Hoe kun je glazen flessen hergebruiken om een unieke schaal te maken

Om een perfecte schaal voor snacks te maken, heb je geduld en een glazen fles nodig. Doe de oven niet te snel open - als je dit doet mislukt het hele proces.
Hoe kun je glazen flessen hergebruiken om een unieke schaal te maken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

G lazen flessen zijn een van die voorwerpen die we iedere dag gebruiken. Glas wordt al eeuwen gebruikt omdat het niet alleen praktisch is, maar ze zijn ook volledig herbruikbaar.

Anders dan andere recyclebare materialen kunnen glazen flessen volledige worden hergebruikt. omdat ze niet veranderen tijdens het proces. Dit betekent dat iedere gram die wordt gerecycled hetzelfde gewicht aan materiaal geeft, nog steeds in perfecte conditie.

Nu we leven in een tijd waarin het verminderen van vervuiling van vitaal belang is, is ieder idee voor het hergebruiken of recyclen welkom. Dat is waarom we vandaag een paar simpele stappen met je willen delen hoe je glazen flessen om kunt toveren in decoratieve schalen om snacks op te serveren.

Laten we beginnen!

Hoe je glazen flessen kunt hergebruiken om een schaal te maken

Deze techniek om een schaal van een glazen fles te maken is makkelijk uit te voeren, maar het kost wel een beetje geduld en tijd. Het resultaat is interessant en je kunt zelfs andere decoratieve dingen toevoegen voor feestjes of bijeenkomsten.

Materialen

  • Een lege glazen fles
  • Natuurlijke zeep of reinigingsmiddel
  • Elektrische oven
  • Staalspons
  • IJzerdraad en tang
  • Vetvrij papier

Stap 1

Etiket Verwijderen

Eerst moet je de glazen fles volledig schoonmaken door alle stickers te verwijderen, zodat de schaal één kleur zal worden. Sommige mensen vinden het mooier om ze te laten zitten.

Als je de labels met de hand kunt verwijderen, is dat het beste, maar het komt vaak voor dat er toch nog stukjes achterblijven. Je kunt het dan schoonmaken in een emmer warm water met natuurlijk schoonmaakmiddel. Dit maakt de lijm zachter, zodat je de resten kunt verwijderen met een staalspons.

Maar wees voorzichtig. Wees niet te agressief, je wilt het glas niet beschadigen, waardoor deze plekjes ook op je schaal te zien zijn.

Stap 2

Spoel de glazen flessen altijd eerst af, zowel van binnen als van buiten, zodat er geen nare geurtjes achterblijven.

Laat de fles goed drogen.

Stap 3

Hanger

Een optie is om ijzerdraad en een tang te gebruiken om een hanger te maken voor je toekomstige schaal. Dit hoef je alleen te doen als je hem aan de muur wilt kunnen hangen. Hiervoor buig je de ijzerdraad en breng je het in in de hals van de fles, zodat het stevig en plat is.

Stap 4

Platte Fles

Nu moet je goed opletten, want in deze stap maken we de fles plat.

  • Leg de fles op het vetvrije papier of bakpapier. Leg de fles horizontaal op het papier.
  • Zet dan de oven op de laagste stand en bak de fles een uur lang. Dan breng je de temperatuur omhoog tot ongeveer de helft van de capaciteit van de oven en bak je de fles nog twintig minuten.
  • Zet dan de oven op de hoogste stand voor nog een half uur en zet dan de oven uit. Open de deur nog niet, de fles moet nog 24 uur in de oven blijven.

Glas heeft namelijk geen vast smeltpunt, maar de overgang naar een amorfe vaste stof is afhankelijk van de tijdsduur waarop het verwarmd wordt.

Stap 5

Na deze periode zal de fles afgekoeld zijn en kun je  hem eruit halen. Hij is klaar voor gebruik.

Stap 6

Serveerschaal

Om het af te ronden, kun je je creativiteit gebruiken om de schaal een decoratieve touch te geven. Je kunt lint gebruiken of zelfs verf of andere manieren om je schaal te personaliseren of hem er op een bepaalde manier uit te laten zien.

Als je het er wat eleganter uit wil laten zien, kun je een kurk in de hals steken en er een lint omheen binden.

Het minimalistische design maakt deze schaal uitermate geschikt voor bruiloften, verjaardagen of andere familiebijeenkomsten.

Natuurlijk is alles wat je nu nog nodig hebt iets om de schaal te vullen: koekjes, brood, chips, kaasblokjes… Alles wat je kunt bedenken!

Probeer het!

Zoals je ziet, is dit een geweldig idee. Het recyclen van glazen flessen is iets dat je makkelijk zelf kunt doen. En je kunt op die manier leuke decoratie voor je huis maken.

Dit en ander soortgelijk handwerk zijn onderhoudend en geven je ook een kans om creatief en vaardig te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je voor het milieu zorgt en hoewel het geen big deal lijkt te zijn, zal het toch helpen om de negatieve gevolgen van jaren van glasgebruik om ons heen te verminderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.