De beste peelings voor jouw huidtype

Ons huidtype bepaalt welke type peeling we moeten gebruiken. Vermijd echter de chemische peelings en kies voor de natuurlijke alternatieven.
De beste peelings voor jouw huidtype
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 02 juni, 2018

Een correct gebruik van de beste peelings kan je huid enorm vooruit helpen. Het is een simpele gewoonte die de regeneratie van onze huid verbetert. Het houdt onze huid immers stevig en stralend, terwijl het de onvolmaaktheden verwijderd.

In dit artikel zullen we je helpen met het vinden wat voor jou de beste peeling is. Alle peelings zijn zelfgemaakt van natuurlijke ingrediënten en geschikt voor jouw huidtype.

Voorbeelden van de beste peelings

We moeten een onderscheid maken tussen twee types peelings:

 • Mechanische peeling: deze peelings worden gekenmerkt door hun korrelige structuur. Hierdoor elimineren ze de dode cellen wanneer ze in de huid gescrubd worden.
  • Je kan ze zelfstandig gebruiken of mixen met een smeuïger ingrediënt zoals bijvoorbeeld aloëveragel of plantaardige oliën.
 • Chemische peeling: deze peelings halen hun werking uit zuren. In deze categorie zijn de smeuïgste en natuurlijke peelings die gemaakt worden van fruit en plantaardige enzymen.
  • Om deze peelings te gebruiken smeer je ze op de huid, laat ze vervolgens drogen en reinig je de huid tenslotte met water.

Beide types zijn effectief en bieden verschillende alternatieven voor verschillende soorten huid.

We raden af om onnatuurlijke chemische peelings te gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Hieronder vallen dus de conventionele cosmetische producten.

De reden waarom je deze beter niet kunt kopen is omdat deze op de lange duur gevaarlijk kunnen zijn voor je huid. Bovendien kunnen ze slecht zijn voor de natuur, aangezien velen niet ontbinden.

De beste peelings voor elk type huid

Als je verder leest zal je ontdekken wat de beste peelings zijn voor jouw huid. Je kan trouwens elke week peelen. Als je een gevoelige huid hebt is het beter om dit elke twee weken te doen.

Droge huid

Peelings helpen tegen droge huid

Een droge huid heeft dagelijks behoefte aan een diepe hydratatie, zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Op die manier vermijd je uitdroging en rimpels die op jonge leeftijd te voorschijn komen. Normaal gezien is een droge huid een mooie huid, maar je moet er goed voor zorgen, zodat ze niet beschadigd geraakt.

Het is dan ook heel belangrijk om de juiste peeling te kiezen. Een verkeerde keuze, wat in dit geval de meerderheid van de peelings zijn, kan er immers toe leiden dat je gezicht nog meer uitdroogt.

We raden dan ook aan om gebruik te maken van een enzymenpeeling die niet te agressief is zoals ananas.

 • Je kan een schijfje gebruiken, of zelfs het binnenste van de schil nadat je de ananas geschild hebt.
 • Het is mogelijk dat je wat jeuk ervaart als je sneetjes of open poriën hebt.

Vettige huid

Voor mensen met een vettige huid is het aan te raden om eens per week een van de beste peelings voor jouw huid te gebruiken. Doe dit eveneens als je hier niet onmiddellijk effect van ondervindt. Het zal er voor zorgen dat je huid zacht blijft en zal het glimmen tegen gaan.

 • De beste peeling om het vet tegen te gaan is een peeling met zeezout. Wanneer het om de huid gaat, raden we in dit geval het gebruik van zout aan met fijne korrels.
 • Het zout reinigt diep in de huid, terwijl het tevens je huid voorziet van mineralen en sporenelementen.

Gemengde huid

Zeezout is goed tegen vettige huid

Gemende huidtypes, die gekenmerkt worden door droge en vettige zones, hebben een neutrale peeling nodig. Deze zal helpen om de vetten van je huid in balans te houden zonder je huid uit te drogen.

 • Het beste product hiervoor is suiker. Je kan hiervoor fijne pure rietsuiker gebruiken. Eventueel kun je dit ook mengen met enkele druppels extra vierge kokosolie als je dat wilt.

Gevoelige huid

De behandeling van de gevoelige huid is gelijk aan de behandeling van de droge huid. Deze huid heeft behoefte aan regelmatige peelings, maar niet te dikwijls. Je moet hierbij wel gebruik maken van de juiste producten.

 • In dit geval zullen we voor een andere enzymen peeling kiezen, met dank aan de ongelooflijke eigenschappen die tomaten hebben voor onze huid.
 • Bovendien zijn tomaten trouwens ook heel handig wanneer je huid verbrand is door te lang in de zon te blijven.

Rijpere huid

De beste peelings voor de rijpere huid

De rijpere huid heeft meestal te lijden onder rimpels en donkere plekken. Deze kunnen aangepakt worden met peelings die helpen bij de regeneratie van de externe huidlagen.

Hierdoor kunnen we een stevigere, egalere en glanzende huid krijgen.

 • Om de rijpere huid te peelen raden we aan om druivenpitten te pletten. Deze zijn immers rijk aan reservatrol, wat één van de sterkste antioxidanten is die bestaan.
 • Je kan zelfs gewoon de zaden op je huid laten liggen gedurende enkele minuten. Op die manier kun je ze ook gebruiken als een verjongingsmasker.

Huid met acne

Voor een huid met acne is het aan te raden om te kiezen voor een peeling methode die helpt de pH van de huid te neutraliseren. Eveneens moet deze infecties tegen houden. De oplossing hiervoor kan gevonden worden bij baking soda.

Je kan bovendien enkele druppels etherische tea tree olie toevoegen om de voordelen te vermenigvuldigen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.