Hoe kun je je oude kleren opnieuw gebruiken

In dit artikel staan een aantal geweldige ideeën om oude kleren te hergebruiken en nog beter te maken dan voorheen. Lees snel verder!
Hoe kun je je oude kleren opnieuw gebruiken

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Laten we het maar gewoon toegeven, iedereen heeft vroeg of laat genoeg van bepaalde shirts, broek, sjaals en andere kledingstukken. Het is een heel gedoe om al die kleren in je kast te bewaren omdat ze veel ruimte in beslag nemen. Je wilt ze misschien niet weg doen, maar je gebruikt ze helemaal niet meer. Het is dus noodzakelijk om verschillende manieren te bedenken om je oude kleren opnieuw te gebruiken.

Het eerste wat je moet doen om een oud afgedankt kledingstuk opnieuw te gebruiken, is kijken in welke staat het zich bevindt. Je kunt ze natuurlijk hergebruiken als ze nog niet helemaal versleten zijn. Gebruik je fantasie om te helpen denken aan verschillende manieren om deze kleding, die alleen ruimte in beslag neemt in je kast, opnieuw te kunnen gebruiken.

In dit artikel vindt je enkele manieren om je oude kleren te hergebruiken. Denk voordat je aan het werk gaat na hoe lang het geleden is dat je een bepaald kledingstuk voor het laatst aan hebt gehad. Als het al meer dan een jaar geleden is, is het zeker tijd om er iets nieuws mee te doen.

Je oude kleren opnieuw gebruiken

Oude kleding hergebruiken
  1. Een manier om je oude kleren opnieuw te gebruiken is om ze weer tot leven te brengen. Je kunt ze onder andere verven, veranderen of aanpassen. Dit zijn allemaal goedkope opties. Je kunt een oud kledingstuk regelmatig blijven gebruiken door gewoon een eenvoudige aanpassing te maken. Verf bijvoorbeeld een oud T-shirt en het zal zo goed als nieuw zijn.
  2. Een ander idee is om van het ene kledingstuk een ander kledingstuk te maken. Zo kun je van een jurk een tweedelig pak maken. Je kunt hoofdbanden, armbanden, kettingen, sjaals, enzovoort maken met de overgebleven stukjes stof. Er zijn veel online handleidingen die laten zien hoe je oude kleding kunt hergebruiken. Wist je dat je een shirt kunt vouwen zodat het eruit ziet als een kokerrok?
  3. Zomerkleding: het enige wat je nodig hebt om een nieuw zomerkledingstuk te maken is een paar stukken stof en knopen van een oud shirt of een ander soort kledingstuk. Het enige wat je hoeft te doen is de schouders van een oud shirt of bloes af te knippen. Je kunt een strik maken met de stof van de overgebleven mouwen.

Andere leuke tips

Oude bloes omtoveren tot een nieuw kledingstuk

Soms hou je van een kledingstuk, maar het kan uit de mode zijn of staat het je gewoon niet meer. Daarom kun je er woonaccessoires van maken, zoals kussens en kleine tafelkleden.

Veel mensen gebruiken kledingstukken om andere dingen op te fleuren. Je kunt bijvoorbeeld een oude jeans gebruiken om kussenslopen te maken. Je kunt ook een bekerhouder maken en een koord om gordijnen bij elkaar te houden van dezelfde stof. Het gaat erom je verbeelding de vrije loop te laten.

Ook kun je nieuwe elementen toevoegen aan een saai kledingstuk. Dit gebeurt meestal met saaie eenkleurige of neutraal bedrukte tops, jurken en rokken. Als je stofresten, linten en veters thuis hebt, kun je al deze items op het kledingstuk naaien om het er gloednieuw uit te laten zien. Nu vlechten in de mode is, kun je gebruik maken van de veters door ze aan je kleding toe te voegen.

Hergebruikte kleding

Met een kant kun je van een saai kledingstuk een mooi nachthemd maken. Je kunt ook de kraag of manchetten van je shirts veranderen. Als je een effen kledingstuk hebt, kun je een kraag in verschillende kleuren of met print toevoegen. Je kunt ook de knoppen veranderen en knopen van verschillende kleuren en vormen toevoegen.

Laat je fantasie de vrije loop

Sjaal

Je moet lef hebben om verschillende manieren te verzinnen om oude kleren opnieuw te gebruiken. Overweeg die oude jeans om te toveren in een korte broek, zomertas of herbruikbare boodschappentas. Ook zijn er veel katoenen kledingstukken die je kunt gebruiken om nieuwe sjaals en andere accessoires te maken. Wees niet bang voor om iets nieuws te maken van je oude kleren!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.
  • Verdugo, Vtctor Corral, and Francisco Zaragoza. “Bases sociodemográficas y psicológicas de la conducta de reutilización: un modelo estructural.” Medio Ambiente y Comportamiento Humano 1.1 (2000): 9-29.
  • Vilnitzky, Mariana. “Mucho más que un reciclaje de ropa.” Alternativas económicas 51 (2017): 52.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.