Hoe ga je om met verlies

23 juli 2015

Gedurende ons leven ervaren we blijdschap, twijfel, wanhoop en ook verdriet. Ook al zijn we niet altijd voorbereid om met verlies om te gaan, het is een onontkoombaar onderdeel van ons leven. We moeten leren om soms los te laten, zelfs de meest belangrijke mensen in ons leven, maar het kan erg moeilijk zijn om dat te doen.

Er zijn veel verschillende vormen van verlies. Veranderen van school, ouders die scheiden, een baan verliezen, de mensen waar je van houdt verlaten… maar de moeilijkste is het verliezen van iemand waar je van houdt. Misschien heb je wel een gehoord over de verschillende stadia van rouwen, die de natuurlijke progressie beschrijven waar we allemaal mee te maken krijgen wanneer een dierbare overlijdt. Ze bestaan uit de volgende gevoelens:

  • Ontkenning, waarbij de persoon die een verlies heeft geleden weigert om te geloven of accepteren wat er zojuist gebeurd is.
  • Woede, wanneer hij of zij kwaad is over de gehele situatie en de tijdsperiode gerelateerd aan de persoon die ze verloren hebben.
  • Onderhandelen, wanneer hij of zij begint te begrijpen waarom deze dingen gebeuren en zich inspant om naar een manier te zoeken om verder te gaan met het leven.
  • Verdriet, dit is de periode wanneer hij of zij zich realiseert dat het verlies permanent is. Dit is één van de meest cruciale stadia van rouwen.
  • Depressie, dat het meest tijdrovende stadium en de moeilijkste om door te komen kan zijn.
  • Acceptatie, wanneer de depressie verdwijnt en de rouwende persoon begint te begrijpen dat het leven verder gaat, ongeacht het verlies.

Soms is het niet nodig om door alle zes stadia en in de volgorde die we hierboven genoemd hebben te gaan, maar over het algemeen is het een progressie die ons in staat stelt om stukje bij beetje richting het accepteren en overwinnen van rouw te bewegen. Uiteraard zullen we de persoon of het ding die/dat we verloren hebben herinneren met verdriet en heimwee, maar die gevoelens worden langzaam aan minder pijnlijk. Tijd is de enige echte remedie voor deze situaties, maar we willen ook een aantal aanbevelingen met je delen die je mogelijk helpen om met verlies om te gaan en je emotioneel beter laten voelen.

Uit je gevoelens

Maak je niet druk dat je je de ene dag kwaad voelt, de volgende dag het wil accepteren en de volgende alleen maar wil huilen. Het verlies van een dierbare is niet iets dat vaak gebeurt, dus het is belangrijk dat je je gevoelens uit. Het maakt niet uit welke en onthoud dat ze binnenhouden alleen maar meer pijn en psychologische of fysieke schade veroorzaakt. De gezondheid van de geest is erg sterk verbonden met de gezondheid van je lichaam.

Maak een lijst van de goede dingen in je leven

lijst

Wanneer je depressief bent, heb je mogelijk het gevoel dat het leven geen zin meer heeft of dat je alleen maar slechte dingen meemaakt, maar denk niet dat alles verloren is. Houd een agenda bij of maak een lijst met de belangrijke dingen in je leven. Je partner, werk, broers en zussen, ouders, vrienden… en onthoud het gezegde over dat het glas halfvol of half leeg is. Je zal realiseren dat er zoveel andere dingen om je heen zijn die je gelukkig maken, ook al heb je iemand verloren.

Probeer jezelf niet te distantiëren van je familie en vrienden. Zij zijn degenen die je de liefde zullen geven die je nodig hebt en zullen altijd beschikbaar zijn om met je te praten over de persoon die je verloren hebt. Praat over je gevoelens. Je kan ook een goede psycholoog opzoeken. Die zal begrijpen wat je doormaakt en kan je helpen om er mee om te gaan.

Sta jezelf niet toe om verbitterd te zijn

stel

Soms gaan rouwende mensen jaren door een interne strijd, waarbij ze altijd zwarte kleren dragen en elke mogelijkheid om van het leven te genieten en blijdschap met andere delen vermijden. Raakt niet verstrikt in deze val, maar probeer jezelf te activeren om dingen te doen die je blij maken, je aanmoedigen en je zelfs afleiden om weer in de depressie te vallen.

Negeer je gezondheid niet

slapen

Tijdens momenten van depressie is het normaal om de behoefte om te eten en slapen te verliezen en ons uiterlijk te verwaarlozen. Maar het is cruciaal om te onthouden dat het laatste dat je nu nodig hebt een ziekte of nog een tegenslag is. Dus eet goed, slaap voldoende, vermijd alcohol en tabak en neem geen antidepressiva als de dokter ze niet heeft voorgeschreven.

Onthoud…

Het verlies van een dierbare overkomen is moeilijk, maar niet onmogelijk. Omarm de gevoelens die je gedurende het proces voelt en volg onze suggesties op. Onthoud dat je doel is om je rouw te overkomen en weet dat je deze pijn niet altijd zal voelen.

Bekijk Ook