9 manieren om je oude jeans te hergebruiken

Heb jij nog een oude jeans in de kast liggen en je weet niet wat je ermee moet doen? Je kunt je broek op verschillende manieren hergebruiken, lees hier hoe.
9 manieren om je oude jeans te hergebruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaan veel manieren waarop je je oude jeans achter in je kast kunt hergebruiken. Het is natuurlijk altijd een goede optie om de spijkerbroek aan iemand te geven die hem kan gebruiken. Er bestaan echter nog heel veel andere manieren waarop je je voordeel kunt doen met de mooie stof waarvan ze gemaakt zijn, die vaak vele jaren goed blijft.

Wil je weten hoe jij je oude jeans een tweede leven kunt geven? Lees dan verder!

Klaar om je creativiteit en je talent voor handenarbeid op de proef te stellen? De volgende ideeën zijn geweldig om gebruik te maken van al die oude spijkerbroeken die je hebt.

Het is handig als je kunt naaien of weet om te gaan met een naaimachine. Als je echter bereid bent een beetje te experimenteren met een schaar, naald en draad dan kom je ook al heel ver!

Korte spijkerbroek

De makkelijkste en meest gebruikte manier om je oude spijkerbroek te recyclen, is door hem om te toveren tot leuke shorts. Gebruik dit idee als de jeans je nog past, maar inmiddels uit de mode is of als de broekspijpen versleten zijn.

Markeer simpelweg met een pen of marker waar je de broek wilt afknippen en knip de broekspijpen eraf om de lengte te krijgen die je wilt. Zoom de broekspijpen om en maak kleine gaatjes met je naald die je vervolgens weer dichtnaait voor een versleten look. Of laat de pijpen voor wat ze zijn voor een nog stoerdere stijl.

Spijkerrokje

Een spijkerrokje van je oude jeans

Behalve mooie shorts, kun je van je spijkerbroek ook een heel leuk spijkerrokje maken voor in de zomer of informele gelegenheden. Het spijkerrokje is een kledingstuk dat nooit uit de mode zal raken, vooral niet tijdens de zomermaanden.

Om een spijkerrokje te maken heb je een wijde spijkerbroek nodig, zodat er genoeg stof beschikbaar is om de delen gemakkelijk aan elkaar te bevestigen.

Tas of portemonnee

Er zijn veel manieren waarop je oude jeans kunt gebruiken om er een mooie tas of portemonnee van te maken. Laat je fantasie er simpelweg op los. Gebruik die delen van de jeans die je het mooist vindt.

Je kunt bijvoorbeeld een hele leuke tas maken door het gedeelte van de jeans te gebruiken waar de achterzak zit. Je kunt de knopen, gekleurde stof, rits of elk ander detail gebruiken om je tas te versieren.

Keukenschort

Een keukenschort van je oude jeans

Een keukenschort is erg makkelijk te maken. Het kan heel handig zijn om je kleding ermee te beschermen tegen vlekken tijdens het koken.

Het enige wat je hoeft te doen is de oude jeans openknippen langs de naad langs de binnenkant van het been, tot aan het kruis en langs de andere kant weer naar beneden.

Knip vervolgens langs de gulp tot aan het kruis en leg de broek opengevouwen neer. Naai de achterkant van de broekspijpen aan elkaar in een zo recht mogelijke lijn en knip overtollige stof weg. Knip de schortvorm erin door langs de zijnaden van de broek de stof schuin weg te knippen.

Naai er tot slot alleen nog een leuke gekleurde band aan om de schort mee dicht te kunnen knopen. Wees creatief en versier het schort met knopen of steentjes.

Geldtasje van je oude jeans

Bewaar jij je geld liever niet in een portemonnee? Maak dan van je oude jeans een mooi geldtasje! Knip simpelweg het tasje uit de stof van je oude jeans. Dit kan in elke vorm zijn die je zelf leuk vindt (vierkant, rond, ovaal, halve maan).

Naai de randen aan elkaar, maar laat de bovenkant open. Bevestig aan de opening een rits, gesp of knoopjes om het tasje te sluiten.

Agenda

Maak een kaft voor je agenda van je oude jeans

Als je aan je agenda je eigen touch wil geven, gebruik hiervoor dan de spijkerstof van je oude jeans. Knip simpelweg een vlak zo groot als de kaft van je agenda uit de jeans. Bevestig de stof met lijm op de agenda. Je kunt de stof ook om de agenda heen naaien, maar dit duurt langer en is een stukje ingewikkelder.

Telefoonhoesje

Telefoonhoesjes zijn erg handig om te voorkomen dat je telefoon beschadigd raakt. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen in veel winkels. Maar waarom maak je er niet eentje zelf? Het is erg makkelijk.

Knip de stof zo dat het vlak net twee centimeter groter is dan het oppervlak van de voor en achterkant van je telefoon samen. Naai de stof vervolgens aan elkaar. Laat wel een opening over zodat je je telefoon erin kunt doen. Versier het hoesje naar hartelust met knoopjes, steentjes etc.

Kleding voor je huisdier

Kleding voor je huisdier met je oude jeans

Hul je huisdier in spijkerstof en maak van je oude spijkerbroek een leuk kledingstuk of accessoire voor je lieve hond of kat. Test je creativiteit en baseer je design op kledingstukken die je huisdier misschien al heeft of verzin zelf een leuk model.

Kussentjes

Als je je oude kussens in een nieuw jasje wilt steken en ze een speciale stijl wilt geven, gebruik dan die spijkerbroek die je toch niet meer draagt en maak er leuke kussenhoezen van! Je kussens zullen er weer als nieuw uitzien en bovendien een unieke stijl hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Giler Choez, J. Y. (2015). Reciclaje de tela en la elaboración de bolsos su incidencia en el aprendizaje de las estudiantes del décimo año básica de Corte y Confección, del Centro de Formación Artesanal “Armando Coronel Dreshner” del Cantón El Empalme Provincia del Guayas (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2015).
  • Chumbi Rivera, K. V. (2016). Guía de procesos para la fabricación de objetos textiles para generar fuentes de trabajo desde una conciencia social y medioambiental (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Soto Marín, C. (2015). Sostenibilidad y reciclaje: elaboración de ropa hogar usando muestras sobrantes y residuos de lavandería, procesos y acabados del Dením de las empresas textilera de Medellín (Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.