11 voordelen van haver

De dagelijkse consumptie van haver verlaagt de cholesterol, reguleert spijsverteringsprocessen en levert ons een grote hoeveelheid vezels.
11 voordelen van haver
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Haver is een graan dat rijk is aan proteïnen, onverzadigde vetten en vitamine B. Het heeft dus een ontzettend hoge concentratie van vitaminen en mineralen.

De bevorderende eigenschappen voor de huid zijn erg bekend, net zoals de kwaliteiten om de darmbeweging te reguleren. De voordelen van haver zijn dus talrijk en bijna iedereen kan er wel van genieten.

Haver wordt al meer dan 4000 jaar gegeten. In de oudheid werd het gezien als een voedingsmiddel voor de lagere klassen, maar dit is inmiddels veranderd. Dat komt door alle bevorderlijke eigenschappen waar het nu om bekend staat.

Om deze reden is haver toevoegen aan elke soort maaltijd (of dat nu ontbijt, snacks, of wat dan ook zijn) een geweldige gewoonte om je te helpen gezond te blijven.

Manieren om haver te eten

Er zijn veel verschillende manier waarop je haver toe kunt toevoegen aan je dieet. Het wordt echter voornamelijk op twee manieren geconsumeerd: als havervlokken of als zemelen. Het primaire verschil tussen de twee is het proces waarop de twee varianten gemaakt worden.

Haver

Volkoren haver is het vers gesneden deel van het graan, gepeld en geroosterd. Om havervlokken te maken wordt de volkoren graan geschild en in kleinere stukjes gesneden en tot slot versneden om vlokken te vormen. Bij haverzemelen wordt de volkoren haver vermalen, zonder maar iets te verwijderen van het graan.

Als gevolg bestaan haverzemelen voornamelijk uit de buitenste laag van het graan, wat inhoudt dat het meer proteïnen en minder koolhydraten dan havermout bevat.

Over het algemeen eet men liever haverzemelen, omdat het meer voedingsstoffen bevat, en dan vooral vezels. Er is echter geen bewijs dat dit alternatief significant beter voor je gezondheid is dan de andere variant.

Als je ze dagelijks eet, zullen beide soorten je helpen om je cholesterol te verlagen en de spijsvertering te reguleren. Ze zijn hoe dan ook allebei een rijke bron van vezels.

Bestandsdelen van haver

Haver bevat een overvloed aan proteïnen en koolhydraten, gezonde vetten (onverzadigd vet en linolzuur), vitaminen, mineralen en spoorelementen. Deze eigenschappen maken dit graan een rijke bron van energie. Daardoor vermijd je het gevoel van vermoeidheid dat veroorzaakt kan worden door lage glucosewaarden.

Dit graan is een uitstekende bron van verschillende soorten vitamine B, vitamine A, vitamine E en vitamine D. Het bevat ook mineralen, zoals calcium, dat osteoporose voorkomt.

Het is rijk aan ijzer, dat helpt om zuurstof naar de lichaamsweefsels te brengen. Naast dit alles biedt haver ook zink, wat een erg belangrijke rol speelt bij het functioneren van insuline.

Nog een eigenschap van haver is dat het voor 25% uit proteïnen bestaat, wat meer dan elke andere soort graan is. Zo heeft haver bijvoorbeeld een vergelijkbare hoeveelheid proteïnen als vlees, melk en eierenOp deze manier gebruikt ons lichaam de proteïnen van haver om onze spieren te vormen en te behouden.

Yoghurt met haver en perzik

De schil van haver bevat zes van de acht essentiële aminozuren, namelijk: isoleucine, leucine, lysine, methionine en fenylalanine. Deze helpen om slechte cholesterol, ofwel LDL, te verwijderen.

Gezondheidsvoordelen van haver

Ze stimuleren ook de lever om meer lecithine te produceren, wat helpt om zware metalen uit het lichaam te zuiveren. Dit maakt het meest complete graan dat beschikbaar is. In vergelijking: tarwe bevat maar één essentieel aminozuur en gerst en rogge geen.

Daarnaast absorberen de beta-glucanen die in dit voedsel zitten cholesterol en galzuren in de darmen. Dit helpt om te voorkomen dat schadelijke componenten in het lichaam terechtkomen en zorgt dat ze op een natuurlijke manier geëlimineerd worden.

Het heeft ook eigenschappen die bevorderlijk voor de huid zijn. Je kunt het daarom wel eens vinden in verschillende crèmes, zalven en zepen om je huid mee te exfoliëren en bevochtigen.

Daarnaast kan het nemen van een bad met dit graan gebruikt worden om verschillende ziektes, infecties en huidirritaties te bestrijden of voorkomen. Dit komt vanwege de verzachtende eigenschappen die haver heeft. Het kan bovendien gebruikt worden als een erg effectief huismiddel om herpes en waterpokken te bestrijden.

Tot slot heeft dit graan een hoop vezels (vooral haverzemelen), wat helpt om het darmkanaal te reguleren en cholesterol te verlagen. Vanwege dit feit is het niet alleen een effectief middel tegen constipatie, maar vermindert het ook galzuur door de toxische capaciteit hiervan te verminderen.

De 11 voordelen van haver voor je gezondheid

Haver is ook wel bekend als de koningin van de granen vanwege de vele natuurlijke gezondheidsvoordelen, vitaminen en mineralen. Hieronder hebben we elf manieren opgenoemd waarop haver helpt om het functioneren van je lichaam te verbeteren.

Het reguleert het spijsverteringsstelsel

Spijsvertering

Vanwege de goede hoeveelheid oplosbare vezels helpt haver om voedsel te verteren en het spijsverteringsstelsel te reguleren.

Haver eten voorkomt constipatie en bevordert de darmbeweging. Daarnaast helpt een glas water met een theelepel havermout om brandend maagzuur te verlichten.

Het verlaagt de cholesterol

Dagelijks volkoren granen eten is een goede manier om de triglyceridenwaarden en slechte cholesterol in het bloed te verminderen. Dankzij de linolzuur en vezels die het bevat, helpt haver om te voorkomen dat cholesterol door de darmen gaat.

Tegelijkertijd zouden de vezels ook de vetafzettingen die ophopen op de wanden van de slagaders bestrijden. Dit alles helpt om het lichaam te beschermen tegen de ontwikkeling van een hoge bloeddruk, een hartaanval of andere hartproblemen.

Het houdt de bloedsuikerspiegel onder controle

Alvleesklier diabetes

Haver wordt sterk aanbevolen voor diabetici, aangezien de oplosbare vezels de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Omdat het de absorptie van suiker in de darmen vermindert, verlaagt het ook de bloeddruk.

Het is belangrijk om op te merken dat in tegenstelling tot andere granen, dit graan meer koolhydraten bevat dan andere soorten.

Het regenereert weefsels

Aangezien het rijk is aan proteïnen, zorgt het eten van haver ervoor dat de productie en ontwikkeling van nieuwe weefsels in het lichaam bevorderd wordt.

Het voorkomt kanker

Kanker

Net als andere granen bevat haver voldoende fytochemicaliën, wat plantaardige chemicaliën zijn die onder andere kunnen helpen om kanker te voorkomen. Fyto-oestrogenen en lignanen in dit graan zijn gekoppeld aan een verminderd risico op hormonen die gerelateerd zijn aan borstkanker.

Het bevorderlijke effect van de fotochemische componenten van haver om andere kankers zoals endometrium-, eierstok- en prostaatkanker te voorkomen, wordt momenteel nog onderzocht.

Het verzadigt je

Een ontbijt met haver geeft je lichaam langer een verzadigd gevoel dan met granen en melk. Dit komt omdat het koolhydraten bevat die langzaam geabsorbeerd worden, wat langer voor een verzadigd gevoel zorgt en zorgt voor een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Het bevat veel calcium

Botten

Haver bevat een behoorlijke hoeveelheid calcium, wat helpt om demineralisatie van de botten te voorkomen.

Het is bevorderlijk voor de huid

De vlokken van dit graan hebben een krachtig reinigend effect op de huid. Het absorbeert vuil en afval dat opgehoopt zit in de poriën, waardoor het een diepe reiniging biedt.

Op deze manier wordt het een natuurlijke manier om de pH van de huid in balans te houden zonder sterke chemicaliën te gebruiken. Daarnaast zijn de oliën die in haver zitten geweldig om uitdroging van de huid te voorkomen.

Het gebruik van haver op deze manier kan eveneens erg ontspannend zijn (net zoals een gezichtsmasker dat vaak is). Daardoor kan het je helpen om in slaap te vallen.

Het kan je helpen om gewicht te verliezen

Buikvet

Dagelijks haver tijdens het ontbijt eten kan helpen je gewicht onder controle te houden en geleidelijk aan gewicht te verliezen.

Je kunt havermout of havervlokken met een glas melk of gemengd met yoghurt eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 eetlepels, zodat we niet de aanbevolen hoeveelheid calorieën overschrijden.

Het bevat vitamine B-complex

Vitaminen zoals B1 en B2 zijn essentieel voor het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Ongeveer 100 gram haver voldoet voor 40% aan de dagelijkse hoeveelheid vitamine B1.

Het is goed voor de schildklier

Schildklierafwijking

Haver eten helpt om hypothyreoïdie te voorkomen omdat het jodium bevat. Dat is een mineraal dat de schildklier helpt om goed te functioneren.

Iedereen kan het eten. Het is van nature glutenvrij. Je moet wel goed opletten of op de verpakking vermeld staat dat het misschien in contact is gekomen met gluten(sporen).

Er zijn in ieder geval geen slechte effecten vastgesteld en ook geen tegenstrijdige berichten beschreven over het eten van haver als je de juiste en aanbevolen doseringen aanhoudt. Het is echter mogelijk dat een kleine groep hier allergisch is.

Ontbijtrecept

Je hebt het volgende nodig om een verrukkelijke en unieke kom met haver te maken om de dag te starten:

 • 1/2 kopje haver
 • 6 amandelen
 • 2 walnoten
 • Honing
 • 1 theelepel rozijnen
 • Kaneel, kardemom, gemberpoeder (optioneel, maar sterk aanbevolen)

Hoe maak je het

 • Laat de haver een nacht weken. Giet het de volgende dag af en doe de het in een pan met een half kopje vers water.
 • Voeg kaneel, kardemom en een snufje gemberpoeder toe terwijl het kookt.
 • Voeg een beetje meer water toe als het dik begint te worden. Zo voorkom je dat het aan elkaar blijft plakken.
 • Je kunt de het zoeten met een beetje honing naar smaak. Voeg vervolgens de rozijnen, gesneden amandelen en walnoten toe en het is klaar.
 • Je kunt ook cacaopoeder, gedroogde of verse bosbessen, stukjes banaan, jam, enzovoorts toevoegen. Experimenteer een beetje!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fulgoni VL 3rd, Brauchla M, Fleige L, Chu Y. Oatmeal-Containing Breakfast is Associated with Better Diet Quality and Higher Intake of Key Food Groups and Nutrients Compared to Other Breakfasts in Children. Nutrients. 2019;11(5):964. Published 2019 Apr 27. doi:10.3390/nu11050964
 • Klose, C., & Arendt, E. K. (2012). Proteins in Oats; their Synthesis and Changes during Germination: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.504902
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 2016;8(2):68. Published 2016 Jan 27. doi:10.3390/nu8020068
 • Tai V, Leung W, Grey A, Reid IR, Bolland MJ. Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2015;351:h4183. Published 2015 Sep 29. doi:10.1136/bmj.h4183
 • Thies, F., Masson, L. F., Boffetta, P., & Kris-Etherton, P. (2014). Oats and bowel disease: A systematic literature review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114514002293
 • Thongoun, P., Pavadhgul, P., Bumrungpert, A., Satitvipawee, P., Harjani, Y., & Kurilich, A. (2013). Effect of oat consumption on lipid profiles in hypercholesterolemic adults. Journal of the Medical Association of Thailand = Chotmaihet Thangphaet.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.