Bescherm je hart met deze 7 voedingsmiddelen

Wist je dat extra vierge olijfolie één van de meest gezonde vetten is om voor je hart te zorgen? Dat komt omdat het helpt om het cholesterol onder controle te houden. Bovendien voorkomt het de vroegtijdige veroudering van de slagaders.
Bescherm je hart met deze 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is belangrijk dat je gezonde dagelijkse voedingsgewoonten aanleert. Daarnaast is het verstandig om ook regelmatig te bewegen. Bescherm je hart dus met lichamelijke inspanning en gezonde voedingsmiddelen.

De voedingsindustrie heeft de markt veroverd. Je kunt nu kiezen uit een uitgebreide variëteit aan producten die snel en smakelijk zijn. Maar tegenwoordig weten we dat dit soort voeding negatieve effecten heeft op de gezondheid van je hart.

In gezonde voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen die onontbeerlijk zijn om de werking van de hartspier te bevorderen.

Wanneer je te vaak en te veel verwerkte of vette voedingsmiddelen gebruikt, dan stijgen je cholesterol en je bloeddruk. Bovendien loop je een hoger risico op mogelijk gevaarlijke aandoeningen.

Om die reden is het dan ook belangrijk dat je gezonde en voedzame producten eet. Zorg er ook voor dat je de inname van calorieën onder controle houdt.

Bepaalde voedingsmiddelen bieden ook andere voordelen die het hart beschermen. Het is dus een goed idee om deze aan je dieet toe te voegen.

In dit artikel stellen we je de zeven beste voedingsmiddelen aan je voor om je hart te beschermen.

1. Bescherm je hart met havervlokken

Bescherm je hart met havervlokken

Haver wordt de “koningin van de granen” genoemd. Het is één van de gezondste en meest volledige voedingsmiddelen om op je dieetlijst te zetten.

  • Haver bevat vezels en omega 3-vetzuren. Deze twee belangrijke voedingsstoffen stimuleren de handhaving van het cholesterolgehalte. Op die manier vermijden ze dat de slagaders verharden.
  • In haver zitten ook aanzienlijke hoeveelheden kalium, magnesium en calcium. Dit zijn belangrijke mineralen om de bloeddruk op peil te houden.

2. Bescherm je hart met rode wijn

Overmatig gebruik van alcohol kan onomkeerbare schade veroorzaken in het lichaam. Maar een kleine hoeveelheid rode wijn is erg heilzaam voor de gezondheid van het hart.

  • In rode wijn zitten grote hoeveelheden resveratrol. Dit is een antioxidant-bestanddeel. Het vermindert het niveau van het slechte cholesterol (LDL). Tegelijkertijd zal het ook het goede cholesterol (HDL) laten stijgen.
  • Rode wijn bevat ook catechinen. Samen met de andere elementen beschermen ze de wand van de slagaders tegen oxidatie. Ze verminderen ook het risico op de ontwikkeling van arteriosclerose en het optreden van hartaanvallen.

3. Bescherm je hart met zwarte bonen

Bescherm je hart met zwarte bonen

Zwarte bonen staan op de lijst van “supervoedsel”, producten die het hart beschermen en gezonder maken.

Dat komt omdat ze vitamine B-complex en oplosbare vezels bevatten. Deze twee voedingsstoffen helpen om het niveau van het slechte cholesterol (LDL) te doen dalen.

Bovendien zitten er in zwarte bonen kleine dosissen omega 3-vetzuren en magnesium. Ze helpen om een hoge bloeddruk en een slechte bloedcirculatie onder controle te houden.

4. Bescherm je hart met olijfolie

Geperste olijfolie heeft geen raffinageproces ondergaan. Dit soort olie is één van de gezondste vetten en beschermt het hart tegen ernstige ziekten.

De enkelvoudig verzadigde vetzuren en antioxidanten in olijfolie vertragen de overmatige opstapeling van vet in de slagaders. Ze voorkomen ook problemen met de bloeddruk.

Gebruik regelmatig olijfolie in je voeding. Het zal het cholesterol onder controle houden. Bovendien verbetert het de soepelheid van de slagaders zodat vroegtijdige veroudering afgeremd wordt.

5. Bescherm je hart met chiazaden

Bescherm je hart met chiazaden

Chiazaden zijn heel populair als een supplement om gewicht te verliezen. Maar het is goed om weten dat ze ook een uitstekend hulpmiddel zijn om de gezondheid van het hart te ondersteunen.

Ze zijn misschien wel klein maar bevatten grote hoeveelheden omega 3-vetzuren en essentiële aminozuren. Die helpen om het cholesterol en de triglyceriden te beheersen.

Deze voedingsstoffen helpen ook om de ontstekingsprocessen in het lichaam in evenwicht te houden. Ze verminderen het risico op beroerten, arteriosclerose en andere chronische hartaandoeningen.

6. Bescherm je hart met veenbessen

Voeg veenbessen, ook wel cranberries genoemd, toe aan je dagelijkse voeding. Want ze zijn erg gezond voor je hart.

Deze bessen bevatten betacaroteen en luteïne. Dat zijn twee antioxidante bestanddelen die het hart en de bloedvaten beschermen tegen het negatieve effect van vrije radicalen.

De flavonoïden en de natuurlijke vezels in dit fruit zullen ook de vetten onder controle te houden die zich in de slagaders vastzetten. Het gevolg is dat ze voorkomen dat de slagaders verstopt raken of zich verharden.

Anderzijds werken ze ontstekingsremmend en ontgiftend. Ze reinigen het bloed en vermijden dat er zich problemen ontwikkelen in de bloedsomloop.

7. Bescherm je hart met sinaasappelen 

Bescherm je hart met sinaasappelen 

Sinaasappelen zijn bekend als een goede bron van vitamine C. Ze zijn een antioxidante fruitsoort die ervoor zorgt dat het hart in een uitstekende gezondheid blijft.

Deze vruchten bevatten ook erg veel carotenoïden en flavonoïden. Deze bestanddelen verminderen de schade die het gevolg is van oxidatieve stress.

Omdat in dit fruit vitaminen en mineralen zitten, houden ze het hartritme in evenwicht. Maar dat is nog niet alles. Ze doen bovendien het risico op ontstekingen dalen.

Drink versgeperst sinaasappelsap. Het laat de hoge bloeddruk dalen en zal de aanverwante problemen van de bloedsomloop ook verminderen.

We geven je een goede raad. Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dieet. Eet ze regelmatig en profiteer van hun fantastische positieve effecten!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
  • Jayachandran M, Chen J, Chung SSM, Xu B. A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem. 2018 Nov;61:101-110.
  • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.