Het reinigen van je darmen op een natuurlijke manier

Door je darmen te reinigen elimineer je alles wat mogelijk verstoppingen veroorzaakt. Hoe kun je dit doen?
Het reinigen van je darmen op een natuurlijke manier

Laatste update: 28 oktober, 2018

Vaak hoopt er zich veel afval op in de darmen, waardoor het hele lichaam slecht functioneert. De darmen, ook wel het colon genaamd, kunnen een hoop problemen veroorzaken als ze niet schoon zijn. Daarom is het aanbevolen om een drainage uit te voeren. Leer hier meer over het reinigen van je darmen.

Het is ook handig om te weten wat ophoping van giftige stoffen veroorzaakt, zodat het zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Wat moet je weten over het reinigen van je darmen?

Als je je colon of darmen wilt reinigen omdat je incidentele of milde constipatie hebt, dan hoef je alleen maar vezels en kruiden aan je dieet toe te voegen. Hierdoor normaliseert alles weer.

Maar het is lastig om al het “oude afval” dat vast blijft zitten aan je darmwanden te verwijderen. Een persoon die vijf dagen achter elkaar niet naar het toilet gaat, zal afval van vijftien verschillende maaltijden opgeslagen hebben in het lichaam.

Het reinigen van je darmen is bevorderlijk voor het hele lichaam. Het elimineert namelijk alles wat niet meer bruikbaar is en wat mogelijk verstoppingen veroorzaakt.

Van parasieten tot aan een product dat je een lange tijd geleden geconsumeerd hebt. Een goede colonreiniging en een goed dieet zullen de darmen schoonmaken.

Dit zal ook leiden tot innerlijke rust, beter slapen, betere ademhaling, betere lichaamsgeur, het verdwijnen van puistjes etc. Het heeft ook andere tonische effecten. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van de buik- of leverklieren, maar vooral de alvleesklier.

Een darmreiniging bevordert ook voedselopname en verwerking.

Het reinigen van je darmen

Het is belangrijk om te weten dat laxeermiddelen niet goed zijn. De actieve ingrediënten in deze middelen zijn namelijk meer irriterend dan de afvalstoffen zelf.

Het beste op natuurlijk gebied zijn darmspoelingen, klysma’s, kruiden of zouten. Deze manieren zijn betrouwbaarder en ze kunnen altijd uitgevoerd worden als je weet hoe het moet.

Gebruik de methodes met mate

Je moet nooit afhankelijk worden van deze methodes en ze ook niet te vaak gebruiken, aangezien dit een tegenovergesteld effect kan veroorzaken.

Regelmaat is een natuurlijk gevolg van het aanpassen van je dieet. Dit houdt in dat het niet de bedoeling is om alles maar te eten en dan één keer per week een darmreiniging te doen, want op die manier werkt het niet.

Je kan ook bepaalde voedingsmiddelen gebruiken die “reinigende” eigenschappen hebben voor het colon en dan hoef je geen van de eerder genoemde methodes te gebruiken.

Vegetarische recepten voor het reinigen van je darmen

Deze recepten zullen je helpen om op een effectieve en simpele manier je darmen en tegelijkertijd je spijsverteringsstelsel te reinigen. Het enige wat je hoeft te doen is je dieet aanpassen en meer fruit van het seizoen, groenten, peulvruchten en droge zaden toe te voegen.

Je darmen zullen veel schoner zijn en daardoor je nieren en lever ook. Je gezondheid zal significant verbeteren en je organen in het algemeen ook.

Eén van de beste recepten voor het reinigen van je darmen is gemaakt van het sap van twee sinaasappels, zeven aardbeien en drie ontpitte perziken, in stukjes gesneden.Dit kan helpen om je darmen natuurlijk te reinigen.

Het zou ook depressie kunnen verminderen. Doe al het fruit in de blender en mix het. Drink het onmiddellijk op zonder af te gieten, voordat je aan je ontbijt begint.

Drink dit negen dagen achter elkaar. Een uur na deze smoothie gedronken te hebben, kan je beginnen met je normale ontbijt.

Vegetarische recepten voor het reinigen van je darmen

Welke kruiden kun je gebruiken?

Er zijn ook kruiden die erg goed zijn voor het reinigen van je darmen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cascara sagrada: Al duizenden jaren gebruikt. Deze schors werd geïntroduceerd aan Spanjaarden in de 16e eeuw, door Noordelijke oerbewoners. Het bevat stoffen, “antrachinon” genaamd, die helpen om samentrekkingen van de darmen te activeren. Dit bootst het proces van naar het toilet gaan na. Het helpt ook om afval te elimineren bij personen die last hebben van een kwetsbaar spijsverteringsstelsel.
  • Plantago psyllium: Een omhulsel van een zaad dat oorspronkelijk uit India en Iran komt. Het omhulsel wordt gebruikt in alternatieve geneesmiddelen en kruidenmedicijnen. Ze bevatten een hoop oplosbare dieetvezels. Laat ze weken om ze te omringen met een gelatinedeeg, wat als een soort bezem fungeert en alles van de darmwanden afveegt. Het bevordert de gezondheid van het colon in het algemeen.

Welke kruiden te gebruiken voor het reinigen van je darmen

  • Echte heemst: Dit kruid (Althaea Officinalis) wordt al sinds de Griekse oudheid gebruikt, waar de naam ook vandaan komt. “Altho” betekent “geneesmiddel”. Het bevat grote suikermoleculen (slijmstoffen), die een kalmerend effect kunnen hebben op de slijmvliezen in de darmwand.
  • Cinnamomom Cassia: Ook wel bekend als Chinese kaneel. Het is de eerste specerij die naar Europa kwam met Alexander de Grote. Daarvoor werd het meegenomen naar Egypte en Israël. Ze verbouwen het in het Zuidoosten van China om de olie, bloesem en schil. Het heeft een geweldig effect op het spijsverteringsstelsel. Ook bevordert het de gezondheid van het weefsel en zorgt voor gezonde vliezen in verscheidene delen van de maag en het colon.

Advies om de darmen continu te reinigen

  • Eet tussen de acht en tien stukken fruit per week: kies altijd het fruit met meer vezels, zoals rood fruit.
  • Kies twee tot drie keer per week voor volkoren producten voor de koolhydraten.
  • Kies voor voedsel dat helpt om het colon te reinigen. We bedoelen hiermee alles dat rijk is aan eiwitten en vezels.
  • Eet geen zoetigheid of vetten.
  • Voeg hele lijnzaden toe aan je maaltijden en sprenkel dit over je voedsel.
  • Beweeg elke dag (minimaal 30 minuten wandelen) en drink elke dag genoeg water (minimaal 2 liter per dag is aanbevolen).

Foto’s ter beschikking gesteld door bertholf, whologwhy, Jason Hickey, Kim Knoch en DieselDemon.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.