De voordelen van watermeloenpitten

Wist je dat watermeloenpitten niet alleen kunnen helpen om overtollig vocht te elimineren, maar dat ze ook nog eens rijk zijn aan antioxidanten?
De voordelen van watermeloenpitten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Watermeloen is een heerlijke en verfrissende groente, ja dat lees je goed. Het staat bekend om het hoge gehalte water en antioxidanten die het bevat. Vooral in de zomer is het consumeren van watermeloen een geweldige manier om het lichaam gehydrateerd te houden. Wist je ook dat watermeloenpitten voordelen hebben?

Daarnaast zit watermeloen ook nog eens vol essentiële voedingsstoffen waar je gezondheid aanzienlijk van kan profiteren.

De groente bevat een bestanddeel dat lycopeen genoemd wordt. Lycopeen kan helpen om het lichaam te zuiveren en overtollig vocht te elimineren. Zo veel voordelen voor zo weinig calorieën.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de pitten in watermeloen, die meestal uit worden gespuugd of worden verwijderd met een mesje, ook boordevol voedingsstoffen zitten en een hoop voordelen bieden waar we absoluut van zouden moeten profiteren.

Door watermeloenpitten te gebruiken om een thee van te maken of ze te verwerken in natuurlijke sappen kunnen de pitten helpen om verschillende ziektes te voorkomen en de werking van meerdere belangrijke organen ondersteunen.

Klaar om meer te weten?

Watermeloenpitten hebben een natuurlijke laxerende werking

Slanke Buik

Watermeloenpitten bevatten een hoog gehalte voedingsvezels. Dit is een voedingsstof die de stoelgang reguleert om afvalstoffen te verwijderen. Je kunt deze pitten daarom gebruiken ter vervanging van synthetische laxeermiddelen om constipatie tegen te gaan en de spijsvertering te verbeteren.

Een geweldig diureticum

  • Net als de groente zelf hebben ook de pitten van watermeloen een geweldige vochtafdrijvende werking die kan helpen om overtollig vocht dat door het lichaam wordt vastgehouden te elimineren.
  • Een geneeskrachtige thee van watermeloenpitten is een eeuwenoude remedie die kan helpen om opeengestapelde gif- en afvalstoffen uit de nieren te verwijderen en de vorming van nierstenen te voorkomen.
  • De actieve bestanddelen ondersteunen de werking van je urinewegen en zorgen ervoor dat er meer vocht geëlimineerd wordt, waardoor de groei van bacteriën wordt tegengegaan.
  • Bovendien bevorderen watermeloenpitten de verwijdering van gifstoffen en zware metalen. Hierdoor wordt de kans op het ontwikkelen van ernstige ziektes kleiner.
  • Dankzij het vermogen om het vocht- en zoutgehalte in het lichaam in balans te houden kan het regelmatig consumeren van watermeloenpitten helpen om een hoge bloeddruk onder controle te houden.

Rijk aan antioxidanten

Watermeloenpitten

Hoewel watermeloen rijk is aan lycopeen, bevatten de pitten ook andere belangrijke antioxidanten, zoals magnesium en zink. Deze antioxidanten kunnen helpen om beschadiging veroorzaakt door vrije radicalen onder controle te houden en voorkomen dat gewrichten en botten snel achteruitgaan.

Een goede bron van energie

Het is zo zonde dat de meeste mensen deze pitten altijd weggooien in plaats van ze te gebruiken om hun lichaam te voorzien van energie. Watermeloenpitten bevatten zeer weinig calorieën. Toch kan de hoge energetische waarde helpen om zwakheid en vermoeidheid tegen te gaan.

Mineralen en vezels gaan vermoeidheid tegen. Ze kunnen zo helpen om zowel het lichamelijke als het mentale prestatievermogen te verbeteren.  Hoewel 100 gram watermeloen slechts twintig calorieën bevat, bevat dezelfde hoeveelheid watermeloenpitten gemiddeld maar liefst 555 calorieën.

Natuurlijk is het vrij moeilijk om zo veel gram watermeloenpitten binnen te krijgen. Je gebruikt namelijk maar een paar watermeloenpitten per keer.

Behandeling voor dyslipidemie

Lipiden

Dyslipidemie, of een afwijking in het lipideniveau, is een aandoening die gekenmerkt wordt door een onevenwichtigheid bij de verwerking van lipiden in de bloedbaan. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door een grote hoeveelheid cholesterol in de aderen en een slechte regulatie van triglyceriden.

Aangezien watermeloenpitten rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 en omega 6, kunnen ze helpen om dit probleem onder controle te houden en de bloedbaan te zuiveren.

Hierdoor wordt de kans op aderverkalking of verstopte aderen kleiner.  Je voorkomt tegelijkertijd problemen met de bloedsomloop en de ontwikkeling van hartziekte.

Een heerlijk drankje met watermeloenpitten

Watermeloensap

Dit drankje is hartstikke makkelijk om te maken en kost helemaal niet veel tijd. Hoewel je ook gewoon hele pitten kunt gebruiken, kan het lichaam voedingsstoffen uit gemalen pitten beter absorberen.

Ingrediënten

  • 4 eetlepels watermeloenpitten (40 gram)
  • 1 liter water
  • 1 kop gesneden watermeloen (optioneel)

Bereiding

  • Breng eerst het water op middelhoog vuur aan de kook.
  • Terwijl het water op het vuur staat, vermaal je met een vijzel de watermeloenpitten tot een poeder.
  • Zodra je een fijn poeder hebt, voeg je dit poeder toe aan het kokende water. Laat het water vervolgens nog dertig minuten pruttelen.
  • Na dertig minuten haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel nog een uur staan.
  • Giet het geneeskrachtige water door een zeef over in een kan.
  • Om dit water om te toveren tot een heerlijke drank, mix je het samen met een paar stukjes verse watermeloen nog even in de blender.
  • Bewaar de drank in de koelkast zodat hij lekker koud wordt of voeg er meteen een paar ijsblokjes aan toe.

Consumptie

  • Drink ’s ochtends vroeg op een lege maag een glas en wacht daarna minstens een half uur met je ontbijt.
  • Doe dit voor de beste resultaten elke week twee dagen achter elkaar.
  • Voeg geen suiker of kunstmatige zoetstoffen toe, dit is alleen maar ongezond.
  • Overschrijd de aanbevolen hoeveelheid pitten niet, om negatieve bijwerkingen te voorkomen.

Klaar om aan de slag te gaan? Nu je weet hoe gezond deze pitten zijn, zul je er vast niet meer over peinzen om ze nog in de prullenbak te gooien in plaats van ze te gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.