Acht manieren om oude kleding te hergebruiken

Als je van naaien houdt en stapels oude kleding in huis hebt liggen die je toch nooit meer aan zal doen, gooi deze kleding dan niet weg. Je kunt deze kledingstukken altijd hergebruiken door er iets anders van te maken, ze in te ruilen of te doneren aan hulpbehoevende mensen.
Acht manieren om oude kleding te hergebruiken

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je stapels oude kleding in huis hebt liggen en je niet weet wat je hiermee aan moet, lees dan dit artikel om een aantal manieren te ontdekken om deze kleding nieuw nut te geven of een tweede leven in te blazen.

Misschien heb je nog nooit van deze tips gehoord, maar waarschijnlijk zul je al snel in zien hoe nuttig ze kunnen zijn. Laten we dus eens kijken!

1. Doneer de kleding aan een ander goed doel

Kleding

Goede doelen en humanitaire organisaties als het Leger des Heils hebben vaak op verschillende plekken containers staan waar je je kleding in kunt gooien zodat het terecht komt bij iemand die er nog iets aan heeft. Waarschijnlijk is er ook bij jou in de buurt wel zo’n container te vinden.

Bovendien bieden dit soort acties baanmogelijkheden voor mensen die er minder goed voor staan en bereid zijn deze kleding te sorteren. Onderschat niet hoe waardevol het kan zijn om je kleding te doneren aan anderen.

Je zult verschillende mensen helpen om nuttig werk te verrichten. De kleding die je doneert zal terechtkomen bij de mensen die deze kleding het hardst nodig hebben.

2. Lever de kleding af bij een opvanghuis

Je kunt de kleding die je zelf niet meer nodig hebt ook naar een daklozenopvang brengen. Deze opvanghuizen geven donaties door aan mensen met een handicap of non-profitorganisaties.

Opvanghuizen zijn ook verantwoordelijk om donaties door te geven aan hulpbehoevende mensen of om ze door te verkopen om speciale projecten te subsidiëren, zoals de containers om kleding in te doneren.

3. Ruil de kleding in

Dit is vooral handig in het geval van kinderkledingIn dit geval is het namelijk meestal niet zo dat de kleding oud is, maar dat je kind er gewoon niet meer in past.

Eén ding wat je dan kunt doen, is de kleding ruilen. Op die manier worden kledingstukken die nog in hartstikke goede staat zijn weer opnieuw gebruikt en krijg je er zelf kleding voor terug waar je kind wel in past.

Natuurlijk kun je je kleding gewoon ruilen met vrienden, maar er bestaan ook winkels waar je ze tegen een vast bedrag onbeperkt kunt ruilen voor andere kleding. Daarnaast bestaan er ook websites die hierin gespecialiseerd zijn. Misschien moet je een beetje zoeken op het internet, maar de mogelijkheden zijn echt eindeloos.

4. Ben je een beetje handig?

Misschien moeten de kledingstukken die jij als oud beschouwt gewoon even een beetje vernieuwd worden. Je kledingstukken zelf repareren of naar de kleermaker brengen die kleine reparaties of aanpassingen kan maken, kan je helpen om een hoop geld te besparen en een verantwoordelijke consument te zijn.

5. Hernieuw je garderobe

Gekleurde Kleding

Als je een bepaald kledingstuk niet meer wilt dragen omdat het gewoon niet meer in de mode is, probeer dan eens te kijken wat je eraan kunt veranderen om dit kledingstuk een frisse uitstraling te geven.

Dit zijn een paar tips die je kunt toepassen om je garderobe nieuw leven in te blazen:

 • Sla oude broeken om, om er een korte broek van te maken.
 • Naai een grappig stukje stof of borduurwerk op je oude kledingstukken.
 • Neem broeken die te groot zijn geworden in.
 • Naai mooie knopen of andere accessoires aan je kleding.
 • Bekijk verschillende websites om een idee te krijgen van de dingen die nu in de mode zijn en hoe je je eigen kleding het beste weer hip kunt maken.

6. Maak er speelgoed of boekenkaften van

Speelgoed

Je kunt de kleding gebruiken voor allerlei soorten knutselwerken. Het enige wat je hoeft te doen, is je verbeelding gebruiken. Gebruik sokken en knopen om poppetjes en andere grappige wezentjes te maken waar je kinderen ongetwijfeld dol op zullen zijn.

Nog een geweldige manier om oude kledingstukken te hergebruiken, is door er boekenkaften van te maken om je boeken te beschermen. Gekleurde stoffen kunnen om worden getoverd tot de beste kaften voor je dagboek, je favoriete boek of een fotoalbum. Dit zorgt ervoor dat elk item een unieke touch krijgt.

7. Hergebruik voor je inrichting

Gebruik de kledingstukken bijvoorbeeld om een oude, verwaarloosde lamp op te beuren:

 • Gebruik een stukje stof en wat lijm om de lampenkap een nieuwe uitstraling te geven.
 • Knip hiervoor eerst de stof in de vorm van de lampenkap en plak het dan over de oude kap heen.
 • Je kunt er ook knopen en andere versiersels op plakken.

Daarnaast kun je je oude kledingstukken bijvoorbeeld ook gebruiken om fotolijstjes van te maken:

 • Gebruik een stukje karton of een gewoon houten lijstje als omlijsting en plak hier stof en andere accessoires op om een mooi fotolijstje te maken voor je favoriete foto’s.
 • Natuurlijk kun je de kledingstukken ook gewoon gebruiken om een oud fotolijstje dat niet meer bij je smaak of inrichting past een andere uitstraling te geven.

8. Maak er een sprei van

Stof

Je kunt verschillende stukjes stof aan elkaar naaien om er een prachtige sprei van te maken voor over je bedOnthoud dat het in dit geval het beste is om zachte stoffen te gebruiken. Sommige t-shirts zijn bijvoorbeeld gemaakt van zeer zachte stoffen die perfect zijn om een sprei van te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lara, J. (2008). Reducir, Reutilizar, Reciclar. Dpto. Universitario Para El Desarrollo Sustentable, Instituto de Ciencias.
 • Real Academia Española. (2014). Reciclar. https://doi.org/Article
 • Ruiz, R. (2004). El negocio de la ropa usada. El País.
 • Gwilt, A. (2014). Moda sostenible. GG moda.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.