8 natuurlijke middelen met waterstofperoxide

Wanneer je waterstofperoxide mengt met water krijg je een desinfecterend mondwater. Wanneer je dit mengsel gebruikt om mee te gorgelen, zal het ook helpen een zere keel te verlichten. Onthoud echter wel dat je het mengsel niet mag doorslikken.
8 natuurlijke middelen met waterstofperoxide

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Waterstofperoxide (H202) is over de hele wereld een populair product en in veel medicijnkastjes te vinden.

Doordat het middel een krachtig antibioticum is dat je huid kan beschermen tegen verschillende soorten micro-organismen, wordt waterstofperoxide over het algemeen gebruikt om wonden te behandelen en desinfecteren. Er zijn echter nog genoeg andere manieren waarop je dit huismiddel kunt gebruiken voor zowel je gezondheid als je schoonheid.

Voordat we beginnen is het echter belangrijk om te melden dat je waterstofperoxide altijd moet kopen bij een apotheek of drogisterij, dat het altijd verpakt moet zijn in een donkere fles en altijd 3% moet zijn (maximaal 5%) – in andere gevallen kan het namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

#1 Middel om acne tegen te gaan

Acne

Tegenwoordig bestaan er zo veel middelen om dit veelvoorkomende huidprobleem te behandelen, terwijl er maar weinig mensen zijn die weten dat zoiets simpels en goedkoop als waterstofperoxide uitermate behulpzaam kan zijn.

Hoe gebruik je het?

  • Allereerst moet je je gezicht of lichaamsdeel waar je last hebt van acne goed schoonmaken. Vervolgens gebruik je een wattenstaafje om de huid op deze plekken in te smeren met een beetje waterstofperoxide.
  • Het is niet verstandig om de hele huid in te smeren met waterstofperoxide, daar het huidirritatie en droogheid kan veroorzaken.

#2 Middel om wonden te desinfecteren

Dit is ongetwijfeld een van de meest gebruikte manieren om waterstofperoxide te gebruiken. Het middel is namelijk uitstekend in staat om bacteriën tegen te gaan en het gebied rondom de wond te desinfecteren.

Hoe gebruik je het?

Week simpelweg een watje of een stukje gaas in wat waterstofperoxide en breng dit aan op je wond. Zorg ervoor dat je handen goed schoon zijn.

#3 Middel om voet- en nagelschimmel tegen te gaan

Voetschimmel

Zwemmerseczeem en schimmelnagels kunnen zeer vervelend en soms zelfs pijnlijk zijn voor de mensen die er last van hebben. Het is belangrijk om deze problemen goed te behandelen. Ze kunnen namelijk een negatief effect hebben op de gezondheid van je voeten.

Hoe gebruik je het?

  • In beide gevallen wordt aangeraden om een mengsel te maken van één deel waterstofperoxide met drie delen water en vervolgens je voeten hier twintig minuten in te laten weken.
  • Je zou deze behandeling twee of drie keer per dag moeten toepassen om de schimmel sneller te bestrijden.

#4 Middel tegen een zere keel en verkoudheid

De kracht die waterstofperoxide heeft om bacteriën te doden zorgt ervoor dat dit een goed middel is om een zere keel te verlichten.

Hoe gebruik je het?

  • Meng één deel warm water met één deel waterstofperoxide en gebruik dit mengsel om mee te gorgelen. Wees voorzichtig dat je het mengsel niet doorslikt.
  • Dit middel kan ook helpen om verkoudheid en griep te bestrijden, omdat je de bacteriën waar griep en verkoudheid door veroorzaakt worden op effectieve wijze tegengaat.

#5 Middel om je haar lichter te maken

Haar Lichter Maken

Een van de populairste manieren over de hele wereld om waterstofperoxide te gebruiken, is om het haar lichter te maken. Het kan zelfs zeer handig zijn om die donkerdere haren die sommige vrouwen boven hun lip hebben wat lichter te maken.

Dit middel is echter niet aangeraden voor mensen die erg donker haar hebben. Hun haar kan namelijk een gele of oranje tint hiervan krijgen.

Hoe gebruik je het?

  • Meng gelijke delen water en waterstofperoxide in een spuitfles. Spuit het mengsel vervolgens op de delen van het haar die je lichter wilt maken.
  • Nog een optie is om een beetje waterstofperoxide toe te voegen aan je gewone shampoo. Was je haar hierna zoals gewoonlijk met het mengsel.

#6 Mondwater met waterstofperoxide

De antiseptische eigenschappen van waterstofperoxide zorgen ervoor dat het een goed ingrediënt is om mondwater mee te maken. Het is krachtig genoeg om de bacteriën te doden die halitose veroorzaken.

Hoe gebruik je het?

  • Meng anderhalve eetlepel waterstofperoxide met drie eetlepels water. Gebruik dit mengsel daarna om je mond voor het tandenpoetsen mee te spoelen.
  • Sommige mensen gebruiken dit product zonder het op te lossen in water. Dit is echter niet echt verstandig. In pure vorm kan het namelijk de binnenkant van je mond irriteren.

#7 Middel om vlekken van de zon te verwijderen

Vlekken op de Huid

Waterstofperoxide heeft een licht blekende werking. Daarom is het een ideaal middel om de donkere vlekken minder zichtbaar te maken die ontstaan als gevolg van blootstelling aan de zon of hormonale veranderingen.

Hoe gebruik je het?

Week een watje in wat waterstofperoxide en breng het middel vervolgens zo aan op de aangedane gebieden.

#8 Middel om de oren mee schoon te maken

De verzameling van smeer in de oren kan niet alleen zeer vervelend zijn, maar ook schadelijk voor je gehoor. Waterstofperoxide maakt het echter makkelijker om oorsmeer te verwijderen en kan ook helpen om ontstekingen van het binnenoor te voorkomen.

Hoe gebruik je het?

Meng een eetlepel warm water met een eetlepel waterstofperoxide en doe van dit mengsel in elk oor een paar druppels.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.