20 manieren om houten kistjes te hergebruiken

Als je houten kistjes hergebruikt, kun je unieke, goedkope en persoonlijke opbergers maken voor verschillende delen van het huis.
20 manieren om houten kistjes te hergebruiken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Houten kistjes (zoals de kratjes waar fruit of planten in zitten) zijn makkelijk om te hergebruiken als je een beetje creatief bent. Ze zijn namelijk gemaakt van duurzame materialen en dus zijn er verschillende interessante manieren waarop je ze kunt gebruiken, zodat je ze niet weg hoeft te gooien.

Als je geen houten kistjes thuis hebt, maar je toch deze creatieve projecten wilt proberen, dan kun je ze meestal ook vinden op de markt of in het tuincentrum.

Vandaag willen we 20 geweldige manieren met je delen om houten kistjes te hergebruiken. Waardoor je ze tevens mooi en decoratief maakt en ook nog nuttig voor je huis. Daar gaan we!

1. Bijzettafeltjes

Bijzettafeltje

Schuur het kistje, schilder het in een kleur die je leuk vindt en bevestig wieltjes om er een bijzettafeltje van te maken waarin je boeken en tijdschriften kunt bewaren.

2. Spiegel en plankjes

Kistjes aan de Muur

Als je een spiegel vastlijmt op de bodem van een van de kistjes heb je een mooi meubelstuk om in je slaapkamer of iedere andere ruimte in huis op te hangen. Je kunt aan de zijkanten ook nog twee kistjes toevoegen voor extra opbergruimte.

3. Opbergruimte voor accessoires

Accessoires Opbergen

Als je een verfkleur kiest die past bij de kleur van je kamer, kun je een leuk doosje maken om al je accessoires die je iedere dag gebruikt in op te bergen.

4. Keukenopberger

Keukenopberger

Gekleurde verf of plakplastic is ook leuk om opbergers mee te maken om je servies of keukenspullen in op te bergen.

5. Schoenenrek

Schoenenrek

Van alle manieren om houten kistjes te hergebruiken, is dit een van onze favorieten. Het is belangrijk dat het hout wel stevig genoeg is om het als krukje te kunnen gebruiken.

Gebruik spuitverf om de hele kist een kleur te geven en breng stof aan op een van de zijkanten. Gebruik de holle ruimte als schoenenrek.

6. Houten kistjes als tuin- of patiomeubilair

Tuinkast

Als je meerdere kistjes aan elkaar verbindt met spijkers kun je een rustiek kastje creëren voor in je tuin. Daarmee is het uitermate geschikt voor kleine plantjes, potten en tuingereedschap.

7. Speelgoedkist voor kinderen

Ladenkastje

Schilder een grote kist in felle kleuren en doe er kleinere kistjes als laden in om zo een speelgoedkist voor je kinderen te maken.

8. Kleine meubels voor de huiskamer

Voeg een paar laden toe aan een geschilderd kistje en gebruik het in je huiskamer om tijdschriften, boeken of andere dingen in op te bergen.

9. Kleine tijdschriftenbak

Tijdschriftenbak

Met een beetje houtbeits, verf of andere decoraties kun je de perfecte tijdschriftenbak maken.

10. Huisdierenbed

Hondenbed

Als de kist groot genoeg is om een bed te maken voor je huisdier, hoef je hem alleen maar te schuren en er wat kussens en een deken in te leggen. Je hebt dan een eenvoudig en goedkoop huisdierenbed.

11. Koffietafel

Salontafel

Maak met lijm of spijkers een aantal kistjes aan elkaar vast en je hebt een koffietafel voor je tuin of balkon.

12. Opbergdoos

Opbergbak

Schilder de kist en je hebt een opbergdoos die je voor verschillende dingen kan gebruiken. Je kunt er decoratieve bloemen in opbergen, kranten en alles waarvan je niet weet hoe je het moet opbergen.

13. Speelgoedtrein

Houten Trein

Als je samen met je kinderen een leuk knutselproject wil doen, kun je houten kistjes hergebruiken om een trein te maken. Schilder ze in felle kleuren, bevestig wieltjes en moedig de kinderen aan ermee te spelen.

14. Boekenplanken

Boekenplanken

Bevestig twee of drie kistjes aan de muur en gebruik ze als boekenplanken.

15. Opbergers op wieltjes

Dit is een leuk project voor mensen die weinig opbergruimte hebben in hun huis. Decoreer de kistjes, bevestig er wieltjes aan en berg ze op onder je bed, zodat je kamer er netjes uitziet.

16. Huiskamerkastjes

In plaats van al je geld uit te geven aan meubels voor je huiskamer, bevestig je meerdere geverfde kistjes aan elkaar om een kast te bouwen.

17. Wandopberger

Bevestig een aantal geverfde kistjes aan je muren om unieke opbergkastjes te maken. Je kunt er labels op plakken zodat het netjes blijft.

18. Speelgoedplank

Speelgoedplank

Een mooi afgewerkt en geverfd kistje kan ook een mooie plank worden voor in de kinderkamer. Decoreer hem zoals je wilt en zet er speelgoed in.

19. Badkamermeubels

Bevestig twee kistjes aan elkaar, schilder ze en zet ze in je badkamer om handdoeken en toiletartikelen in te bewaren. Daarmee geef je de ruimte een creatief tintje.

20. Bloembakken

Bloembak

Geef je tuin een uniek uiterlijk door dit soort kistjes te gebruiken als bloempotten. Het zal er geweldig uitzien!

Interessant toch? Nu je weet wat de mogelijkheden zijn met dit gewone kistje kun je genieten van het verzinnen van je eigen creaties thuis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.