De vele positieve eigenschappen van veenbessensap

Wist je dat veenbessensap zelfs meer antioxidant kracht bevat dan spinazie? Lees in dit artikel hoe ongelooflijk de voordelen zijn van dit fruit!
De vele positieve eigenschappen van veenbessensap

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De laatste twee of drie jaar kan je steeds meer commerciële sapmerken in de supermarkt vinden die ook veenbessensap verkopen. Maar is het ook een goed idee om het te drinken? Of veroorzaakt het dezelfde schade als frisdranken?

Het antwoord is: ja, je mag het drinken, maar drink het niet te veel. Zorg er ook voor dat je de meest natuurlijke versie koopt. Het is belangrijk dat je de etiketten leest.

Veenbessensap

Je moet echt de sappen vermijden die toegevoegde suikers en conserveermiddelen bevatten.

Veenbessen zijn erg klein in vergelijking met andere fruitsoorten. Desondanks zijn ze toch een geweldige bron van water. Dat is ook de reden dan hun smaak en eigenschappen heel erg veel gebruikt werden door de inheemse Amerikaanse stammen.

Door de hoeveelheid antioxidanten is dit sap een goede aanvulling op je dieet. Het heeft eigenlijk een grotere voedingswaarde dan broccoli en spinazie.

Ook voor kinderen

Om die reden is het ook een goed idee om een klein glas veenbessensap aan je kinderen te geven.

We zullen je in dit artikel meer uitleg geven over de voordelen van het drinken van veenbessensap.

Het heeft anticarcinogene en anti-tumor effecten

Dit effect van veenbessensap wordt toegewezen aan de polyfenolbestanddelen. Deze elementen vertragen de ontwikkeling en de verspreiding van tumoren. Dat geldt vooral voor long-, borst-, darm- en prostaattumoren.

Bloedproppen zijn een andere factor die de vorming van tumoren in het lichaam bevordert. Veenbessensap helpt ook om de ontsteking te verminderen, die verstoppingen in de bloedstroom veroorzaakt. Dit is te wijten aan het hoge gehalte salicylzuur.

Flavonoïden

Omdat veenbessensap flavonoïden bevat, zal het tegelijkertijd de groei van schadelijke cellen afremmen. Dat is de reden waarom natuurlijk veenbessensap de groei van tumoren vermindert en de verspreiding van kanker vertraagt.

Het vermindert het optreden van gaatjes in de tanden

Gaatjes in de tanden

Proanthocyanidine is een chemisch bestanddeel dat je in veenbessen vindt. Het remt de schadelijke bacteriën af die zich gewoonlijk vasthechten aan je tanden. Het vermindert ook de productie van zuur.

Door deze werking van het veenbessensap worden je tanden beschermd tegen tandvleesproblemen. Het beschermt ook tegen een opstapeling van tandplak.

Mondhygiëne

Veenbessensap en een goede mondhygiëne zijn een perfecte combinatie om zorg te dragen voor de gezondheid van de mond. Je moet alleen onthouden dat het niet werkt als je verwerkte sappen drinkt, want in dit soort dranken is het suikergehalte meestal te hoog.

Het versterkt de botten en de tanden

Veenbessensap bevat een grote hoeveelheid calcium. Denk hieraan als je problemen hebt met osteoporose. Het is een goed idee om elke dag een half glas van dit sap te drinken.

Vele bedrijven die dit sap maken, voegen meestal calcium toe. Als je beslist om deze merken te drinken, dan raden we je aan om te kiezen voor de versie met de minste hoeveelheid suiker.

Alleen natuurlijke suikers

Het kan verleidelijk zijn om deze natuurlijke sappen te laten vallen omwille van de suiker die ze bevatten, maar probeer toch niet te vergeten dat een beetje sap je voldoende calcium verschaft om grote schade te voorkomen.

Onthoud dus dat dit sap alleen natuurlijke suikers mag bevatten.

Het verbetert de gezondheid van het hart

Hart

Veenbessensap helpt om het risico op hartziekten te verminderen. Dat is dankzij de grote hoeveelheid flavonoïden.

Deze bestanddelen werken als een antioxidant. Dit vermindert de kans op problemen zoals arteriosclerose. Dat is een ziekte waarbij de slagaders zich vernauwen als gevolg van een opstapeling van lipiden, calcium en cholesterol in het bloed.

Arteriosclerose

Arteriosclerose is gevaarlijk, omdat het de bloedsomloop kan verstoppen. Dit zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsdelen niet de nodige hoeveelheid zuurstof krijgen. Wanneer je de juiste behandeling niet krijgt, kan je uiteindelijk in de problemen komen. Het kan leiden tot hartaanvallen en beroerten.

Dit sap heeft nog andere voordelen. Het reinigt het bloed en verwijdert giftige elementen. Deze zuivering is belangrijk om leverproblemen te voorkomen.

Het bestrijdt zwaarlijvigheid

Te krappe broek

Als je veenbessensap drinkt, dan help je het lichaam om het vet, dat zich door biologische zuren heeft opgestapeld, te verwijderen en af te voeren.

Maar dat betekent niet dat je dit sap kan drinken en kan stoppen met bewegen. Het betekent ook niet dat je geen evenwichtig dieet moet blijven volgen. Het tegendeel is waar.

Een evenwichtig dieet weerhoudt je ervan voortdurend onnodige vetten te eten. Door te bewegen en te trainen, verwijder je de vetten die je al had.

Vet afvoeren

Wat dit sap alleen maar doet, is helpen om het vet dat zich in je lichaam heeft opgestapeld, af te voeren. Op zichzelf zal deze drank er niet voor zorgen dat je die extra kilo’s verliest.

Drink elke dag een half glas veenbessap en leef gezonder

Nu je dit gelezen hebt, verlang je waarschijnlijk naar een glas veenbessensap. Maar het is toch goed om te onthouden dat je voorzichtig moet zijn met de hoeveelheid.

De smaak van dit drankje kan te zoet zijn. Daardoor vinden veel mensen het moeilijk om eraan te wennen. Als dit bij jou het geval is, dan raden we je aan om het in smoothies te gebruiken of om het aan te lengen met water.

Als je de frisdranken niet kan opgeven, omdat je het koolzuur mist, probeer dan eens dit recept:

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 2 koppen veenbessap
  • 1/2 kop bruisend water
  • IJsblokjes naar smaak

Hoe maak je het klaar?

  • Meng alle ingrediënten goed. Je zal merken dat het resultaat heel verfrissend is. Het is bovendien veel gezonder dan wat je gewoonlijk drinkt.
  • Je kan de hoeveelheid sap vermeerderen of verminderen om de zoetheid van het drankje aan jouw smaak aan te passen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pappas, E., & Schaich, K. M. (2009). Phytochemicals of cranberries and cranberry products: Characterization, potential health effects, and processing stability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(9), 741–781. https://doi.org/10.1080/10408390802145377
  • Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., … Blumberg, J. (2019). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition58(3), 1223–1235. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1643-z
  • Philip N, Walsh LJ. Cranberry Polyphenols: Natural Weapons against Dental Caries. Dent J (Basel). 2019;7(1):20. Published 2019 Mar 1. doi:10.3390/dj7010020
  • Blumberg JB, Camesano TA, Cassidy A, et al. Cranberries and their bioactive constituents in human health. Adv Nutr. 2013;4(6):618–632. Published 2013 Nov 6. doi:10.3945/an.113.004473

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.