10 vaak voorkomende fouten bij het koken

Koken lijkt makkelijk. Maar toch kan het zijn dat je onbewust fouten maakt. Lees verder om je geheugen weer op te frissen.
10 vaak voorkomende fouten bij het koken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de keuken maken we enkele veel voorkomende “fouten bij het koken”, die de smaak en de kwaliteit van het voedsel kunnen beïnvloeden. Hieronder leggen we je ter illustratie uit hoe je deze fouten kan voorkomen.

Niet iedereen is een meesterkok. Mensen begaan nu eenmaal blunders in de keuken. Deze kunnen echter de smaak en de kwaliteit van je gerecht in sterke mate beïnvloeden. In dit artikel tonen we je daarom 10 vaak voorkomende fouten bij het koken, waarvan sommige zelfs je gezondheid kunnen schaden.

Kijk daarom goed naar het kookproces

Het is belangrijk om tijdens het kookproces op zoek te gaan naar problemen en hier een oplossing voor te zoeken. Telkens als je kookt, moet je aandachtig opletten, geduld hebben en sommige dingen steeds opnieuw oefenen. Als je dit doet, kan je al veel fouten vermijden en zullen je gerechten smakelijker zijn.

Je eten niet proeven

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze thuis koken, is het niet proeven van hun eigen eten. Dit kleine detail vergeten kan het verschil betekenen tussen een goede en een slechte maaltijd.

Tijdens het hele bereidingsproces moet je daarom op verschillende momenten je eten proeven om er zeker van te zijn dat je het gewenste gerecht krijgt.

Niet het hele recept lezen

fout2

Een recept tot op de letter volgens is de makkelijkste en beste manier om een heerlijk gerecht te bereiden. Soms staan we echter te veel onder druk of zijn we afgeleid door andere zaken, waardoor we een detail uit het recept vergeten dat het resultaat van je gerecht kan beïnvloeden.

Het niet afwegen van ingrediënten

Recepten bevatten steeds aanbevolen hoeveelheden van elk ingrediënt. Deze hoeveelheden zijn de sleutel tot een heerlijk smakend gerecht en zorgen ervoor dat bepaalde smaken niet gaan overheersen.

Vervanging van ingrediënten

fout3

Het gebeurt soms dat we niet het exacte ingrediënt voorhanden hebben en we voor een alternatief kiezen. Dit is een veel voorkomende fout, die je gerecht kan verpesten. Probeer dus zoveel mogelijk de aangewezen ingrediënten te gebruiken.

Verschillende etenswaren gezamenlijk klaarmaken

Het is normaal dat je denkt dat het gezamenlijk bereiden van etenswaren je veel tijd kan besparen bij het klaarmaken van een gerecht. Wanneer je echter verschillende ingrediënten in één pan klaarmaakt, kan dit zelfs langer duren en kunnen smaken op elkaar overgedragen worden.

Ingrediënten van lage kwaliteit gebruiken

De kwaliteit van je etenswaren heeft een zeer grote invloed op het succes van je gerecht. Je kan een koopje doen of een bepaald product is in de aanbieding, maar het goedkoopste product is niet altijd het best smakende product. Gebruik etenswaren van hoge kwaliteit voor een betere smaak.

Te lang koken

De juiste timing is essentieel voor een goed gerecht. Een product te lang koken kan al het harde werk en de voorbereiding die je in het gerecht gestoken hebt volledig verprutsen. De meeste recepten zullen een specifieke gaartijd aangeven.

Volg deze zo nauwkeurig mogelijk voor het beste resultaat.

Je handen niet wassen

fout4

Het is een vorm van basishygiëne om je handen te wassen wanneer je kookt. We weten allemaal dat onze handen vol zitten met bacteriën, die op het voedsel dat je klaarmaakt kunnen worden overgedragen.

Voordat je begint aan een gerecht, moet je eerst je handen wassen met zeep en warm water.

Zout

Wanneer het tijd is om zout aan je gerecht toe te voegen, kan dit één van de moeilijkste stappen in het kookproces zijn. Te veel of te weinig zout is immers een vaak voorkomende fout in de keuken. De beste manier om de juiste hoeveelheid zout in je gerecht te hebben, is het dus beetje bij beetje toe te voegen, waarbij je steeds proeft.

Je etenswaren niet wassen

Dit komt bij bepaalde etenswaren meer voor dan bij andere, zoals bij fruit en groenten. Onthoud dat bepaalde etenswaren besproeid worden met pesticiden en dat ze de bacteriën kunnen bevatten van alle mensen die ze al vastgenomen hebben voordat ze bij jou in de keuken kwamen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Usfar AA, Iswarawanti DN, Davelyna D, Dillon D. Food and Personal Hygiene Perceptions and Practices among Caregivers Whose Children Have Diarrhea: A Qualitative Study of Urban Mothers in Tangerang, Indonesia. J Nutr Educ Behav. 2010;
  • Lavelle F, Spence M, Hollywood L, McGowan L, Surgenor D, McCloat A, et al. Learning cooking skills at different ages: A cross-sectional study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016;
  • Raber M, Chandra J, Upadhyaya M, Schick V, Strong LL, Durand C, et al. An evidence-based conceptual framework of healthy cooking. Prev Med Reports. 2016;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.