Tien negatieve gevolgen die stress kan hebben voor je uiterlijk

Wist je dat een hoop aandoeningen die je uitstraling beïnvloeden verbonden zijn aan stress? Probeer daarom de problemen die mogelijk stress opwekken onder controle te houden om te voorkomen dat je uiterlijk eronder lijdt.
Tien negatieve gevolgen die stress kan hebben voor je uiterlijk

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Stress is een gevoel waarbij er sprake is van zowel lichamelijke als emotionele spanning en kan verschijnen als gevolg van onder andere frustratie, woede en nervositeit. De gevolgen van stress kunnen zich zowel innerlijk als uiterlijk tonen.

In kleine hoeveelheden wordt stress als normaal en zelfs positief gezien, omdat het je kan helpen om gevaarlijke of negatieve situaties te vermijden.

Meestal heeft het echter negatieve gevolgen, omdat het zich ongecontroleerd voordoet en op een manier die ervoor kan zorgen dat je geen normaal leven kunt leiden.

Hoewel stress zich doorgaans manifesteert in de vorm van een reeks negatieve emoties, is er aangetoond dat stress ook een paar negatieve gevolgen voor je uiterlijk kan veroorzaken die moeilijk te behandelen zijn.

Vanwege de toename van hormonen als cortisol en adrenaline vinden er een paar veranderingen plaats in je lichaam die merkbaar zijn aan zowel je gezondheid als je schoonheid.

Vooral je huid krijgt doorgaans te maken met veranderingen die je gezicht en lichaam in het algemeen kunnen aantasten.

Ontdek de negatieve effecten van stress op je uiterlijk

1. Wallen onder je ogen

Wallen

Stress, slapeloosheid en veranderingen in je gezicht zijn sterk met elkaar verbonden.

Zorgen, problemen met je partner of ontelbaar veel verplichtingen die je nog moet volbrengen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed slaapt en uiteindelijk dat je last krijgt van die onaantrekkelijke wallen onder je ogen.

Dit zorgt ervoor dat je huid en ogen er ouder en vermoeider uitzien en wijst op een duidelijk probleem met vochtretentie.

2. Droge huid

De spanning die stress veroorzaakt heeft ook een negatieve invloed op de hydratatie van je huid.

Wanneer dit probleem onbehandeld blijft, kan het ervoor zorgen dat je steeds minder behoefte hebt om water te drinken en juist meer geneigd bent om dingen te drinken als koffie en frisdrank.

Het voornaamste probleem is in dit geval natuurlijk dat je lichaam een gezonde hoeveelheid water nodig heeft om gehydrateerd te blijven en je huid te voorzien van voldoende zuurstof.

3. Acne

Acne

Er is aangetoond dat stress een hoop te maken heeft met de ontwikkeling van acne, psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen. 

De vrijlating van cortisol creëert een hormonale onevenwichtigheid. Die manifesteert zich in de vorm van acne en veranderingen in zowel je gezicht als andere delen van je lichaam.

4. Uitslag en urticaria

Uitslag en urticaria worden veroorzaakt door een onevenwichtigheid in de darmen die ook wel bekend staat als dysbiose.

Deze onevenwichtigheid doet zich voor wanneer de darmen over worden genomen door slechte bacteriën. Die belemmeren de werking van goede microben die je gezondheid juist beschermen.

5. Overmatige haaruitval

Haaruitval

In sommige gevallen is overmatig haaruitval het gevolg van een voortdurende blootstelling aan stressvolle situaties. Dit verstoort namelijk de groei van de haarzakjes. Ze worden zwakker en vallen uiteindelijk uit.

6. Vroegtijdige rimpels

Als je geen moeite doet om de mate van stress in je leven te verminderen, zal je lichaam een overvloed aan cortisol aanmaken. Je kunt dan last krijgen van problemen als een hoge bloeddruk, gewichtstoename en collageenverlies.

Collageenverlies zorgt ervoor dat je huid minder elastisch wordt. Je krijgt vervolgens last van van vroegtijdige rimpelvorming op delen van je lichaam, zoals je gezicht, nek en handen.

7. Grijze haren

Grijze Haren

Ook je haar zelf kan vroegtijdig verouderen als gevolg van stress. Als je genetisch aanleg hebt om snel grijs te worden, dan zal stress ervoor zorgen dat het gehalte melanine in je lichaam nog sneller afneemt. Zo krijg je sneller last van grijze of witte haren.

Door veel biotine, proteïne en vitamine E te consumeren kun je deze negatieve gevolgen beperken, zodat je haar sterk en jeugdig blijft.

8. Lijntjes op je vingernagels

Veel mensen hebben last van verticale lijntjes op hun vingernagels. Dit probleem kan verbonden zijn aan het natuurlijke verouderingsproces en verschillende voedingstekorten.

Lopen deze lijntjes echter over je hele nagel? Dan zijn ze een duidelijk teken van de invloed die stress op je lichaam heeft.

9. Blaren op je handen

Blaren

Soms kun je last krijgen van blaren op je vingers. Deze kunnen verward worden met een schimmelinfectie of iets anders soortgelijks.

Dit is echter een uitwendige aandoening die bekend is als dyshidrose. Die linkt men aan periodes waarin iemand langdurig last heeft van veel stress.

10. Onbeschermde huid

Een huid die veel stress ervaart is vaak ook vatbaarder voor irriterende stoffen en infecties. Die kunnen de algehele gezondheid aantasten.

Het gebrek aan controle kan de kans op schimmels, oppervlakkige brandwondjes, huidvlekken en andere onzuiverheden die de huid ouder doen lijken vergroten.

Zoals je kunt zien gaat stress veel verder dan alleen je emoties en kan het op allerlei manieren waar je misschien nooit aan zou hebben gedacht invloed hebben op je uiterlijk.

Hoewel er cosmetische producten bestaan die deze gevolgen kunnen beperken en herstellen, is het toch belangrijk om dit soort problemen bij de wortel aan te pakken, zodat ze niet door blijven gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.