Natuurlijke behandelingen voor zwemmersoor

Ten eerste is het belangrijk dat je bij de lichtste vorm van pijn meteen een dokter raadpleegt om de juiste diagnose te krijgen. Als de oorinfectie niet al te ernstig is, dan kun je de infectie behandelen met de natuurlijke middelen in dit artikel.
Natuurlijke behandelingen voor zwemmersoor

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zwemmersoor is een infectie die ontstaat wanneer vocht zich in het binnenoor ophoopt en gepaard gaat met een ontsteking.

Afhankelijk van hoe ernstig de infectie is en de plek waar de infectie zich ontwikkeld heeft, kan het een externe, middelmatige of een acute chronische infectie of een middelmatige infectie met effusie zijn.

In dit artikel hebben we het met name over externe en middelmatige infecties. Deze infecties zijn het makkelijkst te behandelen met natuurlijke middelen. Zoals we hiervoor al aangaven vereisen ernstigere infecties doorgaans medische aandacht.

Deze vorm van oorinfecties komt vaker voor bij kinderen dan bij tieners en volwassenen. Tijdens het allergieseizoen of wanneer je verkouden bent of griep hebt, is de kans op dit soort infecties groter.

Dit zijn echter niet de enige dingen die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van zwemmersoor. Er zijn daarnaast ook andere risicofactoren die het waard zijn om in gedachten te houden.

Waardoor wordt zwemmersoor veroorzaakt

Zwemmen in vies of vervuild water is een van de meest voorkomende oorzaken van externe oorinfecties. De bacteriën die zich op dit soort plaatsen bevinden, kunnen gemakkelijk in het oor terecht komen en zo ziekte veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen kan de infectie ook gepaard gaan met schimmel.

Ook de bacteriën die gepaard gaan met veelvoorkomende ademhalingsziektes kunnen worden overgebracht in de oorbuizen en infectie en ontsteking veroorzaken.

Sommige allergieën zorgen ervoor dat de buis van Eustachius, het kanaal dat je middenoor met je keel verbindt, ontstoken raakt.

Enkele andere oorzaken kunnen zijn:

 • Op je buiten- en binnenoor krabben.
 • Voorwerpen van buitenaf in je oor steken.
 • In de oorbuizen wrijven om oorsmeer te verwijderen.

Hoe weet je of je last hebt van zwemmersoor?

Vrouw heeft last van oorpijn

De symptomen die gepaard gaan met een oorinfectie kunnen per persoon verschillen en zijn afhankelijk van hoe ernstig de infectie is. De voornaamste symptomen zijn:

 • Jeuk in het oor
 • Een zwaar gevoel
 • Druk op het trommelvlies
 • Oorpijn en ontsteking
 • Gele of groenige afscheiding uit de oren, soms gepaard met een onaangename geur.
 • Gedeeltelijk gehoorverlies
 • Koorts
 • Oorsuizen
 • Braken
 • Bloed

Natuurlijke middelen tegen zwemmersoor

Medische behandelingen tegen oorinfecties omvatten het innemen van antibiotica om de micro-organismen die de aandoening hebben veroorzaakt te doden en meestal ook het innemen van antihistamine om allergische reacties tegen te gaan.

Wanneer de infectie echter nog in een vroeg stadium zit en niet al te ernstig is, kun je ook gebruik maken van enkele natuurlijke behandelingen als vervanging voor conventionele behandelingen. Wil je weten wat deze behandelingen zijn?

Waterstofperoxide

Wanneer een virus je oor binnendringt, zal het beginnen zich te verspreiden, waardoor je ook last krijgt van andere aandoeningen als verkoudheid en griep.

Om deze micro-organismen af te weren en de mogelijke ontwikkeling van een chronische ziekte tegen te gaan, kun je gebruik maken van een paar druppels waterstofperoxide.

Hoe gebruik je waterstofperoxide? Doe om de twaalf tot veertien uur een paar druppels waterstofperoxide in het geïnfecteerde oor.

Knoflookolie

Knoflookolie in pot

Knoflook is een natuurlijk antibioticum dat gebruikt kan worden om een verscheidenheid aan virussen tegen te gaan die verschillende soorten infecties veroorzaken. Dankzij de antibacteriële eigenschappen is knoflookolie een geweldig middel om de oorpijn die gepaard gaat met zwemmersoor tegen te gaan.

Hoe gebruik je knoflookolie? Doe in elk geïnfecteerd oor drie druppels pure knoflookolie en houd je hoofd vervolgens horizontaal, zodat de olie je binnenoor bereikt.

Ui

Net als knoflook is ook ui een krachtig antibioticum en antisepticum dat kan helpen om de bacteriën die oorinfecties veroorzaken te elimineren.

Hoe gebruik je ui? Snijd een verse ui in blokjes. Wikkel de ui in een schoon doekje en laat de ui vijf minuten liggen op het aangetaste oor. Herhaal deze behandeling meerdere keren per dag.

Olijfolie

Olijfolie in kan

De geneeskrachtige eigenschappen van olijfolie worden veelvuldig gebruikt om oorinfecties effectief tegen te gaan.

Hoe gebruik je olijfolie? Verwarm twee eetlepels olijfolie tot de olie een aangename temperatuur bereikt. Giet de olie vervolgens over in een pipet. Doe in elk geïnfecteerd oor twee tot drie druppels.

Heet water

De warmte heeft een verzachtende werking, die daarnaast kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en het bestrijden van oorinfecties te vergemakkelijken.

Hoe gebruik je heet water? Vul een kruik met wat heet water en wikkel de kruik in een handdoek. Leg de kruik dan op het zere oor. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection (middle ear).
  mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/basics/symptoms/con-20014260
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection treatment: Do alternative therapies work? Retrieved from
  mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/in-depth/ear-infection-treatment/art-20047613
 • Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.
  jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/190792

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.