Acht redenen om meer havermout te eten

Haver is een van de meest complete en heilzame graansoorten voor het menselijk lichaam. Mensen die een lactose-intolerantie hebben kunnen havermout gebruiken om een plantaardige drank te maken als vervanging voor koemelk.
Acht redenen om meer havermout te eten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Havermout is over de hele wereld een van de meest geconsumeerde granen. Dit is veelal dankzij zijn voedzame en energetische eigenschappen. Dat maakt het tot hoofdonderdeel van de voedingspatronen van veel mensen. Dit is meteen een reden om meer havermout te eten!

Haver is een van de beste bronnen van vezels, proteïnen en andere essentiële voedingsstoffen die de lichaamsfuncties ondersteunen.

Tijdens de oudheid werd dit gezien als voedsel voor de lagere klassen. Het was makkelijk te verbouwen en kon overal gevonden worden. Toen men er echter achter kwam hoe gezond haver wel niet was, werd het echter steeds vaker verwerkt in allerlei diëten en recepten.

Waarom zou je meer havermout moeten eten?

Nog altijd is haver een van de meest geconsumeerde en meest voordelige ingrediënten die bestaan. De veelzijdigheid en de gezonde eigenschappen van haver hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen dit product in hun dieet opnemen.

Er zijn echter ook nog genoeg mensen die niet weten hoe gezond havermout is. Daarom delen we in dit artikel acht redenen waarom je vanaf nu meer havermout zou moeten eten.

1. Het houdt je cholesterolgehalte onder controle

Goed cholesterol door havermout

Eén kopje havermout kan werkelijk wonderen doen voor de gezondheid van je hart en bloedsomloop. Deze graansoort bevat enorm veel vezels die kunnen helpen je cholesterolgehalte te verlagen. Wanneer deze lipide zich in je bloed verzamelt, kan het ervoor zorgen dat je bloedvaten verstopt raken. Zodoende kan het een hartaanval of beroerte veroorzaken.

Daarom zou je dus meer havermout moeten eten. J e kunt zo je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om deze gevaarlijke aandoening te voorkomen.

2. Het versterkt je immuunsysteem

  • Het dagelijks eten van havermout is een natuurlijke en gezonde manier om ervoor te zorgen dat je afweersysteem actief blijft.
  • Het vezelgehalte, samen met het gehalte andere voedingsstoffen zoals B-complexvitamines, vitamine A en essentiële mineralen, maken het immuunsysteem sterker. Zo kunnen infecties en andere aandoeningen voorkomen worden.

3. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel

Het gehalte oplosbare vezels komt goed van pas bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel. De koolhydraten die havermout bevat hebben een lage glycemische index. Daardoor kan het eten van havermout helpen om aandoeningen als diabetes onder controle te houden of zelfs te voorkomen.

Daarnaast zal het glucosegehalte niet stijgen door deze koolhydraten omdat havermout langzame koolhydraten bevat. Langzame koolhydraten worden langzamer verteerd, waardoor je bloedsuiker minder snel zal stijgen. In plaats daarvan worden ze juist gebruikt als brandstof voor het lichaam.

4. Het voorziet je lichaam van energie

  • De energetische eigenschappen die deze graansoort heeft worden al sinds de oudheid ingezet. Dit met name om het lichaam fysiek en mentaal te helpen herstellen van invloeden van buitenaf.
  • De essentiële voedingsstoffen houden het metabolisme actief en hebben een positieve invloed op de werking van de hersenen en geest. Dankzij het aanzienlijke proteïnegehalte verbetert havermout het lichamelijke prestatievermogen en bevordert het de toename van spiermassa.
  • Om optimaal van dit voordeel te profiteren raden wij altijd aan om havermout te eten als ontbijt, samen met wat fruit, yoghurt en andere gezonde toevoegingen.

5. Het verbetert de spijsvertering

Vooral het spijsverteringskanaal kan profiteren van de eigenschappen van havermout. De onoplosbare vezels — die een licht laxerende werking hebben — bevorderen de darmbeweging om afval op de juiste manier te ontlasten. Bovendien kan havermout helpen om veelvoorkomende aandoeningen zoals buikpijn, darmgas of gastritis tegen te gaan.

6. Het bevordert gewichtsverlies

Gewichtsverlies is een reden om meer havermout te eten

Hoewel dit geen wondermiddel is om af te vallen, is het wel een van de beste supplementen om je te helpen een paar kilo’s te verliezen.

Het vezelgehalte ondersteunt de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam en zal er ook voor zorgen dat je sneller vol zit, waardoor je minder drang hebt om te eten.

De complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je langer vol zit en voorkomen zo dat je overbodig meer calorieën binnenkrijgt.

7. Het is goed voor het zenuwstelsel

Havermout bevat vitamine E en enkele B-complexvitamines (B1, B2, B3). Dit zijn vitamines die nodig zijn om het zenuwstelsel in balans te houden. Het eten van havermout kan op den duur verlichting bieden op momenten dat je last hebt van angst, stress en depressie.

De mineralen in havermout zorgen er bovendien voor dat het neuromusculair systeem in balans blijft. Daardoor kunnen kramp, zwakte en andere onaangename problemen voorkomen worden.

8. Het bevat proteïnen en essentiële aminozuren

Melk

Het hoge proteïnegehalte kan het lichaam helpen om lichaamsweefsel te herstellen, regenereren en creëren. Enkele van de voedingsstoffen die havermout biedt zijn:

Havermout voorziet het lichaam van zes van de acht aminozuren die het nodig heeft om gezond te blijven. Hierdoor kan het de lever helpen om lecithine aan te maken.

Het beste aan havermout is dat je er zoveel van kunt eten als je wilt. Je kunt het opnemen in je dagelijkse dieet door het toe te voegen aan smoothies, koekjes, soepen en nog vele andere recepten. Je kunt er ook plantaardige melk van maken als vervanging voor koemelk.

Aangezien havermout lactosevrij is, kan bijna 80% van de mensen met coeliakie er ook nog eens van genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Burton-Freeman, B. (2000). Dietary fiber and energy regulation. The Journal of nutrition130(2), 272S-275S. Available at: https://doi.org/10.1093/jn/130.2.272S. Accessed 13/04/2020.
  • Davis, J. M., Murphy, E. A., Brown, A. S., Carmichael, M. D., Ghaffar, A., & Mayer, E. P. (2004). Effects of moderate exercise and oat β-glucan on innate immune function and susceptibility to respiratory infection. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology286(2), R366-R372. Available at: https://doi.org/10.1152/ajpregu.00304.2003. Accessed 13/04/2020.
  • Fundación Española de la Nutrición (2017). Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Available at: https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf. Accessed 13/04/2020.
  • MedlinePlus (2018). Fibra soluble vs. insoluble. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002136.htm. Accessed 13/04/2020.
  • Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition reviews69(6), 299-309. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x. Accessed 13/04/2020.
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews74(2), 131-147. Available at: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. Accessed 13/04/2020.
  • Salem, I., Ramser, A., Isham, N., & Ghannoum, M. A. (2018). The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Frontiers in microbiology9, 1459. Available at: https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01459. Accessed 13/04/2020.
  • Zhang, X., McGeoch, S. C., Megson, I. L., MacRury, S. M., Johnstone, A. M., Abraham, P., … & Lobley, G. E. (2014). Oat‐enriched diet reduces inflammatory status assessed by circulating cell‐derived microparticle concentrations in type 2 diabetes. Molecular nutrition & food research58(6), 1322-1332. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201300820. Accessed 13/04/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.