Acht redenen om meer havermout te eten

· 2 augustus 2016
Haver is een van de meest complete en heilzame graansoorten voor het menselijk lichaam. Mensen die een lactose-intolerantie hebben kunnen havermout gebruiken om een plantaardige drank te maken als vervanging voor koemelk.

Havermout is over de hele wereld een van de meest geconsumeerde granen. Dit is veelal dankzij de voedzame en energetische eigenschappen die ervoor zorgen dat haver voor veel mensen en in veel culturen over de hele wereld een hoofdonderdeel is van hun dieet.

Haver is een van de beste bronnen van vezels, proteïnen en andere essentiële voedingsstoffen die de lichaamsfuncties ondersteunen.

Tijdens de oudheid werd dit gezien als voedsel voor de lagere klassen, aangezien het makkelijk te verbouwen was en overal gevonden kon worden. Toen men er echter achter kwam hoe gezond haver wel niet is, werd het steeds vaker verwerkt in allerlei diëten en recepten.

En nog altijd is haver een van de meest geconsumeerde en meest voordelige ingrediënten die er bestaan. De veelzijdigheid in combinatie met de gezonde eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen dit product in hun dieet willen opnemen.

Maar er zijn ook nog genoeg mensen die niet weten hoe gezond havermout wel niet is. Daarom delen we in dit artikel acht redenen waarom je vanaf nu meer havermout zou moeten eten.

1. Het houdt je cholesterolgehalte onder controle

Goed Cholesterol

Eén kopje havermout kan werkelijk wonderen doen voor de gezondheid van je hart. Deze graansoort bevat enorm veel vezels, die kunnen helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Wanneer deze lipide zich in je bloed verzamelt, kan het ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken en zo een hartaanval of beroerte veroorzaken.

Daarom zou je dus meer havermout moeten eten, om je lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om deze gevaarlijke aandoening in de hand te houden.

Lees ook: Verwijder cholesterol uit je aderen

2. Het versterkt je immuunsysteem

Het dagelijks eten van havermout is een natuurlijke en gezonde manier om ervoor te zorgen dat je afweersysteem actief blijft. Het vezelgehalte, samen met het gehalte andere voedingsstoffen zoals B-complexvitamines, vitamine A en essentiële mineralen, maken het immuunsysteem sterker om infecties en andere aandoeningen te voorkomen.

3. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel

Het gehalte oplosbare vezels is zeer handig om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. De koolhydraten die havermout bevat hebben een lage glycemische index, waardoor het eten van havermout kan helpen om aandoeningen als diabetes onder controle te houden.

Daarnaast zal van deze koolhydraten het glucosegehalte niet stijgen, maar worden de koolhydraten juist gebruikt als brandstof voor het lichaam.

4. Het voorziet je lichaam van energie

De energetische eigenschappen die deze graansoort heeft worden al sinds de oudheid gebruikt om het lichaam fysiek en mentaal te herstellen.

De essentiële voedingsstoffen houden het lichaam actief en hebben een positieve invloed op de werking van de hersenen en geest. Dankzij het aanzienlijke proteïnegehalte verbetert havermout het lichamelijke prestatievermogen en bevordert het de toename van spiermassa.

Om van dit voordeel te profiteren raden wij altijd aan om havermout te eten als ontbijt, samen met wat fruit, yoghurt en andere gezonde toevoegingen.

Lees ook: Vijf voedingsmiddelen die je veel energie geven

5. Het verbetert de spijsvertering

Vooral het spijsverteringskanaal kan profiteren van de eigenschappen die havermout heeft. De onoplosbare vezels, die een licht laxerende werking hebben, bevorderen de darmbeweging om afval op de juiste manier te ontlasten.

Ook kan havermout helpen om veelvoorkomende aandoeningen zoals buikpijn, darmgas of gastritis tegen te gaan.

6. Het bevordert gewichtsverlies

Gewichtsverlies

Hoewel dit geen wondermiddel is om af te vallen, is het wel een van de beste supplementen om je te helpen een paar kilo’s te verliezen.

Het vezelgehalte ondersteunt de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam en zal er ook voor zorgen dat je sneller vol zit, waardoor je minder drang hebt om te eten.

De complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je langer vol zit en voorkomen zo dat je overbodig meer calorieën binnenkrijgt.

7. Het is goed voor het zenuwstelsel

Havermout bevat vitamine E en enkele B-complexvitamines (B1, B2, B3). Dit zijn vitamines die nodig zijn om het zenuwstelsel in balans te houden. Het eten van havermout biedt verlichting op momenten dat je last hebt van angst, stress en depressie.

De mineralen in havermout zorgen ervoor dat het neuromusculair systeem in balans blijft, waardoor kramp, zwakheid en andere onaangename symptomen voorkomen kunnen worden.

Wij raden aan: Stress? Herstel je innerlijke balans met deze voeding

8. Het bevat proteïnen en essentiële aminozuren

Melk

Het hoge proteïnegehalte kan het lichaam helpen om lichaamsweefsel te herstellen, regenereren en creëren.

Enkele van de voedingsstoffen die havermout biedt zijn:

  • Globuline
  • Albumine
  • Prolamine
  • Glutenine

Havermout voorziet het lichaam van zes van de acht aminozuren die het nodig heeft om gezond te blijven. Hierdoor kan het de lever helpen om lecithine aan te maken.

Het beste aan havermout is dat je er zoveel van kunt eten als je wilt. Je kunt het opnemen in je dagelijkse dieet door het toe te voegen aan smoothies, koekjes, soepen en nog vele andere recepten. Je kunt er ook plantaardige melk van maken als vervanging voor koemelk. En aangezien havermout lactosevrij is, kan bijna 80% van de mensen met coeliakie er ook van genieten.