Yoga als middel tegen depressie

Yoga wordt met de dag populairder en kan depressie helpen tegengaan.
Yoga als middel tegen depressie

Laatste update: 02 februari, 2019

Yoga wordt gezien als een zeer effectief middel tegen depressie. Het helpt je langzamer aan te doen en te werken aan je persoonlijke balans. Geloof het of niet, maar yoga kan helpen bij de meestvoorkomende mentale aandoeningen zoals:

 • angstgevoelens
 • depressie
 • stress

Het is niet zomaar de nieuwste rage. Al duizenden jaren biedt yoga mensen verschillende voordelen op emotioneel vlak.

Wat is depressie?

Depressie is een aandoening gekenmerkt door:

 • een diep gevoel van verdriet
 • een gebrek aan interesse in andere mensen en de omgeving
 • het onvermogen om te genieten van leuke ervaringen

Een depressie duurt vaak een lange periode en is niet gerelateerd aan een bepaalde persoonlijkheid of persoonlijke zwakte. Het leven van mensen die eraan lijden wordt er drastisch door beïnvloed, op mentaal, fysiek en emotioneel vlak.

De voordelen van yoga als middel tegen depressie

Yoga kent vele voordelen

Het probleem met depressie is dat het erger wordt als iemand andere moeilijkheden, zoals stress, angst, slapeloosheid of oververmoeidheid ervaart. Hierdoor kan de persoon in een negatieve spiraal raken waar hij of zij maar moeilijk uitkomt.

Het is daarom belangrijk om actief te blijven strijden tegen depressie, je balans te vinden en het te verslaan. Met yoga train je zowel lichaam als geest via speciale houdingen (asana’s), ademhaling en meditatie (pranayama). Met yoga zet je dus energie om.

 • Binnen de yogadiscipline gelooft men dat energie de oorzaak is van vele blokkades en ziektes.
 • Het regelmatig doen aan yoga beoogt dan ook om interne balans te vinden en je dichterbij algeheel welzijn te brengen.

Door energie in harmonie met je lichaam te brengen bereikt men dit algehele welzijn. Daarnaast helpt yoga je jezelf beter te leren kennen en je beleving van het heden, het hier en nu, te versterken.

Iemand die een vreedzame gemoedstoestand kan bereiken heeft de juiste middelen om bepaalde vormen van depressie te bestrijden.

Depressie tegengaan

Stress en vermoeidheid te lijf gaan met yoga

Yoga kan een fantastisch middel tegen depressie zijn. Het kan ook zeer behulpzaam zijn bij:

 • Stress. Yoga verlaagt je cortisolwaarde. Cortisol kan ook andere ziektes veroorzaken. Je lichaam geeft het af als reactie op stress.
 • Yoga helpt ook je hartslag omlaag te brengen, een teken dat je lichaam flexibeler om kan gaan met stressvolle situaties.
 • Slapeloosheid en een slecht humeur. Medisch onderzoek lijkt aan te tonen dat yoga je serotoninegehalte helpt te reguleren. Dit hormoon is gerelateerd aan een goed humeur en enthousiasme en reguleert je slaapritme.

Yogahoudingen als middel tegen depressie

De vele verschillende yogahoudingen reguleren en activeren je de levensenergie van je lichaam, verbeteren de balans tussen lichaam en geest en revitaliseren het zenuwstelsel.

Deze houdingen zijn een natuurlijke remedie die je op holistische wijze, als één geheel, behandelen. Sterker nog, veel yogahoudingen zijn speciaal ontworpen om bepaalde emoties te verhelpen of voor een zekere opluchting te zorgen.

Staande houdingen en rekoefeningen, mits gecombineerd met de juiste ontspannings- en ademhalingstechnieken, activeren het zenuwstelsel, dat voor de energieafgifte aan je lichaam zorgt.

Het kan daarom helpen je situatie te bespreken met een yoga-gids of yogi die je oefeningen kan begeleiden en ervoor zorgt dat je bevredigende resultaten behaalt.

Werkt het echt?

Het werkt echt

Kortgezegd: ja. Yoga kan erg effectief zijn in de strijd tegen depressie omdat het zowel de afvoer van gifstoffen als spanning bevordert. Jezelf losmaken van die vervelende gedachten is essentieel. Aan yoga doen helpt je hierbij. Met yoga kunnen je negatieve gedachten verdwijnen.

Yoga helpt je te concentreren op je houding en ademhaling, waardoor het je leert te focussen op je emoties en gedachten. Yoga biedt helderheid.

Ga een stap verder

De voordelen van yoga om depressie en andere mentale klachten te behandelen staan buiten kijf. Je kunt echter niet stellen dat yoga iedere depressie geneest. In sommige gevallen is daar meer voor nodig.

Yoga begint met het idee dat de mens één geheel is. Het herstellen van je energie en het creëren van een balans helpt je om je gewoonten en humeur geleidelijk te verbeteren. Yoga geeft je energie, zodat je de stappen naar herstel kunt gaan zetten.

Eén stap die je in elk geval kunt zetten voor een gezonder leven is jezelf omringen met relaties en activiteiten die ervoor zorgen dat je je goed voelt. Die eerste stap zetten is het belangrijkste.   Ook interessant voor jou

7 soorten meditatie en hun voordelen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
7 soorten meditatie en hun voordelen

Er zijn heel veel verschillende soorten meditatie die verschillende voordelen bieden. Ontdek welke soort meditatie bij jou past. • Cramer, H., Lauche, R., Langhorst, J., & Dobos, G. (2013). Yoga for depression: A systematic review and meta-analysis. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.22166
 • Therapists, Y. (2006). Yoga and Depression. Depression.
 • Uebelacker, L. A., Epstein-Lubow, G., Gaudiano, B. A., Tremont, G., Battle, C. L., & Miller, I. W. (2010). Hatha yoga for depression: Critical review of the evidence for efficacy, plausible mechanisms of action, and directions for future research. Journal of Psychiatric Practice. https://doi.org/10.1097/01.pra.0000367775.88388.96
 • Field, T., Diego, M., Hernandez-Reif, M., Medina, L., Delgado, J., & Hernandez, A. (2012). Yoga and massage therapy reduce prenatal depression and prematurity. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2011.08.002