Mindfulness voor kinderen en jongvolwassenen: is het effectief?

Als we de gewoontes van mindfulness integreren in het dagelijkse leven van onze kinderen, kan het veel aspecten van hun leven en persoonlijkheid ten goede komen.
Mindfulness voor kinderen en jongvolwassenen: is het effectief?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Mindfulness heeft een enorm aantal aanhangers gehad. Dit is een techniek die veel mensen heeft geholpen om zich te ontdoen van een deel van hun stress en angst. Het heeft hen geholpen met het leiden van een veel vollediger en meer bevredigend leven.

Hoe zit het met mindfulness voor kinderen en jongvolwassenen? Kan het hen ook helpen?

Stress

Kinderen worden ook blootgesteld aan veel stress. Misschien kunnen ze later zich de moeite besparen als zij deze oefeningen al op jonge leeftijd leren. Vandaag willen we een aantal voordelen van mindfulness voor kinderen en jonge volwassenen eens nader bekijken.

Mindfulness voor kinderen

Mindfulness voor kinderen

Kinderen zijn een soort sponzen. Hierdoor kunnen ze al op jonge leeftijd deze technieken leren, wat echt geweldige voordelen heeft.

Echter,  wil mindfulness voor kinderen en jonge volwassenen effectief zijn, dan moeten er wat leuke activiteiten in zitten. Dit zal hen dat geven wat we echt voor hen willen om de technieken te begrijpen en te integreren.

Bijenademhaling

Een van de eerste oefeningen kan zijn om hen te leren de ‘bijenadem’ na te doen. Dit bestaat uit het rechtop zitten en aandacht te besteden aan de ademhaling.

 • Van daaruit moeten ze hun oren met hun duimen aantikken, terwijl ze hun handen achter hun hoofd houden.
 • Dan moeten ze hun ogen sluiten en diep ademen. Als ze uitademen, imiteren ze het geluid van bijen: ‘bzzzzzzz’.

De zorgenboom

Een andere van de oefeningen is om het verhaal van de beroemde zorgenboom te vertellen. Dit is de plek waar ze hun zorgen achterlaten, zodat deze niet door hun hoofd blijven spoken. Het zorgt ervoor dat de kinderen vrij zijn van hun zorgen.

Als we hen dit leren om te doen vanaf het moment dat ze klein zijn, kunnen we hen leren om niet rond te lopen met een hoofd vol zorgen. Immers, dit zijn gedachten die nergens toe leiden. Dit zal hen in de toekomst ten goede komen.

Andere oefeningen

Er zijn veel mindfulnessoefeningen die je kunt doen. Je weet wellicht al waar ze uit bestaan. Ze omvatten spellen zoals:

 • De alerte mentale houding
 • Het stille spel
 • Observeer als detectives
 • Let op, wat hoor je?

Ze zijn allemaal zeer effectief als je ze regelmatig doet. Dit kan zowel thuis als op school als een nieuwe gewoonte worden gedaan.

Mindfulness voor jongvolwassenen

Mindfulness voor tieners

Een tiener zijn is moeilijk. Echter, als je mindfulness integreert in het proces van volwassen worden, kan je het een beetje gemakkelijker maken.

Deze technieken zijn ideaal voor tieners. Dit betekent dat ze varianten op de oefeningen voor kinderen die we hebben gezien, kunnen gebruiken. Ze zijn nu in een stadium waarin ze het perfect begrijpen. Dat maakt het gemakkelijker voor hen om de voordelen te begrijpen.

Ook geschikt voor tieners

Het gedachtegoed van mindfulness kan worden doorgegeven aan tieners. Net als andere gewoontes zoals eten, slapen of haren borstelen. Als gevolg hiervan zullen de resultaten op de lange termijn volgen.

 • Dankzij deze techniek krijgen jonge volwassenen meer geduld.
 • Ze zullen leren hoe ze hun emoties beter kunnen beheersen.
 • Plus, ze zullen leren hoe ze hun gedachten kunnen waarnemen zonder deze te veroordelen. Tegelijkertijd zullen ze hun zorgen bij de zorgenboom achterlaten. Het is de beste manier om hen te helpen zich te ontdoen van hun zorgen, angsten, stress over examens, stress over het ervoor zorgen dat de persoon die ze leuk vinden hen op zal merken …
 • Als ze mindfulness gebruiken, kunnen ze zelfs betere cijfers halen.
 • Als gevolg daarvan zullen ze persoonlijk groeien en volwassener worden.

Ondersteuning van ouders

Mindfulness voor ouders en kinderen

Ouders hebben een grote invloed op hun kinderen. Dit is de reden dat het zo vroeg mogelijk met deze techniek starten zeer waardevol is. Het is immers een win-winsituatie voor iedereen! Plus, samen werken aan mindfulness, zal ook een goede gelegenheid zijn om tijd door te brengen met de kinderen. Iedereen kan iets nieuws leren met elkaar.

Onderschat mindfulness niet

Je kunt jezelf en je kinderen veel onnodige conflicten, zorgen en stress besparen. Bovendien zullen jullie allemaal rijper worden en groeien.

Als het toepassen van deze technieken een gewoonte wordt, zal het zeer effectief zijn. Om dit te bereiken heb je wel volharding en geduld nodig. Verwacht niet dat er meteen resultaten te zien zijn.

Gun het toch de tijd

Na een enkele sessie met je kind, zullen zijn of haar cijfers nog niet verbeteren. Ook zal hij/zij nog niet in staat zijn om zijn/haar uitbarstingen van boosheid te beheersen. Dit is alleen mogelijk na verloop van tijd …


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.