Hoe kun je op natuurlijke wijze je oren reinigen

De opbouw van oorsmeer kan je oren verstoppen en maakt het moeilijk om goed te horen. Hier zijn een aantal huismiddelen om je te helpen het niet zo ver te laten komen.
Hoe kun je op natuurlijke wijze je oren reinigen

Laatste update: 07 oktober, 2018

Om verschillende redenen kunnen je oren verstopt raken. Bijvoorbeeld als gevolg van overtollige oorsmeer of omdat er teveel water in komt (van het zwemmen in het zwembad bijvoorbeeld). Hoe kun je nou het beste je oren reinigen?

In dit artikel zullen we kijken naar een aantal natuurlijke huismiddeltjes die je kunt gebruiken om van de verstopping in je  oren af te komen en zo ongemak, slecht gehoor en mogelijke infecties te voorkomen.

Waarom raken oren verstopt?

Een van de meest voorkomende oorzaken is vaak een luchtweginfectie die zich richt op de bovenste luchtwegen, zoals het geval is met sinusitis of verkoudheid. De verbinding met de nasale passages van het binnenoor raakt gevuld met slijm en kan ertoe leiden dat de oren verstopt raken.

De tweede oorzaak is de ophoping van oorsmeer, vooral wanneer er een dikke blokkade is die alleen kan worden verwijderd met hulpmiddelen en voldoende kennis.

Zoals eerder vermeld kan contact met water er ook voor zorgen dat de oren verstopt raken. Daarom lijden zwemmers vaker aan het probleem dat het water zich ophoopt in de inwendige gehoorgang als ze geen oordoppen gebruiken.

Dit verklaart ook waarom mensen de neiging hebben om last te krijgen van verstopte oren tijdens de zomermaanden. Ze gaan dan vaker zwemmen in het zwembad, de zee of rivier, zonder aandacht te besteden aan het water dat het lichaam kan binnendringen.

Je oren reinigen als ze verstopt zijn

Als je je op een hoogte bevindt die anders is dan wat je gewend bent, krijg je ook vaak last van verstopte oren. Dit is de reden waarom mensen die vaak per vliegtuig reizen last van dichte oren kunnen hebben, vooral tijdens het opstijgen. Het komt ook voor tijdens reizen naar plaatsen die een aantal meter boven zeeniveau liggen.

Hoe kun je je oren reinigen en van verstopte oren afkomen

Wanneer oorsmeer zich begint op te hopen, voordat het oor volledig is gevuld, kun je de oren reinigen met bepaalde huismiddeltjes:

Alcohol en azijn

Meng gelijke hoeveelheden alcohol en azijn. Houd vervolgens je hoofd schuin en laat enkele druppels in het oor vallen met behulp van een pipet. Houd je hoofd schuin gedurende 5 minuten, zodat het er niet uit kan lopen. Doe darna een watje in het oor en houd je hoofd weer recht.

Warm water en olijfolie

Een andere optie is om een ​​paar druppels warm water te mengen met olijfolie of babyolie. Laat enkele druppels in het oor vallen met behulp van een pipet. Houd je hoofd vervolgens schuin gedurende 5 minuten, zodat het er niet uit kan lopen.

Verwijder overtollige vloeistof die uit het oor kan komen met een doek. Spoel na met warm water om het oorsmeer zacht te maken. Maak het tenslotte voorzichtig droog met een handdoek.

In ieder geval moet je de verleiding weerstaan ​​om wattenstaafjes gebruiken. Deze kunnen het oorsmeer namelijk compacter maken en zo eerder een blokkade vormen.

Je oren reinigen kun je beter niet met een wattenstaafje doen

Kauwgom of een snoepje

Wanneer oren verstopt raken van een reis of vlucht vanwege een verschil in druk, kun je het verlichten door kauwgom of het zuigen op een snoepje. Een goede hoeveelheid speeksel verzamelen in de mond en een keer slikken kan ook helpen de druk te verlichten.

Een andere goede optie is om de mond wijd open te houden en zo mogelijk een gaap te forceren. De lucht kan de druk in evenwicht brengen. Je kunt ook de neus dichtknijpen en je mond gesloten houden om zo de neusholte af te sluiten. Doe dit echter niet te hard, omdat je dan de trommelvliezen zou kunnen beschadigen.

Stoombad

Als de oren verstopt zijn geraakt van een verkoudheid of sinusitis, kun je je oren reinigen door middel van een stoombad. Dit is een perfecte oplossing. Het inademen van de stoom helpt niet alleen de oren, maar zal ook de neus ontlasten.

Als je een paar druppels lavendelolie of eucalyptus toevoegt met een beetje zout, zul je nog betere resultaten zien. Snuit je neus een paar keer met een tissue om hem te ontdoen van overtollig slijm en te verlichten van algemene verstopping.

Waterstofperoxide

Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken. Gebruik daar een paar druppels van in het verstopte oor, naast de middelen we reeds genoemd hebben. Het is het beste om dit liggend op de zij te doen. Het vrijmaken van het oor kan namelijk wel enkele minuten duren.

Je oren reinigen met waterstofperoxide is ook een optie

Luchtbevochtiger

Als de verstopping een gevolg is van het leven in een droge omgeving, kun je een koudwaterverdamper of luchtbevochtiger in je kamer zetten. Dit zal helpen om het slijm dat zich heeft verzameld op te lossen en je oor en neus vrij te maken.

Kruik of andere warmte bron

Een huismiddel dat al jaren wordt gebruikt (doorgegeven van generatie op generatie) is om warm water in een fles te doen en deze goed dicht te maken. Je kunt ook je oren reinigen door gebruik te maken van een kruik.  De modernere mensen kiezen misschien liever een elektrisch kussen.

Ga  met je oor op de fles/kruik/elektrisch kussen liggen. Binnen een paar minuten voel je dat het oorsmeer begint te lopen.

Tot slot is het ook raadzaam een arts te raadplegen als je oren verstopt blijven en geen van deze remedies effectief lijken te zijn.

Het is belangrijk om ze niet te vaak toe te passen. Je zou namelijk ook een serieuzer oorprobleem kunnen hebben. Het veiligste dat je kunt doen is je arts raadplegen voor advies.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.