Zelf thuis uien kweken

Om goed te kunnen groeien hebben uien een bodem nodig die rijk is aan voedingsstoffen en meststof. Het is aanbevolen om voordat je de uien gaat planten of zaaien een dikke laag compost neer te leggen, of je de uien nu in een pot of in de tuin gaat kweken. En geef vanaf twintig dagen voor de oogst geen water meer.

Uien zijn ongetwijfeld een onmisbaar product in elke keuken. De groente geeft veel smaak aan onze maaltijden en komt in allerlei gerechten en recepten voor. Daarnaast hebben uien veel eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Leer door middel van onderstaand artikel hoe je zelf thuis uien kunt kweken.

Technische gegevens wat betreft de teelt van uien

Uien zijn een plantensoort die al eeuwen lang word geteeld. Ze zijn erg veelzijdig en bovendien goed voor je lichaam. Je kunt uien zowel in een pot als in de tuin kweken, zolang je je maar houdt aan de volgende richtlijnen:

 • Plant de bollen of zaai de zaden direct in de grond.
 • Je kunt uien planten of zaaien in de lente, zomer en winter (niet in de herfst).
 • Het duurt ongeveer vier maanden voordat de uien klaar zijn om te oogsten.
 • Als je besluit de uien in een pot te kweken, dan moet deze pot een inhoud van minstens drie liter kunnen bevatten of minimaal 20 centimeter diep zijn.
 • Als je besluit de uien in de tuin te kweken, onthoud dan dat er tussen elke plant 15 cm afstand moet zijn en tussen elke rij 40 cm.
 • Met betrekking tot de grondsoort is het belangrijk om te weten dat uien een bodem nodig hebben die rijk is aan voedingsstoffen en meststof om goed te kunnen ontwikkelen. Ze houden van een grond die turf, slib en een beetje zand bevat. Ze houden niet van grond die te veel zand bevat of waar klei in zit.
 • De voedingsstoffen die uien uit de bodem in zich opnemen zijn kalium en fosfor, maar geen stikstof. Daarom is het verstandig om voordat je de uien plant of zaait de bodem te bedekken met een dikke laag compost, of je de uien nu in een pot of in de tuin gaat kweken.
 • Uien hebben een voorkeur voor plaatsen die in de volle zon liggen, vooral in de weken waarin de bollen vormen.

Uien

 • Gedurende het groeiproces hebben uien maar weinig water nodig, met uitzondering van de vegetatieve toestand. Dat is de fase voordat de bollen vormen. Vanaf ongeveer twintig dagen voor de oogst is het verstandig om te stoppen met water geven.
 • De uien zijn klaar om geoogst te worden wanneer de uiteindes van de blaadjes geel beginnen te worden, verbuigen en afbreken. De uien zijn dan rijp. Gebruik om de bollen uit de grond te halen een harkje of een vork om te voorkomen dat je de huid beschadigd. Laat de uien vervolgens enkele dagen half begraven in de grond liggen. Verwijder ze dan compleet uit de pot of grond en laat ze twee weken in de zon drogen.
 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen onkruid rond de uienplanten zit en dat de vochtigheidsgraad niet in één keer verandert.
 • De geschikte temperatuur wanneer de bollen zich ontwikkelen is tussen de 15 en 20 graden Celsius. Daarnaast groeit de plant goed naast andere planten als aardbeien, wortels, komkommers en tomaten. Het wordt afgeraden om uien in de buurt van peulvruchten te kweken.

De drie seizoenen waarin je uien kunt planten of zaaien zijn:

Aan het einde van de zomer

Als je de uien in rijen plant, laat dan genoeg ruimte vrij tussen de planten. Als je de uien in een pot zaait, dan kun je de zaden willekeurig over de grond verdelen. Bedek de zaden met 1,5 cm compost en druk dit lichtjes aan.

In de winter

Op plekken waar doorgaans zware en sneeuwachtige winters voorkomen is het aangeraden om eerst zaailingen (kleine plantjes) te groeien en deze binnen in het huis, de broeikas of de serre te houden. Zodoende zal je tegen de lente aan kleine plantjes hebben die je buiten kunt planten. Plant de plantjes in rijen in een droge grond.

In de lente

Het is alleen aanbevolen om uien in de lente te planten als je er zeker van bent dat de zomer nat en koel zal zijn of als je geen andere plek hebt om de uien te bewaren. De afstand tussen elke plant zou ongeveer 10 cm moeten zijn en je kunt de planten het beste planten wanneer ze ongeveer 10 cm hoog zijn. In de lente kun je namelijk het beste bollen planten in plaats van zaden zaaien. Maak op een rij elke 15 cm een kuil in de grond. Plaats in elke kuil een bol, bedek deze met grond en druk de grond stevig aan.

Uien en Knoflook

Hoe je uien in potten kunt planten

Als je rondom je huis geen plek hebt om een moestuintje te maken (of geen grond ergens anders) kun je proberen de uien in een pot op het balkon of terras te kweken. Het is makkelijker dan je zou denken. Er zijn helemaal geen tuinierslessen voor nodig en je hoeft ook niet ineens een rasechte boer te worden. Je hoeft alleen de bodem goed voor te bereiden, de juiste locatie te kiezen en de juiste potten te kopen.

Het eerste wat je doet is het kopen van goede biologische grond om in de potten te stoppen. Je kunt deze grond kopen bij een kwekerij (als je dit doet kies dan voor de donkerste grond, deze bevat namelijk het meeste meststof). Maak nooit gebruik van kunstmest. Dit zal er namelijk wellicht wel voor zorgen dat de uien sneller groeien, maar kunstmest is schadelijk voor je gezondheid. Bovendien kies je er waarschijnlijk voor om je eigen uien te kweken, zodat je gezonder kunt eten, of niet?

Als de grond droog, luchtig of erg licht van kleur is, dan kun je de grond mengen met wat mestrijke grond die goed donker van kleur is. Laat de voedingsstoffen twee weken goed intrekken voordat je de uien plant of zaait.

Grote Ui

De pot zou minstens 20 cm diep en 30 cm breed moeten zijn. Als je zaadjes zaait, laat dan tussen elk zaadje 15 cm afstand. Naarmate de uien groeien hebben ze namelijk meer ruimte nodig. Als je zaailingen plant, dan kun je deze beter vooraf voorbereiden en dan in de pot overplanten wanneer ze ongeveer 10 cm lang zijn.

Geef de uien gedurende de eerste twee maanden om de dag water en zet ze op een plek waar veel zon komt. Het is erg goed te doen om de uien binnen vier maanden volledig te laten groeien. Probeer elke dag even te kijken hoe de plant het doet, wat hij nodig heeft en wat hij niet nodig heeft. Je kunt gerust wat experimenteren om een expert te worden.