Je lichaam voortdurend ontgiften

Terugkerende gezondheidsproblemen kunnen een teken zijn dat jouw lichaam behoefte heeft aan ontgifting.
Je lichaam voortdurend ontgiften
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je lichaam voortdurend ontgiften: is dat echt nodig? Het menselijk lichaam is enorm intelligent en weet precies wanneer het iets nodig heeft. Je lichaam zal er dan om vragen. Als je merkt dat je bepaalde voedingsstoffen mist of als je lichaam moet ontgiften, dan laat je lichaam het je weten.

Wanneer je plotselinge hoofdpijn, constipatie, extreme vermoeidheid en andere zeer ongebruikelijke symptomen hebt, is het belangrijk om daar extra aandacht aan te besteden. Je lichaam schreeuwt mogelijk om ontgifting.

Normaal gesproken zou er om de 2 of 3 maanden een ontgifting moeten plaatsvinden om je lichaam te reinigen van alle gifstoffen die je gedurende die maanden hebt binnengekregen. Het is echter een veel beter idee om je lichaam voortdurend ontgift te houden.

Vandaag vertellen wij jou hoe je dit kan doen op de meest natuurlijke en gezonde manieren die mogelijk zijn.

Wanneer moet je je lichaam ontgiften?

Je lichaam voortdurend ontgiften

Over het algemeen is het heel belangrijk dat je rekening houdt met de symptomen die je hebt en de frequentie ervan. Afhankelijk van hoe vaak deze symptomen terugkeren, is het een goed idee om na te denken over een ontgifting.

Ontgift je lichaam als je symptomen hebt zoals hieronder beschreven:

 • Constipatie: chronische constipatie betekent dat er iets niet klopt in je spijsverteringsstelsel. Als dit bij jou het geval is, verhoog dan je vocht- en vezelinname en breng veranderingen aan in de rest van je dieet. Als er daarna nog geen verbetering is, dan is de beste optie om te kiezen voor ontgiftende sappen.
 • Vermoeidheid: een teveel aan gifstoffen in je dikke darm en in je maag kan de oorzaak zijn van vermoeidheid (die extra vermoeidheid die je ‘s ochtends voelt, ondanks een goede nachtrust). Het ontgiften van een aantal organen, waaronder de lever, zal je niet alleen helpen om je lichter te voelen, maar ook minder vermoeid.
 • Slapeloosheid: melatonine is voor je lichaam de indicator dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer er echter teveel gifstoffen in je lichaam aanwezig zijn, neemt de productie van melatonine af. Dit kan ervoor zorgen dat we tot in de late uurtjes opblijven, of soms veel eerder wakker worden dan de bedoeling is.
 • Hoofdpijn: hoofdpijn is een duidelijke aanwijzing dat er iets niet klopt in je lichaam. Bovendien: als hoofdpijn bij jou een veelvoorkomend fenomeen is, dan is het voor jou belangrijk om een ontgifting te overwegen.

Je lichaam voortdurend ontgiften: hoe doe je dat?

De meest effectieve manier om het lichaam te ontgiften, is door voedingsmiddelen te consumeren die gifstoffen uit je lichaam helpen verwijderen. Daarom is een uitgebalanceerd dieet met de volgende ingrediënten de beste optie om je lichaam te reinigen.

 • Veenbessen zijn een bron van antioxidanten. Ze helpen bij het remmen van ontstekingen en (wat de nieren betreft) ze zijn uitstekend om urineweginfecties zoals cystitis te bestrijden.
 • Citroen: dankzij het hoge gehalte aan vitamine C is citroen ideaal om de lever te reinigen en algemene gifstoffen te verwijderen uit het lichaam.
 • Bieten zijn uitstekend voor het reinigen en zuiveren van het bloed.

Een geweldige manier om deze voedingsmiddelen te consumeren is in de vorm van sappen of smoothies, die je ongeveer 2 à 3 keer per week kan nemen. Dit zal je helpen om je lichaam vrij te houden van gifstoffen.

1. Je lichaam voortdurend ontgiften: citrussap

Je lichaam voortdurend ontgiften met fruit

Dankzij de hoge concentratie van vitaminen A, C en mineralen, zoals kalium en calcium, staan citroenen erom bekend dat ze vochtretentie helpen voorkomen. Echter, de sleutel tot het succes van deze sappen is om ze gedurende een hele maand te consumeren, waarna je resultaten zal zien.

Ingrediënten

 • 1 citroen
 • 3 sinaasappels
 • 1 handjevol spinazie
 • ½ kop (80 g) papaja

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een blender en mix tot ze goed gemengd zijn. Als je wilt kan je het sap naderhand nog zeven.

2. Je lichaam voortdurend ontgiften: sap om de darm aan te pakken

Een darmstelsel zonder gifstoffen is erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam in het algemeen. Dit sap is ideaal om de darmen schoon te maken en daarom ook om constipatie te bestrijden.

Ingrediënten

 • 1 peer
 • 1 rode appel
 • ¼ kopje (60 g) venkel
 • 1 kop (250 ml) water

Bereiding

Verwijder de schil (indien gewenst) van de appel en peer. Snijd ze in blokjes en meng ze met de venkel en het water in de blender. Drink dagelijks tijdens of na de lunch.

3. Je lichaam voortdurend ontgiften: sap voor het bestrijden van hoofdpijn

Je lichaam voortdurend ontgiften

Ananas is een uitstekend diureticum en een geweldige bron van vezels, waardoor het een vrucht is die geschikt is om migraine en hoofdpijn te bestrijden. Het regelmatig drinken van dit sapje zal jou helpen om je lichaam voortdurend te ontgiften.

Ingrediënten

 • 3 plakjes ananas
 • 1 eetlepel (15 g) quinoa
 • 1 kop (250 ml) water

Bereiding

Laat een eetlepel quinoa in water weken en laat het een nacht staan. Voeg de quinoa na het weken toe aan de blender met de ananas en mix. Je kunt het mengsel daarna nog door een zeef gieten als je dat wilt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
 • Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017 Jun;39(6):559-565. doi: 10.1080/01616412.2017.1315864. Epub 2017 May 1. PMID: 28460563.
 • Kaczmarczyk MM, Miller MJ, Freund GG. The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Metabolism. 2012 Aug;61(8):1058-66. doi: 10.1016/j.metabol.2012.01.017. Epub 2012 Mar 7. PMID: 22401879; PMCID: PMC3399949.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.