Hoe je je huid stralend kunt houden

De huid is ons grootste orgaan en wordt tegelijkertijd voortdurend blootgesteld aan vele factoren die de schoonheid en gezondheid ervan negatief kunnen beïnvloeden.
Hoe je je huid stralend kunt houden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dankzij factoren zoals het klimaat en slechte eetgewoontes, wordt de huid vaak gevoeliger en heeft deze meer zorg nodig. Maar we willen allemaal onze huid stralend houden, zodat deze er supergezond en vitaal uit zal zien.

We kunnen op elk moment in ons leven beginnen met het verzorgen van onze huid, ongeacht hoe oud we zijn. Er bestaan veel alternatieven die je huid gladder en stralender maken. Lees dus hieronder hoe je je huid stralend maakt.

Hoe je je huid stralend kunt houden

1. Gebruik zonnebrandcrème

Het is van essentieel belang dat je je huid iedere dag beschermt tegen UV-stralen, en daarom is het aangeraden om dagelijks een zonnebrandcrème met tenminste factor 30 aan te brengen op de huid.

2. Gebalanceerd dieet

Wat je eet bepaalt in grote mate je algehele gezondheid en dus ook de gezondheid van je huid. Het is belangrijk om verse groenten en fruit te eten en producten die rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Dit zal namelijk zorgen voor een stevige en stralende huid en bijdragen aan het celregeneratieproces.

3. Slaap

Dit is het beste medicijn om een gezond uitziende en stralende huid te krijgen. Slaap is essentieel, omdat tijdens het slapen de celactivatie zijn piek bereikt en er tot wel drie keer meer cellen worden geactiveerd dan gedurende de dag.

Zo kunnen beschadigde huidcellen worden hersteld. Aanbevolen wordt om minstens 8 uur per dag te slapen.

4. Reiniging

Je huid wordt elke dag blootgesteld aan vervuilende stoffen van buitenaf (denk aan wind, stof en cosmetica) die de poriën kunnen verstoppen en de celregeneratie kunnen aantasten.

Daarom is het belangrijk om je huid dagelijks te reinigen. Doe dit bij voorkeur voor het slapengaan, zodat je de make-up en andere onzuiverheden die de gezondheid van je huid kunnen aantasten, verwijdert.

5. Hydratatie

Om je huid stralend en egaal te krijgen, is het erg belangrijk dat je je huid goed hydrateert. Om deze reden zijn er veel verschillende crèmes en producten op de markt gebracht, die ook nog andere voordelen met zich meebrengen.

Je kunt je huid ook hydrateren door zelf thuis vochtinbrengende maskers en crèmes te maken, die gebaseerd zijn op natuurlijke producten.

6. Gezonde gewoontes

Een goed trainingsschema (waar je je aan houdt!) en het vermijden van slechte gewoontes zoals alcohol, drugs en roken zijn van belang voor de gezondheid van je huid.

Slechte gewoontes kunnen onder andere irritaties, allergieën, onbalans van de pH-waarde en droogheid veroorzaken.

Exfoliatie

Er bestaan veel verschillende manieren om je huid te exfoliëren en daarmee te ontdoen van onzuiverheden. Het doen van een peeling ondersteunt celregeneratie en verwijdert dode huidcellen. Zo kunnen we de huid revitaliseren en wordt de huid bovendien voorzien van extra zuurstof.

Net als bij vochtinbrengende crèmes, bestaan er veel exfoliërende producten op de markt. Er bestaan natuurlijk ook veel natuurlijke alternatieven die je gemakkelijk thuis kunt maken en die helemaal niet zo veel kosten.

Natuurlijke exfolianten om de huid te revitaliseren

Banaan en suiker

banaan

Deze olievrije exfoliërende scrub is ideaal voor een vettige huid.

Wat je nodig hebt:

  • 1 rijpe banaan
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • Een kom

Wat je moet doen:

Doe de banaan en suiker in de kom en meng vervolgens de twee ingrediënten goed met elkaar. Breng het mengsel aan op de huid wanneer je onder de douche staat. Als je specifiek je gezichtshuid wilt exfoliëren, laat dan de suiker achterwege en gebruik alleen de banaan.

Grove suiker en olie

suiker

Doordat deze exfoliant een grote hoeveelheid olie bevat, is het vooral geschikt voor mensen met een droge en gevoelige huid.

Wat je nodig hebt:

  • 4 eetlepels grove bruine suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 20 druppels etherische olie naar keuze

Wat je moet doen:

Vermeng in een schone kom alle ingrediënten met elkaar en breng het mengsel vervolgens aan op de huid. Masseer het mengsel in de huid door het maken van kleine ronde bewegingen met de vingers en verwijder de exfoliant vervolgens met warm water.

Kokos en bruine suiker

kokos-olie

Deze exfoliant is ideaal voor een droge en doffe huid. Het zorgt ervoor dat de vitaliteit van de huid hersteld wordt huid en er daardoor stralend uit gaat zien.

Wat je nodig hebt:

  • een theelepel vanille-extract
  • een kop kokosolie
  • een kop bruine suiker

Wat je moet doen:

Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en breng het vervolgens aan op de huid door het met kleine ronde bewegingen zachtjes in te masseren. Verwijder daarna de exfoliant met warm water.

Mocht er wat van het mengsel overblijven, dan kun je dit in een glazen pot bewaren op kamertemperatuur. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.