Vier bewegingsvormen die je hartfunctie helpen

Hoewel er veel oefeningen zijn die helpen bij het onderhoud van je hart, is het belangrijk dat je er een vindt die bij je past en aan je behoeften voldoet, zodat je deze eenvoudig in je routine op kunt nemen.
Vier bewegingsvormen die je hartfunctie helpen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn diverse bewegingsvormen die je hartfunctie helpen. Dit zijn voor het grootste deel cardiovasculaire oefeningen die dit belangrijke orgaan in je lichaam versterken. 

Het maakt niet uit of je een kind, een volwassene of een oudere volwassene bent. Deze bewegingsvormen zijn ideaal en essentieel voor elke leeftijdsgroep.

Vandaag zullen we enkele bewegingsvormen bespreken die je kunt doen voor de gezondheid van je hart. Sommige kunnen gedaan worden in de sportschool, maar veel kunnen daarbuiten gedaan worden. Hoe dan ook, ze zijn allemaal nuttig!

Bewegingsvormen die je hartfunctie helpen

Oefeningen die je hartfunctie helpen

Laten we eens kijken naar enkele zeer eenvoudige bewegingsvormen die je hartfunctie helpen en die je misschien al kent.

Het belangrijkste is dat je ze als onderdeel van je dagelijkse routine opneemt of ze tenminste ongeveer 3 dagen per week doet. Je hart zal je dankbaar zijn.

1. Wandelen

Wandelen helpt je hartfunctie

Wandelen is een geweldige bewegingsvorm die je hartfunctie helpt. Het is een low-impact activiteit die je verbindt met de natuur. Bovendien leer je zo nieuwe routes kennen en zelfs nieuwe vrienden maken, omdat er soms wandelgroepen op de paden te vinden zijn.

Je hoeft geen goede fysieke conditie te hebben om te wandelen en er is geen risico wanneer je het doet. Het is heel aangenaam om te doen en soms vergeet je gewoon dat je aan het trainen bent.

Over het algemeen is het een activiteit die sterk aanbevolen wordt. Het verhoogt namelijk de weerstand en de zuurstofstroom en het versterkt je hart.

2. Zwemmen

Zwemmen helpt je hartfunctie

Zwemmen is bekend en een zeer populaire activiteit die een complete workout biedt. Met zwemmen worden alle spieren van het lichaam bewerkt en gevormd. Zo doe je je cardiovasculaire training. Het is daarom ideaal als je je hart wilt versterken.

Zwemmen, net als wandelen, heeft een heel kleine impact. Het wordt dus aanbevolen voor zowel kinderen als senioren. Het is ideaal voor alle leeftijden.

Als je een risico loopt op blessures en een activiteit met weinig impact moet doen, dan is dit de perfecte optie.

We bevelen aan om ook te lezen: Natuurlijke behandelingen voor zwemmersoor

3. Fietsen

Fietsen helpt je hartfunctie

Tegenwoordig is fietsen zo belangrijk geworden dat veel mensen het doen. Je kunt het alleen of in een groep doen. In een groep is het echter altijd leuker en zal het je beter motiveren.

Fietsen is ideaal om aan je weerstand te werken. Ook is het ideaal voor ouderen die zelfs last hebben van hun heupen. Op deze manier kunnen ze trainen zonder dat het er een te grote impact op heeft.

Als er iets is dat fietsen benadrukt is het wel de kracht van het hart.

Heb je geen fiets of ben je op zoek naar een alternatief?

Er zijn enkele varianten zoals fietsen in de sportschool of deelnemen aan spinninglessen die een nog hogere intensiteit hebben. Spinnen, tenzij het specifiek op ouderen is gericht, wordt echter niet aanbevolen voor deze leeftijdsgroep. Dit vanwege de hoge intensiteit van deze training.

4. Andere soorten activiteiten

Lopen helpt je hartfunctie

Er zijn andere soorten lichaamsbeweging die je hartfunctie helpen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, tennis of basketbal. Ze kunnen ook worden gecombineerd met activiteiten zoals vechtsporten of zelfs yoga.

Waarom zou yoga het functioneren van je hart kunnen helpen?

Dankzij yoga wordt het lichaam verlost van stress, wat een van de oorzaken is van vele hart- en vaatziekten. Dat is de reden dat je deze activiteit of soortgelijke activiteiten niet moet onderschatten. Ze bieden namelijk veel voordelen voor je hart.

Het belangrijkst is om een activiteit te kiezen die je leuk vindt en die je motiveert, zodat je het gemakkelijk in je routine op kunt nemen. Het is ook essentieel dat het bij je levensstijl past.

Als er bijvoorbeeld een spinningles is op de sportschool in de ochtend, maar je werkt op dat moment, zoek dan gewoon naar een andere optie op een tijd die beter uitkomt voor je.

Er zijn altijd opties en zoals je gezien hebt zijn er veel bewegingsvormen die je hartfunctie helpen verbeteren en je hart versterken. Zelfs 30 minuten per dag wandelen is de moeite waard.

Makkelijk toch? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.