niet zo snel conclusies trekken.

Wanneer ons iets slechts overkomt, denken we vaak dat dit soort dingen doordat ze slecht begonnen zijn ook slecht af zullen lopen. Maar weet je wel zeker dat dit zo zal zijn?

Uitrekken

Rennen kan je helpen om gelukkiger en beter gehumeurd te zijn.

 • Maar niet alleen dat, rennen helpt je ook om je emoties makkelijker te reguleren.
 • Het helpt je om je geest te deblokkeren en stimuleert je creatieve vermogen.

Kies ervoor om te gaan rennen!

Niet alleen je emoties zullen je dankbaar zijn wanneer je regelmatig rent, maar ook je baan, je familie en je vrienden. Je zult veel positiever ingesteld zijn. Je zult daarentegen ook toleranter zijn ten opzichte van de emoties die droefheid, angst, stress en depressie veroorzaken. Kies er daarom voor om dit soort emoties effectief tegen te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cordero, A., Masiá, M. D., & Galve, E. (2014). Ejercicio físico y salud. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.04.007
 • Aparicio Garcia-Molina, V. A., Carbonell Baeza, A., & Delgado Fernández, M. (2010). Revisión. Beneficios de la actividad física en personas mayores. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Física y Del Deporte. https://doi.org/ISSN: 1577-0354
 • Rosés, J. M., & Pujol, P. (2006). Hidratación y ejercicio físico. Apunts Medicina de l’Esport. https://doi.org/10.1016/S1886-6581(06)70013-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.