6 voedingsmiddelen die de longfunctie helpen verbeteren

Wist je dat capsaïcine, de belangrijkste stof in cayennepeper, niet alleen pittigheid toevoegt maar ook ontstekingsremmende en vaatverwijdende eigenschappen heeft die de bloedsomloop en de cellulaire zuurstofvoorziening optimaliseren?
6 voedingsmiddelen die de longfunctie helpen verbeteren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Onze longen zijn organen die non-stop werken om ons zuurstof te geven. Tegelijkertijd stelt een goede longfunctie ons in staat om metabole afvalproducten uit te ademen en te verwijderen.

De functies van de longen gaan verder dan alleen het filteren van gifstoffen. Ze filteren namelijk ook andere micro-organismen en schadelijke deeltjes die via de luchtwegen in het lichaam terechtkomen.

De longen zijn altijd kwetsbaar voor ziekten en complicaties. En dit geldt vooral als we een ongezonde levensstijl hebben.

Gelukkig zijn er manieren om de longfunctie op natuurlijke wijze te verbeteren. In principe kunnen we ze de voedingsstoffen geven die ze nodig hebben om hun weefsels gezond te houden en de functies draaiende te houden.

Een van de manieren om ze te zuiveren is door het eten van biologische voedingsmiddelen die het lichaam zuiveren.

Hieronder zetten we de 6 beste voedingsmiddelen voor het verbeteren van de longfunctie op een rijtje. Dus neem ze snel op in je dieet!

6 Voedingsmiddelen die de longfunctie helpen te verbeteren

1. Ui

Voedingsmiddelen die de longfunctie verbeteren: uien

Dankzij de concentratie van antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxidante componenten, zijn uien één van de voedingsmiddelen die van oudsher worden gebruikt om de ademhaling en de gezondheid van de longen te verbeteren.

 • Uien zijn goed voor het reinigen van de longen omdat ze helpen bij het verwijderen van de gifstoffen die een goede longfunctie verstoren.
 • De vitaminen en mineralen in uien beschermen cellen tegen oxidatieve stress en verbeteren onder andere ook de afweer van het lichaam.
 • Ze zijn geweldig voor het bestrijden van bacteriële en virale infecties omdat ze het immuunsysteem versterken.

2. Gember

Hoewel het niet de bedoeling is om te veel gember in te nemen, is het zeker een goed idee om gember als supplement aan je dieet toe te voegen om het zuiveren van je longen te bevorderen.

 • Gember bevat gingerol, een actieve antioxidant en ontstekingsremmende actieve stof. Het kan de negatieve effecten van vrije radicalen remmen.
 • Gember bevat vitamines, mineralen en etherische oliën die bijdragen aan het zuiveren van de longen, waardoor de invloed van gifstoffen op de weefsels wordt verminderd.
 • De wortel is antibacterieel en antiviraal, wat betekent dat het kan helpen om bepaalde algemene luchtweginfecties te voorkomen en te behandelen.

3. Cayennepeper

Voedingsmiddelen die de longfunctie verbeteren: cayennepeper

Een matige consumptie van cayennepeper heeft interessante effecten op de longfunctie. Het helpt niet alleen de luchtwegen te beschermen, maar kalmeert ook ontstekingen en werkt zuiverend.

 • Cayennepeper bevat een stof die capsaïcine wordt genoemd. Het is een actieve stof die de peper niet alleen zijn pittige smaak geeft, maar ook ontstekingsremmende, antioxidante en vaatverwijdende eigenschappen heeft.
 • De peper kan helpen de bloedcirculatie te verbeteren en zo de cellulaire zuurstofvoorziening te verbeteren.
 • Vermindert de irritatie van slijmvliezen in de luchtwegen en bestrijdt infecties.
 • De peper werkt als een bronchodilator, die de ademhaling verbetert in gevallen van bronchitis en ademhalingsmoeilijkheden.

4. Granaatappels

Granaatappels zijn vruchten vol antioxidanten, essentiële vitamines en mineralen. De inname ervan helpt bij het zuiveren van de longen en luchtwegen.

 • Het natuurlijke sap van granaatappels is een ontgiftend product. We raden het dus aan als hulpmiddel om giftige stoffen en hele kleine metaaldeeltjes te verwijderen die de luchtwegen binnendringen.
 • Granaatappels bieden vitamine A en vitamine C. Deze vitamines versterken het immuunsysteem. Als gevolg hiervan kunnen ze het risico op verkoudheid, griep en andere infecties die de gezondheid van de longen in gevaar brengen verlagen.
 • Granaatappels minimaliseren ook de impact van vrije radicalen. Zo helpen ze om cellen te beschermen tegen het ontstaan van kanker.

5. Appels

Voedingsmiddelen die de longfunctie verbeteren: appels

Appels zijn vruchten die worden aanbevolen voor mensen die besluiten te stoppen met roken. De voedingsstoffen in appels helpen de longen te ontgiften en beperken tegelijkertijd ontwenningsverschijnselen.

 • Ze zijn rijk aan vitamine A, C en E, en zijn daarmee krachtige antioxidanten die de longfunctie verbeteren.
 • Ze bevatten water, essentiële mineralen en natuurlijke vezels die, wanneer ze samenwerken, de weefsels hydrateren en ontstekingsprocessen onder controle houden.

6. Pompoen

Pompoenen zijn rijk aan eersteklas voedingsstoffen die, wanneer ze door het lichaam worden opgenomen, de cellen en weefsels helpen beschermen.

 • Ten eerste hebben ze een hoog gehalte aan bètacaroteen en vitamine E en C, die nodig zijn om de longen te beschermen tegen pathogenen en gifstoffen.
 • Pompoenen hebben ook diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen die weefselontsteking helpen verzachten. Als gevolg hiervan helpen ze obstructieve complicaties te voorkomen.
 • Bovendien helpen ze de immuunfunctie te verbeteren. Dit is essentieel om longschade en luchtweginfecties te voorkomen.

Heb je moeite met ademhalen? Ben je overbelast en voel je irritatie in je luchtwegen? Als je het gevoel hebt dat je longen niet optimaal werken, probeer dan meer van deze voedingsmiddelen te eten en profiteer van hun eigenschappen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zaki SM., Evaluation of antioxidant and anti lipid peroxidation potentials of Nigella sativa and onion extract on nicotine induced lung damage. Folia Morphol, 2019. 78 (3): 554-563.
 • Cifci A., Tayman C., Ibrahim H., Halil H., et al., Ginger (Zingiber officinale) prevents severe damage to the lungs due to hyperoxia and inflammation. Turk J Med Sci, 2018. 48 (4): 892-900.
 • Ang A., Pullar JM., Currie MJ., Vissers MCM., Vitamin C and immune cell function in inflammation and cancer. Biochem Soc Trans, 2018. 46 (5): 1147-1159.
 • Paller CJ., Pantuck A., Carducci MA., A review of pomegranate in prostate cancer. Prostate Cancer Prostatic Dis, 2017. 20 (3): 265-270
 • Bao MJ., Shen J., Jia YL., Li FF., et al., Apple polyphenol protects against cigarette smoke induced acute lung injury. Nutrition, 2013. 29 (1): 235-43.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.