3 cholesterolverlagende middelen met haver

Misschien geldt dit voor jou: je hebt onlangs een bloedtest laten afnemen, waarna je dokter je erop heeft gewezen dat je last hebt van hoog cholesterol. Wat kun je doen?
cholesterolverlagende middelen

Ten eerste zou je moeten weten dat LDL, de wetenschappelijke naam voor slecht cholesterol, twee oorzaken kent: een slecht dieet en genetische factoren die ervoor zorgen dat sommige mensen aanleg hebben om het schadelijke LDL in het lichaamsweefsel en bloedplasma op te slaan.

Om LDL te verlagen, heeft je arts je wellicht een bepaald medicijn voorgeschreven. Het aanhouden van een gebalanceerd dieet en dagelijkse lichaamsbeweging zullen echter ook helpen je cholesterolgehalte te verlagen tot een geschikt en gezond niveau.

In dit artikel willen we je hierbij helpen door drie makkelijk te maken middelen met haver te delen die kunnen helpen cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen!

Waarom kan haver helpen mijn cholesterolgehalte te verlagen?

Zoals je misschien wel al weet, wordt haver gezien als ‘superfood’ en een dagelijkse bron die we allemaal tot ons zouden moeten nemen om voor onze gezondheid te zorgen. Haver is goed voor het hart, kan helpen ons gewicht te reguleren, onze spijsvertering te verbeteren, constipatie te voorkomen… Een natuurlijke schat die al sinds de oudheid gebruikt wordt en die de moderne geneeskunde al jaren ondersteunt.

De Mayo Clinic voerde een interessante studie uit waarin de geweldige voordelen die haver biedt om het gehalte van zogenaamd slecht cholesterol te verlagen precies werden uitgelegd. Wij doen ook een poging:

 • Haver bevat oplosbare vezels die rijk zijn aan lipoproteïnen en het lichaam helpen de dichtheid van LDL (slecht cholesterol) te verminderen.
 • Deze vezelsoort kan ook worden gevonden in bijvoorbeeld appels, waarvan de kracht om slecht cholesterol te verlagen welbekend is.
 • Er is echter nog een aspect dat je niet moet vergeten: niet alle voedingsmiddelen die haver bevatten zullen je helpen je cholesterolgehalte te verlagen. Een voorbeeld? Havermoutkoekjes, die in plaats van behulpzaam juist schadelijk kunnen zijn door de grote hoeveelheid suiker en verzadigde vetten die ze bevatten. Vermijd deze dus! Het is vele malen beter om natuurlijke haver te eten. 

Manieren om haver te consumeren om je cholesterol te verlagen

1. Haver met groene appel en kaneel

Haver met Groene Appel

Ingrediënten

 • 100 gram havermout
 • Een groene appel
 • Een glas water (200 ml)
 • Een klein beetje gemalen kaneel

Instructies

 • Begin met het wassen van de appel en deze in stukjes te snijden. Je hoeft de appel niet te schillen; de schil bevat namelijk juist de meeste heilzame eigenschappen die zullen helpen je cholesterol te verlagen.
 • Breng nu het glas water aan de kook samen met de havermout totdat dit helemaal is doorgekookt. Erg simpel.
 • Na ongeveer tien minuten voeg je de stukjes appel toe en laat je alles samen nog twintig minuten doorkoken. Wanneer de appel helemaal zacht is, zet je het vuur uit.
 • De volgende stap? Giet het mengsel over in de blender en mix het geheel tot het helemaal glad is. Voordat je het mengsel drinkt, strooi je er wat gemalen kaneel overheen. Dit is een geweldige optie voor het ontbijt.

2. Haver met peer

Haver met Peer

Ingrediënten

 • Een peer
 • 100 gram havermout
 • Een glas water
 • 20 gram honing

Instructies

Dit recept is ideaal voor bij het ontbijt of, als je wilt, het avondeten. Om het te maken, begin je door het glas water in een pannetje te verwarmen om vervolgens de havermout toe te voegen zodat deze kan worden gekookt. Wanneer de havermout dik en plakkerig genoeg is, voeg je een eetlepel honing toe om het geheel wat meer smaak te geven.

Vervolgens was je de peer en snijd je deze in kleine stukjes (laat de schil zitten). Ook peren zijn ideaal om cholesterol tegen te gaan en in combinatie met haver worden de voordelen nog krachtiger. Doe de havermout in je favoriete kom en voeg de stukjes peer toe. Dit is echt heerlijk en je ontbijt zal ook nog eens voedzaam en gezond zijn. Probeer het eens!

3. Haver met pruimen

Fruitsmoothies met Haver

Ingrediënten

 • 100 gram havermout
 • 2 pruimen
 • 3 walnoten
 • Een glas water

Instructies

 • Vergeet niet dat de drie beste vruchten om slecht cholesterol tegen te gaan appels, peren en pruimen zijn. Na deze bieden aardbeien, bosbessen, kiwi’s en druiven echter ook veel voordelen. Om slecht cholesterol te verlagen kun je dus elke combinatie maken die je wilt wanneer je ’s ochtends je havermout bereidt.
 • In dit geval begin je door de havermout te koken. Breng het water aan de kook en voeg hier de havermout aan toe. Terwijl de havermout staat te koken, pel je de pruimen en verwijder je de pit. Hak de walnoten in stukjes en zet ze aan de kant voor later gebruik.
 • Zodra de havermout gekookt is, giet je deze over in je favoriete kom en voeg je de walnoten en pruimen toe. Dit ontbijt is een authentiek middel om hoog cholesterol tegen te gaan. Bovendien kan het helpen je taille slank te houden en zorgt het ervoor dat je elke dag op een voedzame manier begint.

Vergeet niet om naast deze cholesterolverlagende middelen ook gedurende de rest van de dag goed te eten en dagelijks een beetje lichaamsbeweging te doen. Zoals we wel vaker hebben aangeraden in onze andere artikelen, is het al voldoende om dagelijks dertig minuten te wandelen. Wanneer je dit samen met een vriend(in) of je geliefde doet, zal het zelfs nog aangenamer zijn. Begin vanaf vandaag wat beter voor je gezondheid te zorgen!