Zeven natuurlijke middelen om astma te bestrijden

Hoewel voeding belangrijk is voor de gezondheid van de luchtwegen, is het voor de bestrijding van astma ook belangrijk om vervuilde omgevingen te vermijden, evenals het roken van sigaretten.
Zeven natuurlijke middelen om astma te bestrijden
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Astma is een ademhalingsziekte die wordt veroorzaakt door de vernauwing en ontsteking van de kanalen waardoor lucht naar de longen stroomt. Het is een ernstige aandoening die de borst verstopt. Ook veroorzaakt het ademhalingsmoeilijkheden, piepen en hoesten en andere symptomen die de kwaliteit van leven verminderen. In dit artikel laten we je een aantal natuurlijke middelen om astma te bestrijden zien.

Het komt vooral voor bij rokers, omdat de gifstoffen in sigaretten en hun rook permanente schade aanrichten aan het ademhalingsstelsel.

In bepaalde gevallen is het echter ook een erfelijk risico. Aan de andere kant kan het ook veroorzaakt worden door een zwak immuunsysteem of blootstelling aan vervuiling.

Wat veel mensen niet weten is dat er natuurlijke middelen zijn om de symptomen te verlichten.

Dit zijn onder andere deze zeven indrukwekkende voedingsmiddelen. Ze kunnen de irritatie van het slijmvlies van de luchtwegen verminderen. Tegelijkertijd kunnen ze je afweersysteem versterken.

Neem deze natuurlijke middelen om astma te bestrijden dus op in je dieet!

Zeven natuurlijke middelen om astma te bestrijden

1. Bananen

Bananen

Het regelmatig eten van bananen is een natuurlijke oplossing voor de ademhalingsproblemen die veroorzaakt worden door astma.

 • Deze heerlijke vrucht bevat aanzienlijke hoeveelheden pyridoxine, een stof die beter bekend is als vitamine B6. Die ontspant de bronchiale spieren om irritatie van de luchtwegen te verminderen.
 • De vitaminen en mineralen verbeteren het immuunsysteem en activeren meer afweermechanismen tegen virale en bacteriële infecties.
 • Daarbij is het ook ideaal voor het verminderen van verstopping van de borst en het verzachten van een pijnlijke keel.

2. Spinazie

Spinazie beschikt over meerdere voordelen van het lichaam. Een daarvan is bijvoorbeeld dat het geweldig is voor de gezondheid van de longen.

 • Het levert grote hoeveelheden vitamine A, B en C, die helpen om het bronchiale slijmvlies in goede conditie te houden en congestie te vermijden.
 • Het beschikt ook over antioxidanten, die de luchtwegen reinigen en gifstoffen verwijderen die de neiging hebben om aan weefsels te blijven plakken.
 • Ze fungeren ook als natuurlijke ontstekingsremmers. Tot slot minimaliseren ze ook de vernauwing van de luchtwegen bij astma.

3. Appels

Appels

Hoewel appels populair zijn geworden als een hulpmiddel bij gewichtsverlies en het verbeteren van de spijsvertering, is het goed om te weten dat ze ook goed zijn voor bescherming tegen astma-aanvallen.

 • Deze vrucht is rijk aan bioflavonoïden: stoffen die het bronchiale slijmvlies beschermen om irritatie en vernauwing te voorkomen.
 • Ze beschikken ook over een effect dat vergelijkbaar is met antihistamine, dat allergische reacties kan reguleren.
 • De vitaminen en mineralen verbeteren de gezondheid van het immuunsysteem. Daardoor vermindert het risico op aandoeningen van de luchtwegen.

4. Citrusvruchten

Citroenen, sinaasappelen, grapefruits en alle soorten citrusvruchten zijn een van de beste natuurlijke middelen om astma te bestrijden.

Deze vruchten zijn een belangrijke bron van vitamine A en C, die nodig zijn voor het behoud van een sterke en actieve verdediging.

De antioxidanten helpen de verwijdering van gifstoffen uit de ademhalingswegen en verlichten daardoor congestie.

Daarnaast fungeren ze als natuurlijke antibiotica die de groei van virussen en pathogene bacteriën tegenhouden.

Ze helpen ook bij het verminderen van ontstekingen van de luchtwegen. Bovendien stoppen ze de overmatige productie van slijm.

5. Kersen

Kersen

Kersen maken ook deel uit van de beste alternatieve middelen voor astma en bronchitis, omdat de voedingsstoffen die ze bevatten helpen om verstopte luchtwegen te zuiveren.

 • Ze onderscheiden zich door hun hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant dat de luchtwegen beschermt tegen de effecten van gifstoffen.
 • Ze beschikken over hoestdempende en slijmoplossende eigenschappen en verlichten daardoor zowel droge als vastzittende hoest.
 • De vitaminen en mineralen verbeteren de immuunrespons en verminderen cellulaire stress.

6. Avocado

Het eten van een stuk avocado per dag is niet alleen goed voor je gewicht en cardiovasculaire gezondheid, maar kan ook het risico op astma verminderen.

 • Avocado’s zijn een belangrijke bron van vitamine E, een voedingsstof die de luchtwegen beschermt tegen het effect van vrije radicalen.
 • Het bevat omega 3-vetzuren, stoffen die fungeren als een ontstekingsremmers, die congestie en hoest kunnen verlichten.
 • Het bevat ook glutathion, een element dat ontgiftend werkt en schadelijke deeltjes die de gezondheid van de longen aantasten verwijdert.

7. Gember

Gember

De actieve stof in gember, gingerol, beschikt over slijmoplossende, ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen. Die kunnen helpen bij het reguleren van de symptomen van astma en infecties van de luchtwegen.

 • Gember ontspant de luchtwegen en vergemakkelijkt de oxygenatie van de longen.
 • Het helpt om de overmatige productie van slijm te reguleren en vermindert de irritatie van het bronchiale slijmvlies.
 • Het verhoogt ook de natuurlijke afweer en helpt virussen en bacteriën te bestrijden.

Vergeet niet dat, naast het consumeren van deze voedingsmiddelen, het belangrijk is om een gezond eetpatroon te volgen, vrij van verzadigde vetten of irriterende ingrediënten.

Drink meer water en probeer daarnaast om contact met sterke chemicaliën of verontreinigde gebieden te vermijden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Río Navarro, Blanca Estela del, Berber Eslava, Arturo, & Sienra Monge, Juan José Luis. (2011). Relación de la obesidad con el asma y la función pulmonar. Boletín médico del Hospital Infantil de México68(3), 171-183.
 • Shaheen SO, Sterne JA, Thompson RL, Songhurst CE, Margetts BM, Burney PG. Dietary antioxidants and asthma in adults: population-based case–control study. Am J Respir Crit Care Med 2001;164:1823–1828.
 • Lewis SA, Antoniak M, Venn AJ, et al. Secondhand smoke, dietary fruit intake, road traffic exposures, and the prevalence of asthma: a cross-sectional study in young children. Am J Epidemiol 2005;161:406–411.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.