4 tips om droefheid te overwinnen

Om gelukkig te zijn, is het belangrijk om te leren om blijdschap te vinden in de kleine dingen van het dagelijkse leven.
4 tips om droefheid te overwinnen

Laatste update: 28 januari, 2021

Op sommige dagen hebben we geen kracht. Geen motivatie om de dag te beginnen. Dit zijn de momenten dat droefheid ons vastpakt en ons verdrinkt met zijn sluier van zwakheid. Laat dit niet gebeuren. In het blog van vandaag zullen we je 4 tips geven die je kunnen helpen om droefheid te overwinnen.

1. Ik accepteer de droefheid, maar forceer mijzelf om door te gaan

Het is oké om ontmoediging of droefheid te accepteren. En accepteer ontmoediging om het te overkomen. Dit is een simpele vuistregel, die het waard is om te begrijpen en in ons dagelijkse leven toe te passen.

Psychologen en psychiaters vertellen ons dat droefheid en wanhoop ons vaak overvallen in de ochtend. Dit zijn de momenten dat we ons machteloos voelen en zonder motivatie om uit bed te komen. We moeten voorzichtig zijn dat we niet gevangen worden door dit gevoel. Hieronder zullen we een aantal standaardfasen opnoemen.

  • Zodra je je ogen opendoet en wakker wordt, herinner je iets dat je pijn heeft gedaan of ontmoedigde.
  • De ‘ochtendmalaise’ ontneemt ons onze kracht om uit bed te komen met de nodige energie.
  • Wat je zou moeten doen wanneer je deze muur in je ‘gedachten’ ziet, is om eerst te erkennen dat het niet goed is. We weten dat er een probleem is. Soms maakt dat je droevig en ontneemt het je kracht. Ga je het overwinnen door in bed te blijven? Totaal niet.
  • Laat je niet opsluiten door deze negatieve gedachten. Je kan droefheid mogelijk stukje bij beetje overwinnen met kleine dagelijkse prestaties. Kom uit bed en kleed je op zo’n manier aan dat je jezelf mooi vindt in de spiegel. Erken dat je veel meer waard bent dan deze droefheid en dat het leven is om te leven en niet om te huilen of op te geven.
  • Je weet dat er dingen zijn die je droevig maken, maar open het raam en laat het stukje bij beetje wegwaaien, zodat je beter kan ademhalen.
Emoties

2. Verwezenlijk je dromen elke dag

Misschien is het vandaag bewolkt buiten of is er een storm op komst en heb je het gevoel dat je niks wilt doen. Maar winnen we iets door thuis te blijven en naar de regen te kijken? Totaal niet.

Maak je niet druk dat de lucht donker is of dat je vandaag meer wallen onder je ogen hebt dan gisteren. Of dat je niet meer die persoon naast je hebt die je altijd gelukkig maakte.

Het is tijd om op te zoek te gaan naar nieuwe dromen en om nieuwe projecten te ondernemen. Dromen ontstaan elke dag door kleine ideeën die op hun beurt kunnen leiden tot geweldige mogelijkheden.

  • Denk aan iets dat je vandaag wilt doen wanneer je wakker wordt. In het park wandelen, winkelen, die vriend(in) bellen die je al een tijdje niet hebt gezien, een nieuw boek kopen, een nieuwe haarstijl proberen of een cursus volgen waar je in geïnteresseerd bent.
  • Elke verandering die je vandaag maakt, zal een nieuwe brug zijn die gebouwd wordt voor je blijdschap van morgen. Het is het waard om het te proberen.
Intuïtie

3. Het belang van weten hoe je iets los moet laten

Je weet vast wel wat we bedoelen met ‘loslaten’. Iedereen gaat door verschillende cycli en stadia, momenten in onze levens waar we gehecht zijn aan bepaalde personen. Later distantiëren we ons en beginnen we een nieuwe cyclus.

Er zijn personen die deze veranderingen niet willen accepteren. Het uitmaken van een relatie, het verlies van een kennis, verhuizen naar een andere stad, het verliezen van een baan of een vriendschap…

Het leven verandert constant en daarom moeten we accepteren dat we het verleden achter ons moeten laten en naar de toekomst moeten kijken. En dit is helemaal niet makkelijk. Het is moeilijk om gedag te zeggen tegen iemand waar we van houden. Het is lastig om herinneringen achter te laten om ons morgen op een andere manier te focussen.

Hoe doen we het dan? Hoe kunnen we loslaten wat we gisteren waren of hadden? Met moed, enthousiasme en een goed zelfvertrouwen. Beeld je in dat het leven net een grote kamer vol met deuren is die je kan openen. Blijf niet gevangen zitten in een doos vol herinneringen. Open die deuren op zoek naar hoop.

Blijdschap

4. Vernieuw jezelf en houd van jezelf

Het leven bestaat uit veranderingen en droefheid is veel gevaarlijker wanneer we zwijgen, als we thuis blijven, nooit naar buiten gaan en met niemand willen praten en onze toevlucht zoeken in tranen.

Vermijd dit! Alle inspanning om wanhoop te overkomen, zal ons ongetwijfeld bevrijden van depressie. We moeten realiseren dat iedereen het verdient om gelukkig te zijn en jij ook.

Vernieuw jezelf met nieuwe projecten. Kijk naar jezelf en ga iets doen wat je altijd al wilde doen, maar nooit durfde om te proberen. Ga je alleen op vakantie? Zoek je naar een baan in een andere stad?

Leven is uitdagingen accepteren en moed is benodigd om droefheid te overwinnen. We verzekeren je dat ook jij het kan doen. Omdat je het verdient. Twijfel daar niet aan!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.