Het geluk komt vanuit jezelf, niet uit een ander

Om gelukkig te zijn is het belangrijk om vrede met jezelf te hebben en je op je gemak te voelen met wie je bent. Wanneer je dit eenmaal bereikt hebt, kun je je eigen geluk steeds verder ontwikkelen bij alles wat je doet.
Het geluk komt vanuit jezelf, niet uit een ander

Laatste update: 18 januari, 2019

Het geluk kan op veel verschillende manieren gevormd worden.

Of je nu alleen bent of samen met de persoon van wie je houdt, deze positieve en altijd belonende emotie maakt deel uit van een specifieke en bijna magische plek: het emotionele brein.

Daarom willen we één ding duidelijk stellen: je leven delen met iemand van wie je houdt is geweldig. Soms zal het, zelfs wanneer je de beste relatie ter wereld hebt, echter niet mogelijk zijn om volledig gelukkig te zijn als je niet eerst tevreden bent met jezelf.

Een gevoel van welzijn, balans en blijdschap zouden altijd vanuit jezelf moeten komen. De beste manier om het geluk te vinden, of dit nu in je eentje of met iemand samen is, is door vrede te creëren in je hart en je goed te voelen over alles dat je bent en hebt.

We nodigen je uit om vandaag met ons op dit onderwerp te reflecteren.

Het geluk komt van binnenuit – het is een innerlijke reis

De laatste tijd komt een bepaald thema steeds vaker voor in verschillende boeken in de meeste boekenwinkels. Dit is een thema dat gericht is op persoonlijke groei en de manier waarop je geluk kunt ontwikkelen in moeilijke tijden.

Het is zeker ironisch dat in een maatschappij waarin we zo veel toegang hebben tot verschillende voorzieningen en technologieën, gevoelens van leegheid, eenzaamheid en verdriet zo vaak voorkomen.

Het is duidelijk dat iedereen anders is en dat we allemaal onze eigen persoonlijke ruimte hebben. In deze ruimte zoeken we naar geluk. Soms kan dat duidelijke en onaangename gevoel dat je nooit echt het geluk van vinden echter bijna voortdurend aanwezig zijn.

Wij raden aan: Het lege-stoelsyndroom

Een goed boek hierover, dat we graag zouden willen aanraden, is You Can Be Happy in Alaska. Dit boek is vooral gericht op de cognitieve psychologie. De schrijver probeert de lezer op een leuke en praktische manier om te leren gaan met ingewikkelde problemen als stress, depressie en angst.

“Mensen zijn gemaakt om geliefd te worden, terwijl dingen gemaakt zijn om te gebruiken. Een van de redenen waarom de wereld zo chaotisch is, is dat juist dingen geliefd worden en mensen gebruikt.”

You Can Be Happy in Alaska – Rafael Santandreu

Rode bloem

In het heden leven zonder angst

Geluk is met name een gebrek aan angst.

Hoewel deze emotie in evolutionaire zin misschien een essentieel nut heeft, omdat het ons ervan kan weerhouden dingen te doen die onze hersenen waarnemen als gevaarlijk, kan angst afkomstig zijn uit meerdere subtiele dimensies:

 • De angst voor eenzaamheid
 • Angst om niet geliefd te worden zoals je zou willen
 • De angst om de doelen die je dagelijks voor jezelf stelt niet te bereiken
 • Angst niet te zijn wat anderen van je verwachten
 • De angst dat bepaalde dingen wel of juist nooit zullen veranderen
 • De angst om bepaalde dingen, bepaalde mensen, te verliezen

Je bent ongetwijfeld wel bekend met deze situatie. De eerste stap om innerlijk geluk op te bouwen, is dus je angst rationaliseren, begrijpen en overwinnen.

Een manier om dit te doen is door je zelfvertrouwen te verbeteren en jezelf minder gehecht te maken aan bepaalde dingen of mensen.

Leer lichtvoetig door het leven te gaan

Lichtvoetig door het leven gaan betekent niet dat er niemand aan je zijde kan staan. Helemaal niet zelfs. Er zijn maar weinig dingen zo mooi als samen door het leven gaan met je familie, vrienden en anderen die je na aan het hart liggen.

 • Die partners in jouw leven zouden jou de kans moeten geven om ‘lichtvoetig’ vooruit te gaan. Iemand die graag achter jou wil gaan staan om je te herinneren aan je fouten, om in je oor te fluisteren welke richting je op moet gaan of welke wegen je moet vermijden, zal jou niet helpen te groeien of geluk te vinden.
 • Lichtvoetig door het leven gaan houdt in dat je weet hoe je dingen die kwetsend voor je zijn en die jouw zelfvertrouwen of identiteit beschadigen aan de kant kunt zetten.
 • Je eigen vrijheid bevorderen houdt ook in dat je weet waar je prioriteiten liggen. We nodigen je uit hier even over na te denken.

Zodra je weet wat voor jou het belangrijkste is, is het de bedoeling om hier voor te vechten. Al het andere is slechts secundair.

Een meisje met bloemen

Zelfliefde is een relatie die een leven lang moet duren

Geluk is een staat die komt en gaat, dat weten we allemaal.

Waarschijnlijk weet je ook wel dat het de bedoeling is om een innerlijke balans te creëren. Hierbij zijn je gedachten in harmonie met je emoties, maar ook de dingen die je dagelijks onderneemt.

 • Zelfliefde is het perfecte mechanisme waarbij de geest en emoties op rustige wijze met elkaar overeenstemmen om je realiteit te creëren als een essentiële psychologische constructie.
 • Zelfliefde is die geweldige band die jou aan jezelf verbindt en aan niemand anders. Anderen kunnen jou niet vertellen wanneer je wel of niet gelukkig moet zijn, aan de hand van hun bevliegingen.
 • Jij bent degene die van jezelf houdt en je moet elke dag zelf vechten voor je eigen gevoel van welzijn.

Iemand die gelukkig is met wie hij is voelt, wanneer zijn angsten afnemen en zijn dromen zichtbaar worden aan de horizon, een blijdschap in zichzelf naar boven komen waarmee hij de mensen om hem heen omarmt.

Het is het waard dit te ontwikkelen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.