Voordelen van het hebben van een huisdier

Het hebben van een huisdier in de kindertijd is een van de ervaringen die elke volwassene zich herinnert. Dieren leren kinderen belangrijke lessen en daarbij bieden ze een onvoorwaardelijke liefde die moeilijk te evenaren is.
Voordelen van het hebben van een huisdier
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het hebben van een huisdier is erg goed voor de ontwikkeling van kinderen en de band die ontstaat tussen het gezin en het dier. Het huisdier bevordert ook het gevoel van liefde en verantwoordelijkheid. Bovendien vormt het een veiligheidsfactor en is het dier geweldig gezelschap voor het hele gezin. 

Wat zijn de voordelen van het hebben van een huisdier?

1. Een huisdier leert kinderen verantwoordelijkheid

Houd er rekening mee dat het hebben van een huisdier tijd en verantwoordelijkheid vraagt. Het wordt namelijk praktisch een lid van het gezin. De verantwoordelijkheid van hun verzorging en voeding kan niet volledig op of de ouders of de kinderen gelegd worden.

Daarom moeten ouders hun kinderen alles leren wat te maken heeft met de verzorging van het huisdier. Wanneer ze bijvoorbeeld het huisdier gaan wassen, moeten ouders dit doen met de hulp van de kinderen. Zo kunnen ze namelijk observeren en realiseren hoe zorgvuldig de zorg die ze geven moet zijn.

Het doel hiervan is dat in de toekomst de kinderen het zelf kunnen doen, zonder de hulp van de ouders. Op dezelfde manier kunnen kinderen eenvoudige taken worden toevertrouwd, zoals het voeren. Ouders moeten ze er echter wel aan herinneren, en altijd controleren of het huisdier wel gevoerd is.

Dit moet worden gedaan tot de dag dat ze zelf onthouden om het huisdier op de gewenste tijden eten te geven.

2. Ze zorgen ervoor dat kinderen leren en nieuwe kennis opdoen

Een kat of hond als huisdier

Afhankelijk van het huisdier dat het gezin heeft, zullen kinderen kennis over het dier vergaren. Als ze bijvoorbeeld een schildpad als huisdier hebben zullen ze leren welke soorten schildpadden er bestaan, wat ze eten, wat hun natuurlijke omgeving is, hoe lang ze leven en hoe hun voortplanting gaat.

Door op te groeien met een huisdier kunnen kinderen leren dat dieren ook kunnen lijden aan een ziekte en dat ze koud en hongerig kunnen zijn, net als mensen. Bovendien kunnen ze de verschillende evolutiefasen leren (geboorte, voortplanting, ouder worden en dood).

3. Ze dragen bij aan de gezondheid van kinderen

Door op te groeien met honden, katten of andere dieren die haar hebben kunnen kinderen een immuunreactie genereren tegen de pathogenen die allergieën en astma veroorzaken. De aanwezigheid van huisdieren helpt ook de bloeddruk te verlagen en het bevordert een goede gezondheid van het hart.

Dieren maken ons leven ook gezonder. Dit komt omdat wanneer we ze strelen ons lichaam endorfines aanmaakt. Dit zijn namelijk neurotransmitters die stress, angst en verdriet verminderen.

4. Ze dragen bij aan de goede emotionele ontwikkeling van kinderen

Een huisdier is goed voor de emotionele ontwikkeling

Het gezelschap dat het huisdier aan kinderen geeft zorgt ervoor dat ze een goede houding en zelfrespect zullen tonen. Ook vergroot het hun zelfvertrouwen en voelen ze zich veiliger. Door het hebben van een huisdier leren kinderen om empathisch te zijn. Ze kunnen herkennen of hun huisdier gelukkig, moe, verdrietig of rustig is.

Ze leren ook hoe belangrijk het is om anderen te respecteren, te verzorgen, te liefkozen en met ze te delen. Bovendien kunnen kinderen fantasieën creëren waarin hun huisdier het belangrijkste personage van het verhaal is, wat hen gelukkig maakt. Dit stimuleert ook hun creativiteit.

5. Huisdieren troosten kinderen

Soms willen we gewoon stil zijn en onze zorgen verdrijven. Op die momenten troosten huisdieren ons meestal door hun onvoorwaardelijke liefde en hun gezelschap in stilte te verlenen. Als we ons alleen voelen zijn huisdieren een grote steun. Hun gezelschap en ondersteuning geeft ons de kracht om het hoofd te bieden aan isolatie en eenzaamheid.

6. Helpen het hele gezin in vorm te blijven

Een huisdier helpt je om in vorm te blijven

Als het gezin heeft besloten een dier op te nemen dat graag in beweging is, zoals een hond, zal het iedereen helpen om in vorm te blijven. Ze moeten er namelijk mee spelen, wandelen en overal mee naartoe rennen.

7. Helpen de familieband te versterken

Wanneer het huisdier wordt betrokken bij de activiteiten die door het gezin worden ondernomen, wordt het dier de hoofdattractie. Het zorgt voor speciale momenten en als gevolg voor prachtige familieherinneringen met het dier, de meest bijzondere herinneringen van allemaal.

Huisdieren die het meest geschikt zijn voor gezinnen

Welk huisdier is het meest geschikt?

Het hebben van een huisdier is een zeer belangrijke beslissing die niet te gemakkelijk genomen mag worden. Bij het kiezen van een huisdier moet rekening gehouden worden met de tijd die we beschikbaar hebben om aan ze te besteden, het karakter van het dier en afhankelijk van de leeftijd van de kinderen hoe het past bij hun ontwikkeling en het thuis samenleven.

De meest gebruiklijke soorten huisdieren zijn:

  • Honden. De meest aanbevolen rassen zijn onder andere: beagle, boxer, collie, Sint Bernard, poedel, schnauzer.
  • Katten
  • Vogels
  • Schildpadden
  • Vissen
  • Konijnen
  • Hamsters

Overwegingen

Als je een hond als huisdier kiest, denk er dan aan dat iedere keer als je thuiskomt er een liefdevol wezen met veel vreugde en blijdschap op je zit te wachten. Het maakt echter niet uit welk huisdier je kiest, het zal je een onvergetelijke ervaring geven. Ze zullen zoveel van je houden dat ze gewoon een extra lid van de familie worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.