Oude T-shirts hergebruiken op creatieve manieren

Als je goed bent in knutselen en je het leuk vindt om oude kledingstukken en stoffen te recyclen, laat dit artikel dan niet aan je voorbijgaan. Heb je bijvoorbeeld weleens nagedacht over wat je allemaal zou kunnen doen met die oude T-shirts in je kast?
Oude T-shirts hergebruiken op creatieve manieren

Laatste update: 25 juni, 2018

Creatieve mensen zien in alle oude spullen wel een manier waarop ze het nieuw leven in kunnen blazen. Kleding, in dit geval, kan een uitstekend alternatief zijn. Leer daarom in dit artikel hoe je oude T-shirts hergebruiken kunt op verschillende creatieve manieren. 

Hoe vaak heb je het wel niet jammer gevonden dat een T-shirt te versleten raakte om het nog te dragen? Helaas is het shirt weggooien het enige dat je in dit soort situaties nog kunt doen. Of toch niet?

In dit artikel laten we je enkele nieuwe toepassingsmogelijkheden zien voor shirts die je niet meer draagt. Maak je geen zorgen, ze zijn allemaal hartstikke eenvoudig en zeer toepasbaar in het dagelijks leven.

1. Oude T-shirts hergebruiken door er kussenslopen van te maken

Oude T-shirts hergebruiken door er kussenslopen van te maken

Dit is een uitstekende manier om oude dingen nieuw leven in te blazen. Het enige dat je hoeft te doen is er een kussentje, bij voorkeur wit, bij pakken en deze op het shirt leggen.

Knip het shirt vervolgens in de vorm van het kussen, maar ga er aan elke kant acht tot tien centimeter overheen. Knip vervolgens de randen in rechthoekige stroken. Zo kun je de twee kanten van je kussensloop eenvoudig aan elkaar worden vastmaken door de stroken aan elkaar te knopen.

Zo zie je maar, je kunt oude T-shirts hergebruiken om kussenslopen te maken die passen bij je beddengoed, bank of gordijnen. Het beste aan deze truc is dat het hartstikke eenvoudig is: zonder te naaien!

2. Oude T-shirts hergebruiken om boodschappentassen van te maken

Had je ooit gedacht dat je ook boodschappentassen kunt maken van shirts die je niet meer gebruikt? Het is heel eenvoudig en de resultaten zijn prachtig.

Knip eerst de onderkant van het shirt eraf en bewaar dit stuk stof. Knip dan ook de hals en de mouwen eraf.

Gebruik vervolgens het stuk stof dat je hebt bewaart om de onderkant van het shirt dicht te knopen. Als je weet hoe het moet, kun je hiervoor ook je naaimachine gebruiken. Hierdoor zal je tas steviger worden. Als je er echter een goede knoop inlegt, zou je met gemak enkele lichte voorwerpen in deze tas kunnen dragen.

3. Oude T-shirts hergebruiken om armbanden van te maken

Oude T-shirts hergebruiken door er sieraden van te maken

Met deze eenvoudige truc kunnen je shirts van een item om je lichaam te bedekken, veranderen in een item om je pols te versieren. Hoe doe je dit? Knip eerst een paar strookjes stof uit je shirt. Het is beter als je meer dan één kleur hebt of als je meer dan één shirt gebruikt om armbanden van verschillende kleuren te maken.

Rek vervolgens drie tot zes stroken uit, afhankelijk van hoe goed je bent in het maken van vlechten of hoe breed je wilt dat je armband wordt, en maak dan één of twee knopen tegelijkertijd. Leg er een zwaar voorwerp op om de stroken op hun plaats te houden en maak er vlechtjes van om een ​​armband te maken.

Om het af te maken, kun je aan elk uiteinde een magneet vastmaken en deze bedekken met een stukje stof. Als je het liever eenvoudig wilt houden, kun je de uiteinden natuurlijk ook gewoon aan elkaar vast knopen.

In dit geval hebben wij een armband gebruikt als voorbeeld, maar je kunt deze techniek ook gebruiken om bijvoorbeeld haarbanden te maken. Natuurlijk zullen ze wel informeel zijn; maar ze zullen je tevens helpen om een ​​kleurrijke, casual look te creëren.

4. Oude T-shirts hergebruiken om kleden van te maken

Ja, je kunt je favoriete shirt van vandaag ook morgen als vloerkleed gebruiken. Hoewel het pijn doet om over na te denken, is dit eigenlijk geweldig nieuws.

Veel shirts hebben prachtige ontwerpen, waardoor het moeilijk is om ze zomaar weg te doen. Om dit verlies te voorkomen, kun je er ook voor kiezen om je shirts te hergebruiken om orginele kleden van te maken. De stappen zijn:

  1. Knip de onderkant van een of meerdere T-shirts af.
  2. Zonder de onderkant er helemaal af te knippen, draai je je shirt om en ga je verder met knippen. Alsof je een appeltje schilt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je één lange strook overhoudt.
  3. Rek de stroken uit en leg ze naast elkaar om ze aan de onderkant aan elkaar te knopen.
  4. Maak er vervolgens vlechtjes in, zodat alle stroken met elkaar verbonden worden.
  5. Rol de vlecht dan op, net als een slakkenhuisje.
  6. Tot slot naai je ze vanuit het midden aan elkaar vast. Zo wordt elke vlecht verbonden met de vlecht die ertegenaan licht.

Hoe meer shirts je gebruikt, hoe meer ontwerpen je kunt maken. Vergeet niet om verschillende kleuren en printjes te gebruiken, en probeer dikkere shirts te gebruiken om bredere en stevigere kleden te krijgen.

Zoals je kunt zien, heb je helemaal geen goede reden om oude kleding weg te gooien. Met een beetje creativiteit kan het namelijk allemaal voor een ander creatief doeleinde dienen.

Eén ding weet je inmiddels al: hergebruik oude T-shirts om jezelf en je huis op nieuwe manieren te versieren. Knippen maar! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brown, Sass. Eco Fashion: Moda con conciencia ecológica y social. Blume, 2010.
  • Castro, M. “La moda ecológica y el reciclaje como alternativas de desarrollo de las MYPIMES.” Costa Rica. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos (2013): 81-99.
  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.