Probeer deze heerlijke knoflooksoep eens

Dit is een voedzaam en verfijnd Spaans soeprecept dat afkomstig is uit de "Castilla y León" regio. Het is een zeer traditioneel ouderwets gerecht.
Probeer deze heerlijke knoflooksoep eens

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Deze knoflooksoep – ook wel Castiliaanse soep genoemd – is een van die traditionele en onberispelijke ‘recepten van oma’. In dit artikel zie je hoe je een goedkope en heerlijke knoflooksoep kunt maken.

De voordelen van knoflook voor de gezondheid

Behalve dat het bekend staat om zijn goede smaak en aroma, heeft het ook een hoge voedingswaarde. Hieronder lees je hoe de voedingswaarde je gezondheid verbetert. Aarzel dus niet en probeer deze heerlijke knoflooksoep!

Zeer voedzaam, maar weinig calorieën

Knoflook

Knoflook is niet alleen zeer gezond, het is ook geweldig voor gewichtsverlies. Dit voedsel bevat weinig calorieën maar veel essentiële vitaminen en mineralen, waardoor onze stofwisseling goed functioneert.

Een portie knoflook van 30 gram bevat nauwelijks 40 calorieën en minder dan 10 gram koolhydraten. Het is echter rijk aan vitamine C en B6, mangaan, selenium en bevat ook een klein percentage eiwitten. Het bevat ook een redelijke hoeveelheid calcium, kalium, ijzer, fosfor en vitamine B1.

Allicine: het geheim van knoflook

Van oudsher werd knoflook gebruikt als natuurlijk middel tegen spijsverteringsaandoeningen en -klachten. Op dit moment wordt geschat dat de vele eigenschappen van knoflook verband houden met een hoog gehalte van een zwavelhoudende stof, die allicine heet.

Knoflook: een krachtige antioxidant

Tegenwoordig zijn antioxidanten zeer gewild en worden ze zeer gewaardeerd. Toch weten maar weinig mensen dat ze een krachtige en goedkope antioxidant in hun keuken hebben: knoflook.

Knoflook bevat vitamine C en flavonoïden die werken om vrije radicalen te bestrijden en beschadiging van de cellen te voorkomen. Het dagelijks eten van knoflook vermindert de vermoeidheid van het cardiovasculaire structuur bij patiënten met een hoge bloeddruk. Ook helpt de antioxiderende werking van knoflook om de symptomen van dementie en de eerste fasen van de ziekte van Alzheimer te vertragen.

Versterk je immuunsysteem met knoflook

Waarschijnlijk heb je al vaker gehoord dat knoflookthee het beste middel is om een verkoudheid te genezen. Het nemen van dagelijkse knoflooksupplementen kan het risico op een verkoudheid met wel 60% verminderen.

Het recept van deze heerlijke knoflooksoep: praktisch en goedkoop

Ingrediënten (voor 6 personen)

 • 10 knoflookteentjes
 • 6 eieren (optioneel)
 • 12 sneetjes hard brood (72 gram)
 • 1 stuk serranoham van 150 gram
 • 50 ml extra vierge olijfolie
 • Peper, zout en paprikapoeder (naar smaak)
 • 2,5 liter vleesbouillon (je kunt ook kippen- en groentebouillon gebruiken)
Knoflooksoep

Bereiding

 • De eerste stap om deze heerlijke knoflooksoep te maken is het schillen en snijden van het hoofdingrediënt: de knoflookteentjes. Snijd ze in plakjes, maar zorg ervoor dat ze niet te dun zijn.
 • Giet wat olijfolie in een grote pan en laat dit warm worden op het fornuis. Voeg de knoflook toe als de olie is opgewarmd en bak de knoflook lichtjes bruin. De knoflook wordt meestal zeer snel bruin, dus zorg ervoor dat hij niet verbrandt.
 • Voeg vervolgens de serranoham toe (in blokjes gesneden) en bak deze licht aan. Zorg er nogmaals voor dat het niet verbrandt of uitdroogt.
 • De volgende stap is om de sneetjes hard brood toe te voegen en te roosteren met de gebakken knoflook en serranoham.
 • Als de toast klaar is, haal je de pan van het vuur, voeg je het paprikapoeder toe en roer je alles goed. Voeg zoveel paprikapoeder toe als je wilt, naar eigen smaak.
 • Wanneer de ingrediënten goed zijn gemengd zijn en de kleur van paprika hebben aangenomen, zet je de pan terug op het fornuis op laag vuur, zodat de knoflook en paprikapoeder niet verbranden.
 • Voeg de verwarmde bouillon toe nadat alle ingrediënten zijn opgewarmd. De bouillon geeft de soep een betere smaak dan water.
 • Laat de soep 20 tot 25 minuten op een laag vuurtje koken. Het beste is om de soep niet te roeren en langzaam te laten koken.
 • Terwijl je wacht tot het kookt, rooster je de andere zes sneetjes brood in een pan met wat olijfolie.
 • Na 20 minuten voeg je de geroosterde sneetjes brood aan de soep toe en laat ze zacht worden. Breng op smaak met peper en zout en roer goed.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Baptista-González, H. A. (2005). ¿ Posee propiedades médicas el ajo?. Médica Sur12(4), 224-225.
 • Chaupis-Meza, D., Rojas, J., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2014). Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública31, 461-466.
 • Dominguez, E. M. S., Pérez, S. R., & Batista, N. N. A. (2016). Investigaciones actuales del empleo de Allium sativum en medicina. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta41(3).
 • San Miguel Borges, Janis, & Martín Aviague, Neorbis. (2005). Tintura de ajo en el tratamiento de la hipertensión y la cefalea. Revista Cubana de Enfermería21(3), 1. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192005000300004&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.