7 voedingsmiddelen die je helpen om je bloeddruk te verlagen

Een gebalanceerd dieet kan een grote bijdrage leveren aan het controleren van een hoge bloeddruk. Dat is waarom je bepaalde voeding in je dieet zou moeten opnemen die zal bijdragen aan het verbeteren van je toestand. Leer erover in dit artikel.
7 voedingsmiddelen die je helpen om je bloeddruk te verlagen

Laatste update: 11 februari, 2019

In dit artikel gaan we het hebben over voedingsmiddelen die kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.

Hypertensie is een medische aandoening die ervoor zorgt dat het bloed veel sneller door je slagaders stroomt dan het zou moeten. Er zijn verschillende problemen die dit fenomeen kunnen beïnvloeden en ervoor zorgen dat je bloeddruk stijgt tot potentieel gevaarlijke waarden.

De factoren die het meeste effect op je bloeddruk hebben, zijn onder andere:

 • Constant gestrest zijn
 • Regelmatig rood vlees en voeding met hoge cholesterolwaarden consumeren
 • Roken
 • Alcohol
 • Een sedentaire levensstijl

Aangezien deze aandoening geen overduidelijke symptomen heeft, is het moeilijk om te merken voordat het al te laat is.

Om serieuze problemen te voorkomen, zou je moeten starten met het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dieet.

7 voedingsmiddelen die je helpen om je bloeddruk te verlagen

1. Bananen

Een gemiddeld grote banaan heeft ongeveer 450 gram kalium, wat het een van de krachtigste natuurlijke medicijnen maakt voor het controleren van je bloeddruk. Dat is omdat dit mineraal je lichaam helpt om te controleren hoe zout wordt verwerkt in je lichaam. Zoals je al weet, heeft het eten van te veel zout directe invloed op je bloeddruk.

Naast met het letten op je zoutconsumptie, moet je goed letten op je kaliumwaarden. Een kaliumdeficiëntie kan een natriumonbalans veroorzaken en kan veel lichaamsfuncties beperken.

2. Pompoenpitten

Pompoensoep

Je zult het onder controle houden van je bloeddruk een stuk eenvoudiger vinden als je begint met het eten van pompoenpitten. Dankzij hun hoge zinkwaarden helpen ze bij het omkeren van de effecten van hypertensie.

Wanneer je lichaam niet genoeg zink ontvangt, zullen je slagaders elasticiteit verliezen, wat tot ontsteking zal leiden.

Pompoenpitten smaken ook goed en zijn een geschikte bron van:

Deze werken allemaal als goede ontstekingsremmers, weekmakers en antiparasietremedies.

3. Knoflook

Knoflook

Knoflook zal ongetwijfeld helpen om je bloeddruk onder controle te houden. Het werkt niet alleen als een bloedverdunner, maar helpt ook bij het behandelen van aandoeningen zoals:

 • Slagaderverkalking of arteriosclerose
 • Hartaanvallen
 • Coronaire hartziekte

Dit door de grote hoeveelheden vitamine C, vitamine B6 en mangaan in knoflook.

4. Yoghurt

De consumptie van calcium is erg belangrijk, zowel voor kinderen als volwassenen. Wanneer je regelmatig voeding eet die rijk is aan calcium en de aanbevolen 100 tot 150 milligram binnenkrijgt, zal je je risico op een toename van je bloeddruk verlagen.

Yoghurt voorziet je lichaam van een grote variatie aan voedingsstoffen, inclusief calcium, eiwit, kalium en magnesium. Calcium in het algemeen zal je helpen met het regelen van je bloeddruk, omdat het de pH van je bloed onder controle houdt. Dat houdt je lichaam in een alkalische staat die voorkomt dat je bloeddruk stijgt.

5. Aardappelen

Aardappelen zijn erg gezond als je ze in de juiste hoeveelheden eet en ze op de juiste manier bereidt.

Weet je nog dat we vermeldden hoe belangrijk kalium is wanneer het op de bloeddruk aankomt? Nou, je zou moeten weten dat aardappelen een significante bron van kalium zijn. Dit mineraal zal je dan helpen om je bloeddruk onder controle te houden door het verlagen van je natriumwaarden.

Daarnaast zijn ze rijk aan magnesium. Magnesium doet je stresswaarden afnemen en verbetert je immuunsysteem.

6. Watermeloenpitten

Watermeloenpitten

Mensen hebben de neiging om deze pitten weg te gooien, omdat ze zich niet bewust zijn van hoe goed ze kunnen zijn voor hun gezondheid.

Deze kleine pitjes bevatten curcurbitine, een component die de potentie heeft om de nierfunctie te ondersteunen en om je bloedvaten te verwijden. Dat maakt ze perfect voor het bestrijden van een hoge bloeddruk. Alsof dat nog niet genoeg was, kunnen ze dubbel voordelig zijn als je ook last hebt van artritis.

Doe wat licht geplette watermeloenpitten in een bakje met kokend water, laat het daarna anderhalf uur rusten en eet kleine hoeveelheden gedurende de dag.

We bevelen aan dat je ook leest:
De voordelen van watermeloenpitten

7. Uien

Net als knoflook, hebben uien superkrachten voor je slagaders en je hele lichaam.

Uien helpen om je bloedcirculatie te verbeteren en om hoge cholesterol en hypertensie te bestrijden.

Dit is door hun hoge gehalte aan onder andere:

 • Etherische oliën
 • Vitamines B-complex
 • Vitamine E
 • Vitamine C
 • Mineralen (kalium, magnesium, zwavel, calcium, natrium, fosfor)

Probeer dus om uien toe te voegen aan recepten met een laag vetgehalte. Je kunt ze onderdeel maken van smaakvolle salades, samen met citroen, of in soepen gebruiken.

Houd in je achterhoofd dat je het advies van gezondheidsexperts niet zou moeten vergeten, dus voeg deze voeding altijd toe aan je dieet onder het toezicht van je dokter. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Houston MC. The Importance of potassium in managing hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011;
 • El-Mosallamy AEMK, Sleem AA, Abdel-Salam OME, Shaffie N, Kenawy SA. Antihypertensive and Cardioprotective Effects of Pumpkin Seed Oil. J Med Food. 2012;
 • Ried K, Fakler P. Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance. Integrated Blood Pressure Control. 2014.
 • Buendia JR, Li Y, Hu FB, Cabral HJ, Loring Bradlee M, Quatromoni PA, et al. Long-term yogurt consumption and risk of incident hypertension in adults. J Hypertens. 2018;
 • Kalus U, Pindur G, Jung F, Mayer B, Radtke H, Bachmann K, et al. Influence of the onion as an essential ingredient of the Mediterranean diet on arterial blood pressure and blood fluidity. Arzneimittelforschung. 2000;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.