Verbeter de gezondheid van je longen met 8 kruiden

Om ademhalingsproblemen te voorkomen en de gezondheid van de longen te verbeteren, kan je deze natuurlijke en zuiverende kruiden toevoegen aan je dagelijkse routine. Probeer ze zeker uit.
Verbeter de gezondheid van je longen met 8 kruiden

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De longen spelen een belangrijke rol in je leven. Het is dus belangrijk om de gezondheid van je longen optimaal te houden.

De longen zijn namelijk verantwoordelijk voor de zuurstofvoorziening die de lichaamscellen nodig hebben. Ze drijven ook de koolstofdioxide af.

Bovendien zijn ze bij meer dingen betrokken dan enkel de ademhaling. Ze filteren ook de deeltjes en de schadelijke verontreinigende elementen die je vanuit de omgeving inademt. Deze functie is noodzakelijk voor de gezondheid.

Het probleem is echter dat de longen heel fijn en delicaat zijn. De opstapeling van gifstoffen en ontstekingen kunnen de gezondheid van je longen in het gedrang brengen. Het resultaat is dat een reeks negatieve reacties in gang wordt gezet. Dit kan ziekten veroorzaken die je levenskwaliteit echt kunnen aantasten.

Gelukkig bestaan er vele natuurlijke remedies. Je kan ze gebruiken om de longen te ondersteunen en ze voldoende te ontgiften.

Vandaag willen we jou acht voedzame kruiden voorstellen. Ze bezitten het vermogen om de gezondheid van je longen te beschermen en te verbeteren. Je moet ze echt eens uitproberen!

8 kruiden voor de gezondheid van je longen

1. Tijm

Tijm
 • Tijm wordt aanbevolen om irritatie en verstopping van de luchtwegen te verlichten.
 • Bovendien werkt de etherische olie van tijm als een antibioticum en heeft het een schimmelwerend en ontstekingsremmend effect.
 • Het versterkt niet enkel het immuunsysteem. Tijm helpt ook om je longen te zuiveren.

Je kan tijm als thee drinken of je kan het inademen door middel van stoom. Beide manieren zijn een oplossing om blokkerende gifstoffen te verwijderen.

2. Zoethout

Zoethout is een traditioneel Chinees kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Over de hele wereld is het heel populair geworden, omdat het zoveel genezende krachten heeft.

 • Het bezit ontstekingsremmende en pijnstillende elementen. Die verminderen de ontstekingen van de luchtwegen en van de keel. Als gevolg hiervan zal de zuurstof gemakkelijker naar de cellen stromen.
 • Tegelijkertijd helpt het ook om de slijmvliezen in het lichaam te verzachten. Dit geldt dus ook voor de slijmvliezen die de wand van de longen en van de keel bekleden.
 • Bovendien werkt zoethout slijmoplossend en heeft het een antibacterieel effect. Op die manier raak je af van overmatig slijm en hou je verstopping en ademhalingsproblemen onder controle.

Naast alle eerder genoemde ondersteunende eigenschappen bevat zoethout ook belangrijke voedingsstoffen. Samengevat zorgt dit voor een betere reactie van het immuunsysteem op virussen en bacteriën.

En alsof dat nog niet genoeg is, voorziet zoethout het lichaam van een belangrijke hoeveelheid flavonoïden. Dat zijn antioxidanten die verhinderen dat de cellen beschadigd worden. Op die manier lijken ze longkanker tegen te kunnen houden.

3. Oregano

Oregano

Oregano is een opvallend kruid. Het bevat een grote hoeveelheid rosmarinezuur en carvacrol. Dat zijn twee antioxidanten die helpen om de productie van histamine te doen stoppen bij allergieën in het ademhalingssysteem.

Oregano bezit ook ontstekingsremmende en slijmoplossende kwaliteiten. Daarom helpt oregano dus om de luchtwegen te zuiveren. Uiteraard zorgt dit ervoor dat slijm verwijderd wordt. Tegelijkertijd worden de gifstoffen die zich in de longen hebben opgebouwd, geëlimineerd.

Van de bladeren van oregano maakt men etherische olie. Die olie is een doeltreffende remedie tegen bacteriële ontstekingen zoals griep of verkoudheden.

4. Weegbree

Weegbree is een oeroude en krachtige remedie. Het biedt ondersteuning bij irritatie van de slijmvliezen in de longen en in de keel.

Het is een honderd procent natuurlijke oplossing. Je kan het gebruiken om hoest te behandelen. Bovendien bevat weegbree ontstekingsremmende bestanddelen en antibiotica-elementen.

5. Salie

Salie

Een drankje van salie is een natuurlijke remedie tegen irritatie van de longen. Vooral voor rokers kan dit gunstig zijn.

Salie bevat antibacteriële en ontgiftende bestanddelen. Die helpen om de gifstoffen in het longweefsel te verwijderen. Het brengt dus verlichting bij verstopping en bij ademhalingsmoeilijkheden.

6. Eucalyptus

De verfrissende geur van eucalyptus wordt al honderden jaren gebruikt als hulpmiddel voor de gezondheid van je longen.

Niet iedereen kan dit kruid verdragen, maar toch ervaren de meeste mensen met dit middeltje heel vlug verlichting. Je kan het gebruiken bij verstopping, hoest en irritatie van de neus.

Cineol is het actieve onderdeel van eucalyptus. Dit element heeft een slijmoplossend en ontstekingsremmend effect. Daardoor helpt eucalyptus bij het behandelen van keelontsteking, astma en gewone verkoudheid.

7. Munt

Munt

Munt en de etherische olie van munt bevatten menthol. Dat is een populair ingrediënt in verschillende behandelingen van longaandoeningen.

Menthol ontspant de zachte spieren van de luchtwegen en stimuleert de normale ademhaling. Dit zal vooral helpen bij verstopping.

Bovendien is het ook een antihistaminicum en werkt het ontgiftend. Dit geeft het lichaam de nodige ondersteuning om allergische symptomen van het ademhalingssysteem aan te pakken.

8. Koningskaars

De bladeren en de bloemen van de koningskaars bezitten actieve elementen die de longen sterker maken en reinigen.

Natuurlijke aftreksels van koningskaars stimuleren de afvoer van gifstoffen. Tegelijkertijd houden ze ook de overmatige productie van slijm en ontstekingen onder controle.

Heb je last van een moeilijke ademhaling? Probeer dan enkele van deze kruiden. Je zal dan vlug je longen weer in vorm krijgen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Al-Sanfi A. E. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaea rosae: a review. International Journal of PharmTech Research. Julio 2013. 5 (3): 1378-1385.
 •  Farokhi F, Khaneshi F.  Histhpathologic changes of lung in asthmatic male rats treated with hydro-alcoholic extract of Plantago major and theophylline. Avicena Journal of Phytomedicine. 2013. 3 (2): 143-151.
 • Mora, A. L., & Garcia, C. H. (2000). Eucalipto. A Cultura Do Eucalipto No Brasil – Eucalipyt Cultivation in Brazil. https://doi.org/10.1590/S0006-87051951000100009
 • Pyo Kim H, Lim H, Soy Kwon Y. Therapeutic potential of medicinal plants and their constituents on lung inflammatory disorders. Biomolecules and Therapeutics. Marzo 2017. 25 (2): 91-104.
 • Ridao Redondo, M. (2012). Tos persistente. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1636-5410 (04)70291-3
 • Siedentopp, U. (2008). El regaliz, una planta medicinal eficaz para la tos y las afecciones de estómago. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)75618-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.